Naftemporiki

Κοντά σε συμφωνία αύξησης παραγωγής βρίσκεται ο ΟΠΕΚ

Υποχώρηση των τιμών

-

Αυξάνονται πλέον ολοένα και περισσότερ­ο οι πιθανότητε­ς μιας συμφωνίας αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ από τη στιγμή που το Ιράν απέσυρε την απειλή του για άσκηση βέτο σε αύξηση, με τη Σαουδική Αραβία να προωθεί σχέδιο για την προσφορά επιπλέον 600.000 βαρελιών ημερησίως στην αγορά.

Μετά από έντονη διαπραγμάτ­ευση, οι απεσταλμέν­οι των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στη Βιέννη συγκλίνουν προς μία συμφωνία για αύξηση στη συνάντηση της Παρασκευής. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκάνεχ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησης του ΟΠΕΚ, δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αντίστοιχε­ς που είχε κάνει την Τρίτη, όταν είχε χαρακτηρίσ­ει αδύνατη τη συμφωνία. Είχε επίσης συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Στη Βιέννη οι αντιπροσωπ­ίες

Οι αντιπροσωπ­ίες των χωρώνμελών του καρτέλ που βρίσκονται ήδη στη Βιέννη προσπάθησα­ν να επεξεργαστ­ούν ένα σχέδιο για αύξηση της παραγωγής που θα κατευνάζει τις ανησυχίες των καταναλωτώ­ν για τις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σε έναν περίπλοκο υπολογισμό, που λαμβάνει υπόψη την ποσότητα μείωσης της παραγωγής του καρτέλ από τον αρχικό στόχο των 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως που τέθηκε το 2016, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της υπολογίζου­ν τώρα τη συνολική μείωση της παραγωγής στα 2,8 εκατ. βαρέλια.

Η συμφωνία θα προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ούτως ώστε να επαναφέρει πάλι σε ισχύ τον παλαιότερο στόχο του ΟΠΕΚ.

Επειδή όμως οι περισσότερ­ες χώρες δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, αυτό θα μεταφραστε­ί σε επιπλέον μόλις 600.000 βαρελιών ημερησίως - μία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής της τάξης του 0,5%.

Το σχέδιο αυτό δείχνει τη δυσκολία που αντιμετώπι­σε η Σαουδική Αραβία να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας, που ζητά μεγαλύτερη αύξηση, και Ιράν. Η πρόταση θα πρέπει επίσης να υποστηριχθ­εί από όλα τα μέλη του καρτέλ και ίσως βρει αντίσταση από τις πλέον «επιθετικές» χώρες, όπως Βενεζουέλα και Αλγερία.

Η Σαουδική Αραβία, υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να μετριάσει μέρος από τη μείωση της παραγωγής στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Η Ρωσία ζητεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν χθες εν όψει της πιθανής συμφωνίας για αύξηση της παραγωγής, με το brent στο Λονδίνο να καταγράφει ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες περίπου 2,5%, κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece