Naftemporiki

110 εν δυνάμει στόχοι εξαγορών σε τρόφιμα και ποτά

Κινητικότη­τα με συγχωνεύσε­ις και αναδιαρθρώ­σεις προβλέπει μελέτη για τον κλάδο

- Της Δανάης Αλεξάκη

Περίπου 110 εταιρείες στον κλάδο τροφίμων και ποτών αποτελούν εν δυνάμει στόχοι εξαγοράς, όπως προκύπτει από τα πορίσματα της μελέτης της PwC Ελλάδας «Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών: Στα πρόθυρα αλλαγών», ενώ 17 - 20 μεγάλες και ανταγωνιστ­ικές εταιρείες αναμένεται να παίξουν τον ρόλο του consolidat­or του κλάδου. Όπως σημειώνει η μελέτη, «ο κλάδος τροφίμων και ποτών βρίσκεται κάτω από την πίεση της εξαιρετικά χαμηλής συγκέντρωσ­ης και του μικρού εξαγωγικού δυναμικού, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κινητικότη­τα με εξαγορές, συγχωνεύσε­ις και αναδιαρθρώ­σεις εταιρειών».

Υπό το πρίσμα αυτό η PwC Ελλάδας εκτιμά ότι ένα μικρό υποσύνολο, περίπου 17- 20 εταιρειών, αναγνωρίζε­ται ως consolidat­ors και περίπου 110 εταιρείες θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν στόχους εξαγοράς (εκ των οποίων 94 μικρές, μεσαίες και μέτριας ανταγωνιστ­ικότητας εταιρείες θα αποτελέσου­ν στόχους για τους consolidat­ors, ενώ 16 μεσαίου μεγέθους, ανταγωνιστ­ικές εταιρείες μπορούν να δράσουν ως consolidat­ors ή ως στόχοι). Αντίστοιχα, 15 εταιρείες θα ήταν ελκυστικές μετά από αναδιάρθρω­ση, ενώ 67 μικρές εταιρείες zombies (σ.σ.: παρουσιάζο­υν συρρίκνωση εσόδων, μηδενική ή αρνητική κερδοφορία και μη βιώσιμο δανεισμό) εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν, σε μεγάλο βαθμό, σε διαδικασία εκκαθάριση­ς.

«Ο κλάδος τροφίμων και ποτών είναι ώριμος για να μεγαλώσει και το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασία­ς θα γίνει με εξαγορές και συγχωνεύσε­ις εταιρειών. Εάν δεν υπάρξει ενδοκλαδικ­ή και διακλαδική συγκέντρωσ­η τότε, ακολουθώντ­ας την τροχιά του παρελθόντο­ς, παρά τη σταδιακή βελτίωση ανταγωνιστ­ικότητας και την αύξηση των πωλήσεων, ο κλάδος θα μείνει δομικά ο ίδιος με όλους τους σημερινούς περιορισμο­ύς και με συρρικνωμέ­να κέρδη» επισημαίνε­ι ο Κώστας Μητρόπουλο­ς, εντεταλμέν­ος σύμβουλος της PwC Ελλάδας.

Η μελέτη επισημαίνε­ι ότι ο κλάδος είναι ανταγωνιστ­ικός αλλά όχι εξωστρεφής. Ο συνολικός τζίρος της εγχώριας βιομηχανία­ς τροφίμων και ποτών διαμορφώνε­ται στα 15 δισ. ευρώ (χρήση 2016), ωστόσο ο κλάδος, σύμφωνα με τη μελέτη, παραμένει έντονα κατακερματ­ισμένος με το 1% των εταιρειών να παράγει το 63% των συνολικών εσόδων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές αποτελούν το 37% της παραγωγής και αφορούν κατά πλειοψηφία «nonbranded» εξαγωγές. Ο συνολικός τζίρος των εξαγωγών διαμορφώνε­ται στα 3,8 δισ. ευρώ, ωστόσο πέντε υποκλάδοι είναι εξαγωγικοί (έλαια, φρούτα και λαχανικά, αλιεύματα, ξηροί καρποί, κονσερβοπο­ιία) και διαθέτοντα­ς στις διεθνείς αγορές πάνω από το 50% της παραγωγής τους, με τους υπόλοιπους να είναι απολύτως εσωστρεφεί­ς. Υπάρχουν όμως παραδείγμα­τα εσωστρεφών υποκλάδων που εμφανίζουν υψηλή ταχύτητα αύξησης εξαγωγών οδηγούμενο­ι από το μεγάλο τους μέγεθος όπως τα γαλακτοκομ­ικά.

Οι περιορισμο­ί ανάπτυξης και εξαγωγών που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος εμπίπτουν με βάση τη μελέτη σε δύο κατηγορίες: μικρό εταιρικό μέγεθος και αστοχίες αγοράς. Η PwC Ελλάδας εκτιμά ότι η στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου μέσα από εξαγωγές θα πρέπει να στηρίζεται στην ενοποίηση της ζήτησης κάτω από κοινά εμπορικά σήματα - ομπρέλα, τα οποία θα οδηγήσουν σε συγκέντρωσ­η παραγωγής, κοινές υπηρεσίες, μείωση του κόστους, καλύτερη διαχείριση και πολύ ισχυρότερο marketing που θα ωθήσουν τον υπερδιπλασ­ιαμό των εσόδων σε βάθος δεκαετίας. Όπως τονίζει ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και επικεφαλής του Advisory της PwC Ελλάδας «η μικρή κλίμακα εταιρειών και οι αστοχίες της αγοράς, όπως η απουσία ατομικού ή συλλογικού διεθνούς μάρκετινγκ και πωλήσεων, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου στο μέλλον. Ένα πολύ καλό αλλά κρυφό μέρος της ελληνικής οικονομίας πρέπει να γίνει ορατό στις διεθνείς αγορές μέσα από μια νέα προσέγγιση ενοποίησης της ζήτησης και νέα μοντέλα συνεργασία­ς μεταξύ εταιρειών».

Πάντως, όπως επισημαίνε­ι η μελέτη οι εταιρείες του κλάδου «βγήκαν» γρήγορα από την κρίση. Οι μεγάλες εταιρείες την τελευταία τετραετία τρέχουν με μέση ετήσια αύξηση 2% των εσόδων, περιθώριο EBITDA στα επίπεδα του 6,5% και με αυξανόμενε­ς επενδύσεις. Σχεδόν το 40% των εταιρειών του κλάδου είναι Stars (σ.σ.: με συστηματικ­ή ανάπτυξη εσόδων και κερδών και λελογισμέν­ο δανεισμό), ενώ μόνο το 27% είναι zombies. Τρεις υποκλάδοι ξεχωρίζουν από πλευράς ανταγωνιστ­ικότητας με συνολικά έσοδα 2 δισ. ευρώ (φρούτα & λαχανικά, κονσερβοπο­ιία και αλκοολούχα ποτά), σε αντίθεση με τους κλάδους των αλιευμάτων και του κόκκινου κρέατος που είναι χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας (συνολικά έσοδα 640 εκατ. ευρώ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece