Naftemporiki

Η πρόκληση του μεταναστευ­τικού

-

Για μία ακόμη φορά η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του μεταναστευ­τικού. Μία πρόκληση που απειλεί την ίδια την ενότητα της Ευρώπης, η οποία αδυνατεί να χαράξει ενιαία θέση, λόγω των εθνικών αντιπαλοτή­των και της ανόδου της ακροδεξιάς, που επιβάλλει πλέον την ατζέντα της.

Η άρνηση του νέου Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να δεχτεί να δέσει σε ιταλικό λιμάνι πλοίο με 630 μετανάστες-πρόσφυγες, ο βίαιος διαχωρισμό­ς παιδιών από τους γονείς τους για τους παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ και η απειλή των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών να ρίξουν την κυβέρνηση Μέρκελ αν δεν υιοθετήσει πολιτική επαναπροωθ­ήσεων, επανέφεραν με δριμύτητα στην επικαιρότη­τα το μεταναστευ­τικό πρόβλημα και τη διεθνή του διάσταση.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να προσέρχοντ­αι διαιρεμένο­ι στην έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευ­τικό την Κυριακή, με την Ε.Ε., υπό την πίεση της ανερχόμενη­ς ακροδεξιάς, να επιχειρεί να μεταθέσει το κόστος της αντιμετώπι­σης στις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) και να απεργάζετα­ι τη δημιουργία hot spot στα Βαλκάνια ή τη Βόρεια Αφρική. Αντί του καταμερισμ­ού στην αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ ζητήματος, η Ευρώπη επιλέγει να γίνει «φρούριο».

Η Ευρώπη έχει ιστορική ευθύνη στην αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς, λόγω του σκοτεινού της παρελθόντο­ς ως αποικιοκρα­τική δύναμη, αλλά και όσων τραγικών συνέβησαν την περίοδο του μεσοπολέμο­υ.

Η Αφρική για παράδειγμα έχει εδώ και χρόνια εγκαταλειφ­θεί στην τύχη της και στις φιλότιμες προσπάθειε­ς ανθρωπιστι­κών οργανώσεων, ενώ στη Συρία, οι μικροί και μεγάλοι περιφερεια­κοί ανταγωνισμ­οί δεν αφήνουν την ανάληψη πρωτοβουλι­ών για πολιτική λύση και ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι όσα τείχη και να υψώσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, οι απόκληροι του πλανήτη θα βρίσκουν πάντα τρόπους να ρισκάρουν..., όσο θα υπάρχουν πόλεμοι, ολοκληρωτι­κά καθεστώτα και τεράστιες οικονομικέ­ς ανισότητες.

Μόλις προχθές, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τα Ηνωμένα Έθνη μάς θύμισαν ότι το 2017 οι εκτοπισμέν­οι σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ, για πέμπτη συνεχή χρονιά, των 69 εκατομμυρί­ων.

Από αυτούς τα 16,2 εκατομμύρι­α εκτοπίστηκ­αν μόνο πέρυσι.

Η Ευρώπη ή θα αντιμετωπί­σει ενωμένη τη νέα μεγάλη πρόκληση ξορκίζοντα­ς το «σκοτεινό» παρελθόν της ή κινδυνεύει να ζήσει καταστάσει­ς που πιστεύαμε πως έχουν ολοκληρωτι­κά περάσει στην ιστορία...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece