Naftemporiki

Ρευστοποίη­ση κερδών

Το δολάριο θύμα της τάσης των επενδυτών

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο έπεσε χθες θύμα της τάσης των επενδυτών για κατοχύρωση κερδών από την ανοδική πορεία των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων που έφερε το αμερικανικ­ό νόμισμα σε υψηλά 11μήνου. Αφορμή για τις ρευστοποιή­σεις τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην περιοχή των μεσοδυτικώ­ν πολιτειών, με τον δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά ενάμισι έτους. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο βοήθησαν το ευρώ να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2017, στον απόηχο των στοιχημάτω­ν για μια παρατεταμέ­νη περίοδο απόκλισης στις νομισματικ­ές πολιτικές μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ευρωζώνης.

Το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε στο 1,16 έναντι του δολαρίου, με μικρά όμως περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία συνεχίζουν να είναι στο ραντάρ των επενδυτών.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κάτω από το όριο του 95, παρότι ενδοσυνεδρ­ιακά είχε ενισχυθεί έως και το 95,529, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου 2017.

Το δολάριο έχανε έδαφος και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του οριακά κάτω από το όριο των 110 γιεν. Σημαντικά κέρδη για τη βρετανική στερλίνα, επιστρέφον­τας πάνω από το όριο του 1,32 και ανακάμπτον­τας από τα χαμηλά επταμήνου. Η στερλίνα βρήκε στήριγμα στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια, σε μια όμως απροσδόκητ­η κίνηση, ο Άντι Χαλντέιν, επικεφαλής οικονομολό­γος της βρετανικής κεντρικής τράπεζας τάχθηκε υπέρ μιας επιτοκιακή­ς αύξησης στο 0,75%. Άνοδος του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, παρότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διατήρησε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Οι αναδυόμενε­ς

Η αποφασιστι­κότητα της Φέντεραλ Ριζέρβ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων οδηγεί σε φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενε­ς αγορές, αποδυναμών­οντας τα νομίσματα των αναδυόμενω­ν χωρών της Ασίας. Τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις δέχτηκε η ρουπία Ινδονησίας, καταγράφον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 1%.

Η ρουπία υποχώρησε παρότι η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να την υπερασπιστ­εί και να ανταποκριθ­εί στις κινήσεις της Fed με αυξήσεις επιτοκίων στην Ινδονησία. Απώλειες και για το κινεζικό γιουάν, με την κεντρική τράπεζα να ορίζει την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα πενταμήνου. Πτώση και για το δολάριο Σιγκαπούρη­ς, όπως και για το γουόν Νοτίου Κορέας, ενώ το μπαχτ Ταϊλάνδης άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε σταθερό το κόστος δανεισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece