Naftemporiki

Καλή οργάνωση, μέτριο θέαμα...

Τα πρώτα δείγματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο

-

Ηπρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρο­υ της Ρωσίας ολοκληρώθη­κε, η δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως το Μουντιάλ έχει μεν πολύ καλή οργάνωση, αλλά το θέαμα, με εξαίρεση ελάχιστους αγώνες, είναι μέτριο.

Η διοργάνωση χαρακτηρίζ­εται, έως τώρα τουλάχιστο­ν, από τη χαμηλή παραγωγικό­τητα. Συγκεκριμέ­να, μετά τους πρώτους 19 αγώνες είχαν σημειωθεί μόλις 44 γκολ, τα οποία σημαίνουν μέσο όρο 2,32 τερμάτων ανά παιχνίδι.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι 11 από αυτά τα 44 γκολ (δηλαδή το 25% του συνόλου) σημειώθηκα­ν μόνο σε δύο αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τις αναμετρήσε­ις Ρωσία Σαουδική Αραβία (5-0) και Πορτογαλία - Ισπανία (3-3) ο μέσος όρος ανά αγώνα θα ήταν μόνο 1,94 ανά παιχνίδι, δηλαδή πολύ κάτω από το ιστορικό χαμηλό.

Από εκεί και ύστερα, δεν μπορεί κάποιος παρά να σταθεί στη μέτρια παρουσία ομάδων οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται ως φαβορί, όπως η Γαλλία, η Αργεντινή και ειδικά η παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια Γερμανία, που ξεκίνησε με ήττα - σοκ (0-1) από το Μεξικό. Η διοργάνωση, όμως, βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, οπότε ασφαλή συμπεράσμα­τα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμη.

Το στοιχείο που επίσης είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού είναι η πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις εθνικές ομάδες της Ασίας και της Αφρικής κυρίως από τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις νοτιοαμερι­κάνικες.

Για παράδειγμα, το Ιράν που είναι ένα από τα πιο δυνατά συγκροτήμα­τα της ασιατικής ζώνης έχει συναντηθεί επτά φορές με ευρωπαϊκές ομάδες σε τελική φάση Μουντιάλ και δεν έχει ούτε μία νίκη, ενώ η Ιαπωνία έγινε μόλις η πρώτη ομάδα της Ασίας που νίκησε νοτιοαμερι­κάνικη (Κολομβία).

Όσον αφορά τις προσωπικότ­ητες, πολύ δυνατή εκκίνηση έχει κάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που με τέσσερα γκολ σε δύο αγώνες οδηγεί την κούρσα στους σκόρερ και την Πορτογαλία στη φάση των «16».

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν μοιραίος για την Αργεντινή στην πρεμιέρα, ενώ ο Χάρι Κέιν έλαμψε με το «καλημέρα», οδηγώντας την Αγγλία στη νίκη 2-1, με δύο δικά του γκολ, απέναντι στην Τυνησία.

 ??  ??
 ??  ?? Χαμηλή χαρακτηρίζ­εται η παραγωγικό­τητα στα πρώτα 19 ματς του Μουντιάλ της Ρωσίας, καθώς σημειώθηκα­ν μόλις 44 γκολ, δηλαδή 2,32 ανά αγώνα.
Χαμηλή χαρακτηρίζ­εται η παραγωγικό­τητα στα πρώτα 19 ματς του Μουντιάλ της Ρωσίας, καθώς σημειώθηκα­ν μόλις 44 γκολ, δηλαδή 2,32 ανά αγώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece