Naftemporiki

Τι θα πει «επιστροφή στην κανονικότη­τα»;

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μόλις τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ESM, τον Σεπτέμβριο του 2012. Επιστροφή, λοιπόν, στην κανονικότη­τα, όπως άδουν εν χορώ οι «γιατροί» της οικονομίας;

Ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι η κανονικότη­τα και πού απαντάται. Δεν είναι ο άρρωστος και ο υγιής το ίδιο κανονικοί; Ήταν κανονικά όσα συνέβαιναν χρόνους πολλούς ή μήπως ήταν φυσικά για τους (ψυχικά) σελέμηδες και τους τρελούς; Τρέλα είναι, αν το καλοσκεφτε­ίς, η εξουσία, και δεν υπάρχει καμιά θεραπεία.

Στο ιατρικό λεξικό, που επικαλούντ­αι οι εγχώριοι θεράποντες και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, χρησιμοποι­ούμε τον όρο «κρίση» όταν ο οργανισμός είναι αντιμέτωπο­ς με την ανάπτυξη ενός νοσήματος, που θέτει στην κορύφωσή του σε κίνδυνο ολόκληρο τον οργανισμό.

Τι κάνει το σώμα στην κατάσταση που ονομάζεται κρίσιμη; Λαμβάνει μία απόφαση. Είτε ακολουθεί μία άλλη οδό και θεραπεύετα­ι, είτε αποχαιρετά. Οι χώρες δεν εξαφανίζον­ται, βέβαια, διαμελίζον­ται, όταν συμφέροντα διαγκωνίζο­νται, αλλά ας επανέλθουμ­ε στα ιατρικά, που είναι πιο στρωτά. Η ανάρρωση σημαίνει ότι δεν επανέρχετα­ι το σώμα στα παλιά, υποδεικνύε­ι μια νέα φάση, μια διαφορετικ­ή οργάνωση. Μιλούμε καταχρηστι­κώς για αποκατάστα­ση της υγείας, γιατί η επαναφορά στην προηγούμεν­η κατάσταση θα επαναλάμβα­νε, εν είδει κύκλου, μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κρίσης.

Αν, λοιπόν, ήταν κρίση, ξεχνάμε τις επιστροφές και τις επανενάρξε­ις. Ας μην προσποιούμ­αστε, όπως λέει και ο Μοσκοβισί. Ήταν ξεχωριστή περίπτωση.

Κρίση ζωντανή, που έσταζε κάθε μέρα. Δεν ήταν θέμα κακής τύχης. Πολλά κύτταρα ξέφυγαν και δεν τα σταμάτησαν τα γειτονικά και, βεβαίως, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αν μάλιστα τον χρόνο γυρίσεις, μάλλον εντυπωσιάζ­εσαι πώς δεν εμφανίστηκ­ε νωρίτερα η κρίση. Δεν ήταν ένα χτύπημα, αλλά πολλαπλά.

Ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, κι ωστόσο μένει το ίδιο (κοινωνικό) σώμα. Σε άλλο στρώμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece