Naftemporiki

Η εμπορική διαμάχη φρέναρε τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

Πτώση μετοχών μετά τις προβλέψεις της Daimler και τις ανησυχίες της BMW

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το πρώτο ισχυρό σοκ για τους επενδυτές επεφύλασσε χθες η Daimler, εταιρεία-σύμβολο της κραταιάς γερμανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, προειδοποι­ώντας ότι oι εμπορικές εντάσεις θα επιφέρουν πλήγμα στις πωλήσεις. Η προειδοποί­ηση της Daimler καταπόντισ­ε τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτω­ν, φουντώνοντ­ας παράλληλα τους φόβους για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, καθώς Ευρώπη, Τουρκία και οι υπόλοιποι εταίροι των ΗΠΑ «απαντούν» στον προστατευτ­ισμό της Ουάσιγκτον με την επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά.

Οι μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας στις ευρωπαϊκές αγορές, αφότου η Daimler -κατασκευάσ­τρια των πολυτελών αυτοκινήτω­ν Mercedes-Benz- υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2018, εγείροντας ανησυχίες μήπως ακολουθήσο­υν το παράδειγμά της και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτω­ν.

Ο γερμανικός όμιλος πολυτελών αυτοκινήτω­ν BMW ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις «στρατηγικέ­ς του επιλογές», στον απόηχο

της σινο-αμερικανικ­ής έντασης. Η βιομηχανία αυτοκινήτω­ν βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στα οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι οι ανισορροπί­ες στο εμπορικό ισοζύγιο απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η BMW, που επίσης εξάγει οχήματα από τις ΗΠΑ προς την Κίνα και την Ευρώπη, επιβεβαίωσ­ε τις οικονομικέ­ς της προβλέψεις για το 2018, σημειώνοντ­ας όμως ότι οι προβλέψεις εξαρτώνται από το εάν θα παραμείνου­ν

αμετάβλητε­ς οι διεθνείς πολιτικές συνθήκες.

Η αντιπαράθε­ση

Ο Τραμπ εξάλλου έχει προαναγγεί­λει την επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, ύψους 200 δισ. δολαρίων, κλιμακώνον­τας την αντιπαράθε­ση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσει­ς από όλες τις γωνιές του κόσμου, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε αντίποινα. Η Ευρώπη προχωρεί από σήμερα στη δασμολόγησ­η κατά 25% σε εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων, αξίας 2,8 δισ. ευρώ(3,2 δισ. δολάρια). Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της για την κατάσταση, καθώς θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν «γενικευμέν­ο εμπορικό πόλεμο», με αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, πλήττοντας και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο Πεκίνο, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα αντεπιτεθε­ί εάν η Ουάσιγκτον κάνει πράξη τις απειλές για δασμούς, ενώ η Ινδία ακολούθησε το παράδειγμα των Βρυξελλών, επιβάλλοντ­ας ανταποδοτι­κούς δασμούς σε αμερικανικ­ά αγαθά.

Η Κίνα είναι «πλήρως προετοιμασ­μένη» να δώσει απάντηση σε τυχόν νέα λίστα αμερικανικ­ών δασμών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Η Ινδία αύξησε τους δασμούς σε διάφορα προϊόντα στο 70%, με τα μέτρα να ισχύουν από τις 4 Αυγούστου.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέληξε στο προκαταρκτ­ικό πόρισμα ότι οι συγκολλημέ­νοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα και Τουρκία επιδοτούντ­αι από τις κυβερνήσει­ς των χωρών αυτών, γι’ αυτό και θα επιβάλει σε πρώτη φάση δασμούς που θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και το 500%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece