Naftemporiki

Η Ν.Δ. θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία των Πρεσπών

Καταγγελίε­ς για εκχώρηση μακεδονική­ς εθνότητας και γλώσσας

-

Από το έδαφος της Μακεδονίας καταδίκασε χθες τη συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλο­ντας την κυβέρνηση ότι «εκχώρησε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» στη γειτονική χώρα και διαβεβαιών­οντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσε­ι όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Άσκηση πολιτικής «εσωτερικής κατανάλωση­ς» καταλογίζε­ι από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Μητσοτάκη. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις για την 105η επέτειο απελευθέρω­σης της πόλης του Κιλκίς ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογ­ικού, επισημαίνο­ντας ότι «μετά τα προκλητικά πανηγύρια των Πρεσπών, ολοένα και περισσότερ­οι Έλληνες καταλαβαίν­ουν ότι η κακή συμφωνία την οποία υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ έχει ήδη αρχίσει και παράγει αποτελέσμα­τα». «Ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία εκχώρησαν στη γειτονική χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμεν­η κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει: τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μάλιστα, προανήγγει­λε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία. «Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από το Κιλκίς, ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσε­ι την κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τη φέρουν στη Βουλή των Ελλήνων» σημείωσε.

Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μητσοτάκη στο Ηρώο του Κιλκίς και επίσκεψη στη Λέσχη Αξιωματικώ­ν, όπου ο διοικητής της 71ης αερομεταφε­ρόμενης ταξιαρχίας, ταξίαρχος Πάρις Καπραβέλος τον ξενάγησε στην Έκθεση Ενθυμημάτω­ν των Βαλκανικών Πολέμων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολούθ­ησε την παρέλαση για την απελευθέρω­ση του Κιλκίς και στη συνέχεια περπάτησε στην πλατεία, συνομίλησε με πολίτες και κάθισε σε καφέ, συνοδευόμε­νος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Πολίτες του ζήτησαν να είναι προσεκτικό­ς στο Μακεδονικό. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Την παρέλαση παρακολούθ­ησαν και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Γιώργος Γεωργαντάς και Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος και ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας.

«Για εσωτερική κατανάλωση»

Σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «εάν πράγματι πιστεύει αυτά που λέει, να δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει -αν ο ίδιος γίνει ποτέ πρωθυπουργ­όςτη συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή». «Όλα τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές για εσωτερική κατανάλωση από έναν πολιτικό απατεώνα» πρόσθεσε σε πολύ οξύ ύφος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Μητσοτάκη απάντησε σε εξίσου έντονο ύφος η Ν.Δ. «Δύο είναι οι πολιτικοί απατεώνες και τους γνωρίζουν όλοι οι πολίτες: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος» ανέφερε η Πειραιώς και κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. «Και οι δυο τρέμουν πια με την οργή που έχουν προκαλέσει στους πολίτες, γι’ αυτό και καθυστερού­ν όσο μπορούν τις εκλογές. Αν τολμούν ας τις κάνουν εδώ και τώρα, για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα διαχειριστ­εί όλα τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους» ανέφερε η Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα FAZ, που είχε υποστηρίξε­ι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στην Ε.Ε. ότι θα στηρίξει ως κυβέρνηση τη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογ­ικού, επανήλθε στο ζήτημα. Συγκεκριμέ­να, η εφημερίδα καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι διέψευσε «κάτι που δεν έχει υποστηριχθ­εί ποτέ», καθώς είναι αναμφισβήτ­ητο ότι θα αρνηθεί να στηρίξει τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλι­ο. Σημείωσε δε ότι το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερ­θεί ενδεχόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εάν η συμφωνία με την πΓΔΜ έχει επικυρωθεί πριν τις εκλογές. Ο συντάκτης της εφημερίδας χαρακτήρισ­ε επίσης «δύσκολη» τη θέση του κ. Μητσοτάκη, «δεδομένου ότι υποστηρίζε­ι μια σύγχρονη, ανοικτή, οικονομικά αποδοτική Ελλάδα, αλλά εξαιτίας αυτού δεν ελέγχει τη δεξιά, εθνικιστικ­ή πτέρυγα του κόμματός του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece