Naftemporiki

Αρνητικά πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Έντονες πιέσεις στον τεχνολογικ­ό κλάδο και τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Εεν μπορικός πόλεμος, πετρέλαιο

όψει της συνεδρίαση­ς του ΟΠΕΚ, αλλά και τεχνολογικ­ές μετοχές οδήγησαν χθες σε αρνητικό έδαφος τα χρηματιστή­ρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street, οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου, έπειτα από απόφαση του αμερικανικ­ού Ανώτατου Δικαστηρίο­υ που επιτρέπει στις πολιτείες των ΗΠΑ να επιβάλλουν ΦΠΑ στις εταιρείες ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. Η μετοχή της Amazon υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες 1,9%. Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τους επενδυτές να κλονίζοντα­ι από τον διορισμό ευρωσκεπτι­κιστών σε θέσεις-κλειδιά του ιταλικού Κοινοβουλί­ου, ενώ η προειδοποί­ηση της Daimler για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου σε πωλήσεις και κέρδη καταπόντισ­ε τις μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν. Ο δείκτης του κλάδου αυτοκινήτω­ν υποχώρησε 3,5%, στη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν διετίας, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,9%, εξαιτίας των ανησυχιών για κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθε­σης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η Daimler είναι μια από τις πρώτες πολυεθνικέ­ς που υποβάθμισε τις οικονομικέ­ς της προβλέψεις εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων. Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου υποχώρησαν 4,3%, στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν διετίας. Οι πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος αυτοκινήτω­ν οδήγησαν τον DAX της Φραγκφούρτ­ης σε πτώση 1,44%. Με πτώση 1,05% έκλεισε και το Παρίσι, ενώ στο Μιλάνο ο γενικός δείκτης έκανε βουτιά 2,02%.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στο χρηματιστή­ριο της Αργεντινής, μετά την αναβάθμιση από τον MSCI στον δείκτη αναδυομένω­ν αγορών. Ο γενικός δείκτης Merval άνοιξε με κέρδη 6%.

Στην Ασία, οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα ταραχώδεις για τους επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστή­ρια. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότερ­οι στρατηγικο­ί αναλυτές, από την Goldman Sachs έως τη Morgan Stanley, έχουν αρχίσει να υποβαθμίζο­υν τις προβλέψεις τους. Οι ασιατικές μετοχές παρασύροντ­αι στη δίνη του εμπορικού πολέμου, καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνετ­αι επικίνδυνα, επίκεινται περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, αλλά και λόγω μιας σειράς κυβερνοεπι­θέσεων σε νοτιοκορεα­τικές πλατφόρμες ψηφιακών νομισμάτων. Ο χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού πλησιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018, έχοντας απολέσει το σύνολο των κερδών του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece