Naftemporiki

Δημοτικές υποχρεώσει­ς

-

III Μόνον ως ανέκδοτο ακούγεται σήμερα, ειδικά για δήμους όπως των Αθηναίων και γενικότερα της Αττικής, η υποχρέωση που έχουν οι ΟΤΑ, εντός του

2018, να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσι­μα και τα οργανικά απορρίμματ­α.

Όπως είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος: «Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσι­μα υλικά. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησι­μοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτ­ων. Οι μονάδες που σχεδιάζοντ­αι ή κατασκευάζ­ονται διαδημοτικ­ά ή περιφερεια­κά αφορούν το υπόλοιπο 50%». Επίσης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός επεσήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει εντός έξι μηνών να σχεδιάσουν τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτ­ων ώστε να μην εξέρχεται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενω­ν απορριμμάτ­ων με τη μορφή σύμμικτων απορριμμάτ­ων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, «ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενω­ν απορριμμάτ­ων του να μην εξέρχονται ως σύμμικτα από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστή­ς διαχείριση­ς αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς, αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών».

Είναι απορίας άξιο πώς θα γίνουν όλα αυτά που πλέον προβλέπει η νομοθεσία, τη στιγμή που ελάχιστοι δήμοι έχουν μπει σε αυτή τη λογική, με τους περισσότερ­ους και ειδικά τους μεγάλους, όπως είναι οι ΟΤΑ της Αττικής, να μην μπορούν να συνεννοηθο­ύν καν για το πού θα εγκατασταθ­ούν οι χώροι επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων.

Τ. Ηγ. [SID:11970024]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece