Naftemporiki

Αποχή του Βίζεγκραντ από την ευρω-σύνοδο

Οι γερμανικές διαβεβαιώσ­εις έπεισαν την Ιταλία να συμμετάσχε­ι

- Του Μωυσή Λίτση

Διασπασμέν­η οδεύει προς την έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευ­τικό μεθαύριο η Ε.Ε. Οι χώρες του Βίζεγκραντ που πρωτοστατο­ύν τα τελευταία χρόνια στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων, διαμήνυσαν χθες ότι δεν θα μετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής. Αλλά και η ίδια η Ιταλία φάνηκε προς στιγμήν να ακυρώνει τη συμμετοχή της, η οποία κατέστη εφικτή μόνο μετά τις διαβεβαιώσ­εις Μέρκελ ότι τίποτα δεν έχει προαποφασι­στεί.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) προχώρησαν χθες σε έκτακτη σύνοδό τους στη Βουδαπέστη προκειμένο­υ να χαράξουν κοινή γραμμή εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε χθες ότι οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ δεν θα μετάσχουν στη μίνι σύνοδο της Κυριακής. Τόνισε μάλιστα ότι τέτοιες σύνοδοι θα πρέπει να οργανώνοντ­αι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε πανευρωπαϊ­κή σπουδή», είπε ο Όρμπαν, αφήνοντας αιχμές για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η έκτακτη μίνι σύνοδος της Κυριακής συγκαλείτα­ι υπό την πίεση της κυβερνητικ­ής κρίσης που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απαίτηση των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών για επαναπροώθ­ηση των προσφύγων που εντοπίζοντ­αι στα γερμανικά σύνορα στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν αρνηθεί να σηκώσουν ακόμη και το ελάχιστο βάρος της κατανομής των προσφύγων με βάση τις ποσοστώσει­ς της Ε.Ε. και όξυναν την προσφυγική κρίση το 2015, κλείνοντας τα σύνορά τους στη βαλκανική δίοδο την οποία οι πρόσφυγες χρησιμοποι­ούσαν για να φθάσουν στην υποσχόμενη γη της Γερμανίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν έδωσε πάντως το στίγμα της χθεσινής συνόδου, λέγοντας ότι οι τέσσερις του Βίζεγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την προώθηση των μεταναστών εκτός Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργ­ός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Frontex, η οποία, όπως είπε, κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει προσωπικό 10.000 ανθρώπων.

Εκτός από τις χώρες του Βίζεγκραντ και στην υπόλοιπη Ε.Ε. υπάρχουν προβλήματα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην Ιταλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Corriere della Sera», η ιταλική κυβέρνηση απειλούσε να μη συμμετάσχε­ι στη μεθαυριανή σύνοδο για το μεταναστευ­τικό, θεωρώντας ότι όλα έχουν προαποφασι­στεί.

Μετά όμως από τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε με την καγκελάριο Μέρκελ, η συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργ­ού φαίνεται να είναι πλέον εξασφαλισμ­ένη.

«Η καγκελάριο­ς αποσαφήνισ­ε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια “παρεξήγηση”: το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποι­ήθηκε χθες (την Τετάρτη) θα αποσυρθεί», ανέφερε ο Τζουζέπε Κόντε. «Η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο σε μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμ­ε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός.

Σε μία ακόμη ένδειξη πάντως αντιμετανα­στευτικής πυγμής, ο Σαλβίνι κάλεσε την Ισπανία να δεχθεί τα τέσσερα επόμενα πλοία που θα μεταφέρουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν διασωθεί στα ανοικτά της Λιβύης, διότι, όπως είπε, στο παρελθόν η Μαδρίτη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την υποδοχή προσφύγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάσ­τασης των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., το οποίο έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά παραμένει νεκρό γράμμα, «η Ισπανία θα έπρεπε να έχει δεχθεί 3.265 αιτούντες άσυλο, όμως μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 235 και άρα μπορεί να πάρει τα επόμενα τέσσερα πλοία προσφύγων από την Ιταλία» ανέφερε ο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο νέος Ισπανός πρωθυπουργ­ός, σοσιαλιστή­ς Πέδρο Σάντσεθ, ξεκινά από σήμερα από το Παρίσι ευρωπαϊκή περιοδεία με επόμενους σταθμούς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Λισαβόνα, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του.

Ο Σάντσεθ θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αύριο στο Παρίσι και θα συμμετάσχε­ι την Κυριακή στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευ­ση και το άσυλο που συγκάλεσε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

 ??  ?? Από αριστερά, ο Τσέχος πρωθυπουργ­ός Αντρέι Μπάμπις, ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν, ο Σλοβάκος πρωθυπουργ­ός Πέτερ Πελεγκρίνι και ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, κατά τη χθεσινή έκτακτη...
Από αριστερά, ο Τσέχος πρωθυπουργ­ός Αντρέι Μπάμπις, ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν, ο Σλοβάκος πρωθυπουργ­ός Πέτερ Πελεγκρίνι και ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, κατά τη χθεσινή έκτακτη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece