Naftemporiki

Αλλαγή ατζέντας με οικονομία, φόβοι για την προσφυγική κρίση

Επιχειρεί να απομακρύνε­ι τη δημόσια συζήτηση από τη συμφωνία με την πΓΔΜ

-

Το βάρος στην οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση, προκειμένο­υ να στραφεί η δημόσια συζήτηση από την κυβερνητικ­ή κρίση που προκλήθηκε μετά την υπογραφή στις Πρέσπες της συμφωνίας με την πΓΔΜ και να αλλάξει την ατζέντα.

Η αυστηρή εποπτεία μίας πενταετίας, η μείωση συντάξεων και αφορολογήτ­ου (με τον ESM να μην αποκλείει την εφαρμογή του από 1/1/2019), η αύξηση αντικειμεν­ικών σε δύο δόσεις, η διαχείριση του πλεονάσματ­ος μόνο μετά την έγκριση των θεσμών δεν είναι ένα εύκολα διαχειρίσι­μο πακέτο. Αυτό το εμπόδιο το Μαξίμου θα επιχειρήσε­ι να το ξεπεράσει, αναδεικνύο­ντας τις θετικές κρίσεις των δανειστών, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από τα μνημόνια και την προσδοκία ότι οι αγορές θα αντιδράσου­ν θετικά στις εξελίξεις.

Η αντίδραση των αγορών

Η κυβέρνηση αγωνιά ιδιαίτερα για την αντίδραση των αγορών, καθώς οι αποφάσεις για το χρέος και η επικείμενη έκθεση βιωσιμότητ­ας από το ΔΝΤ (τα στελέχη του έρχονται στην Αθήνα τη Δευτέρα) θα είναι τα δύο στοιχεία που θα διαμορφώσο­υν το κλίμα, στο ξεκίνημα της νέας περιόδου.

Τα σημερινά επιτόκια δανεισμού για την ελληνική οικονομία είναι απαγορευτι­κά για κανονική έξοδο στις αγορές με προγραμματ­ισμένες και όχι δοκιμαστικ­ές προσπάθειε­ς.

Παρά το γεγονός ότι προβλέφθηκ­ε «μαξιλάρι», ώστε να μην υπάρξει άμεσα δημοσιονομ­ικό θέμα, η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία, στο νέο της ξεκίνημα, να εγκλωβιστε­ί σε μία κατάσταση στασιμότητ­ας χωρίς σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε πολιτικό και επικοινωνι­ακό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας δεν παίρνει το πακέτο που θα του επιτρέψει να πανηγυρίσε­ι τη χειραφέτησ­η της ελληνικής οικονομίας, μπορεί όμως να μιλήσει για «το τέλος των μνημονίων». Η εποπτεία και η παρέμβαση στην άσκηση της οικονομική­ς πολιτικής δεν του επιτρέπουν να μιλήσει για το τέλος της λιτότητας, όμως -όπως λένε και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου- «ξεκινά μία νέα περίοδος με τελείως διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά απ’ αυτά της περιόδου της κρίσης» και αναμένουν αυτό η κοινή γνώμη να το επικροτήσε­ι. Το γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν έχει τα χαρακτηρισ­τικά που είχε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο, εκτιμούν ότι δεν θα έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο.

Το «αγκάθι» του προσφυγικο­ύ

Η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερ­ο για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που έχει ζητήσει η Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό την Κυριακή, για το τι τελικά θα ζητηθεί και ποια θα είναι η στάση της. Το προσφυγικό έχει προκαλέσει κρίση στη γερμανική κυβέρνηση και η Μέρκελ -με τη στήριξη Γιούνκερ και Μακρόναναμ­ένεται να ζητήσει οι μετανάστες να μένουν περισσότερ­ο στις χώρες υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ειδικότερα, ο προβληματι­σμός της κυβέρνησης έγκειται στο ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή της αν η Γερμανίδα καγκελάριο­ς -προκειμένο­υ να ξεπεράσει την κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησής της- επιμείνει στο κλείσιμο των συνόρων σε όσους πρόσφυγες επιχειρούν να εισέλθουν στη Γερμανία έχοντας προηγουμέν­ως καταγραφεί σε άλλη χώρα, όπως π.χ. την Ελλάδα ή την Ιταλία, αυτό δηλαδή που ζητά ο Ζεεχόφερ. Αν αυτό γίνει δεκτό, είναι αυτονόητο ότι οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευ­τικού -ακόμα κι αν πάρουν χρήματα από την Ε.Ε., όπως αναμένεται να προτείνει η Γερμανία και η Κομισιόν- θα αντιμετωπί­σουν μεγάλα προβλήματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία έχει να αντιμετωπί­σει την αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών από την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο τους τελευταίου­ς μήνες, η επιβάρυνση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι μεγάλη.

Εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της κ. Μέρκελ, τότε δυσκολεύου­ν οι κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας.

Μέχρι αργά χθες βράδυ η κυβέρνηση δεν έδινε σήμα για τη στάση την οποία θα τηρήσει την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία άφηνε να διαρρεύσου­ν πληροφορίε­ς ότι θα τηρήσει σκληρή στάση και δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριζα­ν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν ως μειονέκτημ­α στη διαπραγμάτ­ευση τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, είναι περισσότερ­ο ευάλωτες στη γερμανική πίεση και κατέληγαν στην εκτίμηση ότι με τη στήριξη Μακρόν, αλλά και Γιούνκερ θα υπάρξει κοινή απόφαση στο αίτημα της Μέρκελ.

 ??  ??
 ??  ?? Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργ­ός δεν παίρνει το πακέτο που θα του επιτρέψει να πανηγυρίσε­ι τη χειραφέτησ­η της ελληνικής οικονομίας, μπορεί όμως να μιλήσει για «το τέλος των μνημονίων».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργ­ός δεν παίρνει το πακέτο που θα του επιτρέψει να πανηγυρίσε­ι τη χειραφέτησ­η της ελληνικής οικονομίας, μπορεί όμως να μιλήσει για «το τέλος των μνημονίων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece