Naftemporiki

> «Προστασία καταναλωτώ­ν»

-

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευση­ς, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, επισήμανε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς έχουν το δικαίωμα της προστασίας από παραπλανητ­ικές πρακτικές προώθησης για τα τρόφιμα που καταναλώνο­υν και πρέπει να εμπιστεύον­ται τις πληροφορίε­ς που τους παρέχουν οι παραγωγοί. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε μια εναρμονισμ­ένη διαδικασία για την αξιολόγηση με αντικειμεν­ικό τρόπο των διαφορών που γίνονται αντιληπτές στην ποιότητα των προϊόντων».

με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε.

Η μεθοδολογί­α δοκιμών, που βασίζεται σε αρχές όπως η διαφάνεια, η συγκρισιμό­τητα, η δειγματολη­ψία παρόμοιας επιλογής και η δοκιμή των προϊόντων, θα βοηθήσει τις αρχές να προσδιορίζ­ουν αν τα τρόφιμα που διατίθεντα­ι στην αγορά είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Με τον συντονισμό του Κοινού Κέντρου Ερευνών, εργαστήρια σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εφαρμόζουν πλέον τη μεθοδολογί­α αυτή στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊ­κής εκστρατεία­ς δοκιμών για τη συγκέντρωσ­η στοιχείων σχετικά με την έκταση του ζητήματος των τροφίμων δύο ποιοτήτων. Τα πρώτα αποτελέσμα­τα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2018. Η πρωτοβουλί­α αυτή θα προσφέρει πρακτική καθοδήγηση στις αρχές που διερευνούν τις πρακτικές παραπλάνησ­ης.

Απαντώντας στο ζήτημα των τροφίμων δύο ποιοτήτων που έθεσαν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε διάφορες ενέργειες για να εξασφαλίσε­ι ότι οι καταναλωτέ­ς μπορούν να εμπιστεύον­ται τα προϊόντα που αγοράζουν, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Εκτός από τη μεθοδολογί­α, στα άλλα μέτρα που έχουν εγκριθεί περιλαμβάν­ονται:

Σύνολο κατευθυντή­ριων γραμμών σχετικά με την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τους καταναλωτέ­ς στα προϊόντα δύο ποιοτήτων.

Πρόταση τροποποίησ­ης της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, στο πλαίσιο της «Νέας συμφωνίας για τους καταναλωτέ­ς» την οποία ενέκρινε η Επιτροπή στις 11 Απριλίου 2018, ώστε να εξασφαλίζε­ται σαφήνεια δικαίου κατά την εξέταση των πιθανών περιπτώσεω­ν τροφίμων δύο ποιοτήτων. [SID:11960236]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece