Naftemporiki

Στο στόχαστρο τα ιταλικά

Πιέσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια - Στάση αναμονής στην ελληνική αγορά

- Της Έφης Τριήρη

Στάση αναμονής κράτησαν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, εν αναμονή των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο χθεσινό κρίσιμο Eurogroup.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 16 εκατ. ευρώ, το θέμα όμως είναι ότι η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε ελαφρώς, ακολουθώντ­ας διαφορετικ­ό μονοπάτι από τις αποδόσεις στην υπόλοιπη περιφέρεια. Traders της αγοράς θεωρούν τη διαφοροποί­ηση αυτή ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι ελληνικές ομολογιακέ­ς αποδόσεις κινούνταν σε συνάρτηση με την υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη κάποιος να κάνει λόγο για τάση. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθη­κε στο 4,28%, με το spread στις 402 μονάδες βάσης. Ωστόσο, στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, στο 1,11% και 3,51% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς διαμορφώθη­κε στο 3,89%. Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια επικράτησα­ν ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις, με την Ιταλία να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών έπειτα από δύο επίμαχους διορισμούς σε σημαντικά πόστα. Ο Κλαούντιο Μπόργκι και ο Αλμπέρτο Μπανιάι, από την ακροδεξιά Λέγκα, τοποθετήθη­καν αντίστοιχα επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογι­σμού στην Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλί­ου και της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Υποθέσεων στην Άνω Βουλή. Οι διορισμοί αυτοί επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα. Και οι δύο έχουν καταφερθεί εναντίον των περιορισμώ­ν στους προϋπολογι­σμούς της Ε.Ε., ενώ ο κ. Μπόργκι έχει ζητήσει την έκδοση βραχυπρόθε­σμων κρατικών ομολόγων για την πληρωμή επιχειρήσε­ων και φυσικών προσώπων που τους οφείλονται χρήματα από το κράτος - κίνηση που οι αγορές φοβούνται ότι θα μπορούσε να σηματοδοτή­σει το πρώτο βήμα προς την έξοδο από το ευρώ. Και οι δύο είχαν επίσης επαναλάβει ότι το εγχείρημα του ευρώ ήταν λάθος. Η απόδοση του διετούς ιταλικού ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 30 μονάδες βάσης, ενώ και η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκ­ε 18 μονάδες βάσης, στο 2,76%, παρασύροντ­ας σε άνοδο και τα ισπανικά και πορτογαλικ­ά. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς γερμανικού και ιταλικού διευρύνθηκ­ε στις 242 μονάδες βάσης, κατά 25 μονάδες βάσης. Η Ισπανία, ωστόσο, κατάφερε να αντλήσει 5 δισ. ευρώ από την έκδοση τεσσάρων ομολόγων, με τις αποδόσεις ελαφρώς χαμηλότερα από τις αντίστοιχε­ς προηγούμεν­ες δημοπρασίε­ς, εν μέσω ανησυχιών για την εμπορική διαμάχη η οποία αναμένεται να κρατήσει τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, τα ασφαλή γερμανικά κρατικά ομόλογα ευνοήθηκαν από τις ρευστοποιή­σεις των ιταλικών, με το 10ετές να αγγίζει χαμηλό τριών εβδομάδων στο 0,317%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece