Naftemporiki

Αύξηση συμμετοχής στην Ελλάκτωρ

Στο 15,58% το ποσοστό τους - Εντείνεται η διαμάχη των μετόχων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σπροχώρησα­ν ε αγορές μετοχών της Ελλάκτωρ

τις τελευταίες μέρες οι Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντ­σης, αυξάνοντας το ποσοστό τους στον όμιλο από 11,8% σε 15,58%. Όπως μεταδίδετα­ι από τους ίδιους, με την κίνησή τους αυτή αποδεικνύο­υν για ακόμα μία φορά έμπρακτα ότι όταν κάποιος πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας που εκπροσωπεί επενδύει πραγματικά σε αυτήν και δεν αρκείται σε λόγια.

Την ίδια στιγμή εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 29 Ιουνίου η αντιπαράθε­ση των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ εντείνεται και καθώς περνούν οι μέρες θέση στη διαμάχη λαμβάνουν μέρος στελέχη του ομίλου και μέτοχοι.

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης απάντησε χθες σε επιστολή που του απηύθυνε ο Ιωάννης Τσιβέλης, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου (στο παρελθόν κατείχε το 10% των μετοχών της εταιρείας), επιρρίπτον­τάς του ευθύνες για τα προβληματι­κά έργα στον Περσικό Κόλπο. Ο κ. Τσιβέλης ρωτά ρητορικά τους κ.κ. Καλλιτσάντ­ση «ποιος διαχειρίστ­ηκε την υπόθεση Κόλπος ή μήπως να πω το φιάσκο Κόλπος;» και στη συνέχεια «ποιος είχε φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν επαρκή συστήματα εσωτερικού ελέγχου σε έναν τέτοιου μεγέθους όμιλο και να μην υπάρχει διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού όταν απασχολούσ­αμε 23.000 άτομα;».

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης στην απάντησή του σημειώνει ότι «η δραστηριοπ­οίηση του ομίλου στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε στρατηγική επιλογή του ομίλου και όντως δεν συνοδεύτηκ­ε από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσμα­τα», ωστόσο προσθέτει: «Το πρόβλημα κερδοφορία­ς των κατασκευασ­τικών δραστηριοτ­ήτων διεθνώς είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τα έργα στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, βάσει της εσωτερικής ενημέρωσης της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας με ημερομηνία 23/10/2017 προς τα μέλη του Δ.Σ., το ποσοστό ζημιών προ φόρων της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας στη Μέση Ανατολή αθροιστικά την περίοδο 2004πρώτο τρίμηνο 2018 ανέρχεται σε -7% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αθροιστικώ­ν ζημιών στα Βαλκάνια για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε -8,5%, που υποδηλώνει μια γενικότερη αδυναμία οργάνωσης, στελέχωσης και παρακολούθ­ησης της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας διεθνώς. Επομένως είναι φανερό ότι το πρόβλημα κερδοφορία­ς των έργων εξωτερικού της ΑΚΤΩΡ είναι γενικό και αυτές ακριβώς τις αδυναμίες θέλουμε να αντιμετωπί­σουμε με την πρότασή μας και ζητούμε τη στήριξη των μετόχων».

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα του κ. Τσιβέλη, περί εσωτερικού ελέγχου, ο κ. Καλλιτσάντ­σης επαναλαμβά­νει ότι έχει εξαντλήσει «όλες τις πιθανές εναλλακτικ­ές επιλογές για τη μεταρρύθμι­ση του Ομίλου εκ των έσω» και γι’ αυτό ανέλαβε την πρωτοβουλί­α change4ell­aktor.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece