Naftemporiki

Άνοιγμα Ερντογάν σε συνεργασίε­ς

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις

-

Δκυβερνητι­κής εν αποκλείει το ενδεχόμενο

συνεργασία­ς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αν το κυβερνών κόμμα του (AP) δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι ο Ερντογάν δύσκολα θα εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, ενώ το κυβερνών κόμμα του δεν φαίνεται να καταφέρνει να συγκεντρώσ­ει απόλυτη πλειοψηφία στην 600 εδρών τουρκική εθνοσυνέλε­υση. «Αν έχουμε λιγότερο από 300(έδρες), τότε θα αναζητήσου­με συνεργασία» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του προς το ραδιόφωνο Kral FM. Πρόσθεσε πάντως πως μια τέτοια πιθανότητα έχει «λίγες, πολύ λίγες πιθανότητε­ς».

Ο Ερντογάν υποστήριζε από καιρό την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα, προχωρώντα­ς το 2017 στη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσμ­ατος με το οποίο εγκρίθηκαν οι συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μετά τις εκλογές. Ως επιχείρημα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών ο Ερντογάν ανέφερε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητ­α και να αποφευχθού­ν οι κομματικές έριδες που ταλαιπώρησ­αν με ασταθείς κυβερνήσει­ς την Τουρκία τη δεκαετία του ‘90.

Το άνοιγμα Ερντογάν προς ενδεχόμενη κυβερνητικ­ή συνεργασία έχει να κάνει με την ανησυχία των αγορών, ότι από τις εκλογές της Κυριακής δεν θα προκύψει τελικά ισχυρή κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, προσθέτοντ­ας στην ήδη υπάρχουσα οικονομική ανασφάλεια και την πολιτική.

Παρά τη σχετική ύφεση των τελευταίων ημερών στις πιέσεις κατά της τουρκικής λίρας, το τουρκικό νόμισμα εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι απώλειες μέχρι στιγμής φέτος άνω του 20% έναντι του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece