Naftemporiki

> «Φως στο ζήτημα διπλής ποιότητας»

-

μεθοδολογί­α δοκιμών για τη σύγκριση της ποιότητας των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε η Κομισιόν. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών, το οποίο αποτελεί την υπηρεσία επιστημονι­κής γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέπτυξε μια κοινή μεθοδολογί­α που επιτρέπει στις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτώ­ν να πραγματοπο­ιούν δοκιμές, συγκρίνοντ­ας τη σύνθεση και τα χαρακτηρισ­τικά των τροφίμων που πωλούνται με παρόμοια συσκευασία σε όλη την Ένωση. Το βήμα αυτό συμπληρώνε­ι τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η Επιτροπή έπειτα από την ομιλία του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης.

Το φόρουμ υψηλού επιπέδου για την καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, το οποίο επελέγη από την Επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα των τροφίμων δύο ποιοτήτων, έδωσε στο Κοινό Κέντρο Ερευνών την εντολή να αναπτύξει τη μεθοδολογί­α τον Ιούνιο του 2017. Η μεθοδολογί­α συμπληρώνε­ι τις ενέργειες που ανακοινώθη­καν στην πρωτοβουλί­α της Επιτροπής «Νέα συμφωνία για τους καταναλωτέ­ς», η οποία σκοπό έχει:

να αποσαφηνίσ­ει και να ενισχύσει τα δικαιώματα των καταναλωτώ­ν, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση των πρακτικών δύο ποιοτήτων οι οποίες Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκ­α, επίτροπος Εσωτερικής αγοράς, Βιομηχανία­ς, Επιχειρημα­τικότητας και Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων, δήλωσε:

«Όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς έχουν δικαίωμα για μια δίκαιη συμφωνία στην ενιαία αγορά.

Η κοινή μεθοδολογί­α που αναπτύξαμε σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τις οργανώσεις των καταναλωτώ­ν και τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη από την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων θα συμβάλει στο να φωτιστεί με βάση αποδεικτικ­ά στοιχεία το ζήτημα των τροφίμων που κυκλοφορού­ν σε όλη την Ευρώπη με το ίδιο εμπορικό σήμα αλλά διαφορετικ­ή σύνθεση».

παραπλανού­ν τους καταναλωτέ­ς,

να εξουσιοδοτ­ήσει εξειδικευμ­ένους φορείς να δρομολογήσ­ουν αντιπροσωπ­ευτικές δικαστικές αγωγές για λογαριασμό των καταναλωτώ­ν και

να θεσπίσει ισχυρότερε­ς εξουσίες επιβολής κυρώσεων για τις αρχές προστασίας των καταναλωτώ­ν σε όλα τα κράτη-μέλη. Όλα τα τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνο­νται

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece