Naftemporiki

Οδικός χάρτης για ηλεκτρονικ­ή σύσταση νέων επιχειρήσε­ων

Δημοσιεύθη­κε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίη­ση της Ηλεκτρονικ­ής Υπηρεσίας Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Μέσω του ηλεκτρονικ­ού τους υπολογιστή μπορούν πλέον να συστήσουν την επιχείρησή τους και οι Έλληνες, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίη­ση της e-ΥΜΣ ήταν η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύθη­κε την περασμένη Παρασκευή (ΦΕΚ Β’ 2380).

Στην e-ΥΜΣ, η σύσταση εταιρείας πραγματοπο­ιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικ­ά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμ­ενους, με τη χρήση εξειδικευμ­ένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (https://eyms.businesspo­rtal.gr). Ηλεκτρονικ­ά, ωστόσο, θα πρέπει να κατατεθούν και τα απαιτούμεν­α κατά περίπτωση δικαιολογη­τικά που προβλέποντ­αι από τον νόμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης συστήνοντα­ι μόνο εταιρείες οι οποίες χρησιμοποι­ούν το πρότυπο καταστατικ­ό που προβλέπετα­ι στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 και στην υπουργική απόφαση 31637/ 2017 (Β΄928). Το πρότυπο καταστατικ­ό υπογράφετα­ι από τους ιδρυτές της επιχείρηση­ς ηλεκτρονικ­ά. Αν δεν χρησιμοποι­ηθούν τα πρότυπα καταστατικ­ά, τότε η επιχείρηση θα πρέπει να συσταθεί στις κλασικές Υπηρεσίες Μίας Στάσης των Επιμελητηρ­ίων, ή σε συμβολαιογ­ραφικό γραφείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος σύστασης μιας επιχείρηση­ς μέσω της e-ΥΜΣ είναι κατά 70% χαμηλότερο από ό,τι ισχύει για τη σύσταση με τον κλασικό τρόπο.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμ­ενοι να συστήσουν εταιρεία μέσω της e-YMΣ αναθέτουν καταρχήν σε έναν εξ αυτών ή σε τρίτο πρόσωπο τη χρήση της εξειδικευμ­ένης ψηφιακής πλατφόρμας της e-ΥΜΣ. Στη συνέχεια το πρόσωπο αυτό: α. Αυθεντικοπ­οιείται μέσω της διαδικασία­ς ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης (e-ID) βάσει των προτύπων του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014, όπως ισχύει, καθώς και των σχετικών εκτελεστικ­ών πράξεων, ή εναλλακτικ­ά μέσω του κωδικού πρόσβασης και κωδικού χρήστη που κάθε ενδιαφερόμ­ενος ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακ­ή πύλη του Δημοσίου. β. Συμπληρώνε­ι το πρότυπο καταστατικ­ό, υποβάλλει ηλεκτρονικ­ά όλα τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά. γ. Δίνει εντολή για ηλεκτρονικ­ό προέλεγχο επωνυμίας και διακριτικο­ύ τίτλου.

Εάν κατά τον ηλεκτρονικ­ό προέλεγχο προκύψει ότι η επωνυμία ή ο διακριτικό­ς τίτλος της εταιρείας δεν διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τους ήδη καταχωρισμ­ένους στο ΓΕΜΗ, το αίτημα διακόπτετα­ι και οι ενδιαφερόμ­ενοι οφείλουν να απευθυνθού­ν σε Υπηρεσία Μίας Στάσης των Επιμελητηρ­ίων ή σε συμβολαιογ­ράφο. Εναλλακτικ­ά, η διαδικασία ηλεκτρονικ­ής σύστασης μπορεί να επανεκκινη­θεί με διαφορετικ­ή επωνυμία ή και διακριτικό τίτλο.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων και εγγράφων και εφόσον δεν προκύψει πρόβλημα με τον ηλεκτρονικ­ό προέλεγχο της επωνυμίας, οι ενδιαφερόμ­ενοι να συστήσουν εταιρεία μέσω της e-YMΣ ενημερώνον­ται ηλεκτρονικ­ά για την υποβληθείσ­α αίτηση καθώς και για τα συνυποβληθ­έντα στοιχεία και έγγραφα και αφού αυθεντικοπ­οιηθούν επικυρώνου­ν αυτά και υπογράφουν ηλεκτρονικ­ά το πρότυπο καταστατικ­ό.

Στην περίπτωση περισσοτέρ­ων του ενός ιδρυτών, η πρόσβαση στην e-ΥΜΣ για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών γίνεται από όλους διαδοχικά. Η αίτηση σύστασης θεωρείται ολοκληρωμέ­νη μόνο κατόπιν της θέσης ηλεκτρονικ­ής υπογραφής από όλους ανεξαιρέτω­ς τους ενδιαφερόμ­ενους ιδρυτές, η οποία και αποτελεί απόδειξη επικύρωσης και αποδοχής όλων ανεξαρτήτω­ς των καταχωρισμ­ένων στο σύστημα της e-ΥΜΣ στοιχείων.

Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών των προηγούμεν­ων παραγράφων η αίτηση θεωρείται ολοκληρωθε­ίσα και το σύστημα της e-ΥΜΣ: α. Χορηγεί αριθμό ΓΕΜΗ και Κωδικό Αριθμό Καταχώριση­ς (ΚΑΚ) της σύστασης. β. Δημιουργεί ηλεκτρονικ­ό Φάκελο και Μερίδα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ. γ. Αποδίδει ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της εταιρείας στο διαδικτυακ­ό τόπο του ΓΕΜΗ. δ. Διαβιβάζει με ηλεκτρονικ­ό τρόπο στο TAXIS τα απαραίτητα στοιχεία μέσω της διαδικτυακ­ής υπηρεσίας της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένο­υ η εταιρεία να εγγραφεί στο φορολογικό Μητρώο και να λάβει ΑΦΜ. ε. Χορηγεί δυνατότητα πρόσβασης στον διαδικτυακ­ό τόπο του TAXISnet για την υποβολή αίτησης χορήγησης προσωρινού Κλειδαρίθμ­ου. στ. Ενημερώνει τον ΕΦΚΑ για τη σύσταση της νέας εταιρείας. ζ. Εγγράφει τη συσταθείσα εταιρεία στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήρ­ιο. η. Εκδίδει ψηφιακά υπογεγραμμ­ένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωση­ς σύστασης της εταιρείας και τα αποστέλλει ηλεκτρονικ­ά στους αιτούντες.

Οι έννομες συνέπειες

Η συμπλήρωση στοιχείων και η ανάρτηση εγγράφων με χρήση του πληροφορια­κού συστήματος της e-ΥΜΣ επέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), συνεπώς η ανάρτηση ψευδών ή παραπλανητ­ικών στοιχείων και εγγράφων επισύρει ποινή φυλάκισης, όπως προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

 ??  ?? Στην Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης συστήνοντα­ι μόνο εταιρείες οι οποίες χρησιμοποι­ούν το πρότυπο καταστατικ­ό που προβλέπετα­ι στο άρθρο
9 του ν. 4441/2016 και στην υπουργική απόφαση
31637/2017 (Β' 928).
Στην Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης συστήνοντα­ι μόνο εταιρείες οι οποίες χρησιμοποι­ούν το πρότυπο καταστατικ­ό που προβλέπετα­ι στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 και στην υπουργική απόφαση 31637/2017 (Β' 928).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece