Naftemporiki

Eναλλακτικ­ή πρόταση απότουςδημ­άρχους

Συζήτηση για το «Κλεισθένης Ι»

-

Συνάντηση με τους δημάρχους Αλίμου, Αχαρνών, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Πεντέλης, Ρέντη και Τρικκαίων είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στελέχη του Ποταμιού. «Κύριο θέμα συζήτησης με τους επτά δημάρχους, που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες, ήταν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο εκλογής των δημάρχων, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχέδιο­υ του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος είναι αντίθετος με την «ισοπεδωτικ­ή απλή αναλογική που εισηγείται ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης», άκουσε τις επισημάνσε­ις των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, τόσο για το εκλογικό σύστημα όσο και για τις αλλαγές που απαιτούντα­ι για την ουσιαστική ενίσχυση της αυτοδιοίκη­σης στη χώρα μας.

Όλοι συμφώνησαν ότι το «νομοσχέδιο Σκουρλέτη» προσθέτει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκη­ση σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη λαμβάνοντα­ι αποφάσεις για την αποκέντρωσ­η και την ενίσχυση των τοπικών εξουσιών, αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγής του σημερινού εκλογικού συστήματος που επιτρέπει σε δημάρχους που έχουν ψηφιστεί μόνο από το 20% του εκλογικού σώματος να έχουν απόλυτη πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων. Η πρόταση που διατυπώθηκ­ε είναι ο δήμαρχος να αποκτά πλειοψηφία αν συγκεντρώσ­ει την πρώτη Κυριακή 42%. Σε κάθε άλλη περίπτωση να παίρνει bonus ανάλογα με το ποσοστό του και να αποκτά την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αφού συνεργασθε­ί με άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα «σκαλοπάτι» της τάξης 3% με 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία στη θητεία των τοπικών αρχών. Σημαντικό επίσης είναι, τόνισαν, οι ελεγκτές της τοπικής αυτοδιοίκη­σης να μην ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικ­ές διαδικασίε­ς που δεν θα επιτρέπουν αυθαιρεσίε­ς κατ’ εντολή της κρατικής διοίκησης.

 ??  ?? Ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece