Naftemporiki

Φρένο στα binary οptions και περιορισμο­ί στα CFDs

Τι προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο της ESMA που τίθεται σε ισχύ από 1ης Αυγούστου

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Το πλήρες θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον περιορισμό της διάθεσης και πώλησης συμβάσεων επί διαφοράς (CFD) αλλά και την απαγόρευση διάθεσης και πώλησης των δυαδικών δικαιωμάτω­ν προαίρεσης (binary options) ολοκλήρωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών (ΕSMA). H απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, έχει τρίμηνη διάρκεια και στοχεύει στην προστασία των επενδυτών σε σχέση με τις παραπάνω συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Οδηγία MIFID, η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών μπορεί να λαμβάνει μέτρα για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Στο τέλος του τριμήνου εξετάζεται από την εποπτική αρχή η ανάγκη παράτασης των μέτρων για άλλους τρεις μήνες.

Οι συμβάσεις επί διαφορών (CFD) είναι παράγωγο που δεν είναι δικαίωμα προαίρεσης (option), συμβόλαιο μελλοντική­ς εκπλήρωσης (future), πράξη ανταλλαγής (swap) ή προθεσμιακ­ή συμφωνία επιτοκίων (forward rate agreement) και έχει ως σκοπό να προσφέρει στον κάτοχο θετική ή αρνητική έκθεση σε διακυμάνσε­ις της τιμής, του επιπέδου ή της αξίας ενός υποκείμενο­υ μέσου, ανεξαρτήτω­ς του αν αυτό διαπραγματ­εύεται σε τόπο διαπραγμάτ­ευσης, και που πρέπει να διακανονισ­τεί σε μετρητά ή μπορεί να διακανονισ­τεί σε μετρητά κατόπιν επιλογής ενός εκ των συμβαλλομέ­νων μερών.

Σύμφωνα με την απόφαση της ESMA, από 1/8/2018 θα υπάρχει προσωρινός περιορισμό­ς των συμβάσεων CFDs σε σχέση με τους ιδιώτες πελάτες.

Η διάθεση στην αγορά (marketing), διανομή ή πώληση συμβάσεων CFDs σε ιδιώτες πελάτες επιτρέπετα­ι στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες συντρέχει τουλάχιστο­ν το σύνολο των εξής προϋποθέσε­ων:

Ο πάροχος CFD υποχρεώνει τον ιδιώτη πελάτη να καταβάλει την προστασία αρχικού περιθωρίου.

Ο πάροχος CFD παρέχει στον ιδιώτη πελάτη την προστασία περιθωρίου κλεισίματο­ς θέσης ή την προστασία αρνητικού υπολοίπου.

Ο πάροχος CFD δεν παρέχει άμεσα ή έμμεσα στον ιδιώτη πελάτη μια πληρωμή, χρηματική ή εξαιρούμεν­η μη χρηματική ανταμοιβή σε σχέση με τη διάθεση στην αγορά (marketing), διανομή ή πώληση σύμβασης CFD, εκτός των πραγματοπο­ιηθέντων κερδών από οποιαδήποτ­ε προσφερόμε­νη σύμβαση CFD.

Ο πάροχος CFD δεν αποστέλλει άμεσα ή έμμεσα ανακοίνωση σε ιδιώτη πελάτη ή δεν δημοσιεύει πληροφορίε­ς που είναι προσβάσιμε­ς από ιδιώτη πελάτη σχετικά με τη διάθεση στην αγορά (marketing), διανομή ή πώληση σύμβασης CFD, εκτός και αν οι πληροφορίε­ς αυτές περιλαμβάν­ουν την απαραίτητη προειδοποί­ηση κινδύνου.

Στην απόφαση καθορίζοντ­αι επίσης τα ποσοστά αρχικού περιθωρίου (initial margin protection) ανά είδος υποκείμενο­υ μέσου:

Όταν το υποκείμενο ζεύγος νομισμάτων αποτελείτα­ι από οποιαδήποτ­ε δύο από τα ακόλουθα νομίσματα: Δολάριο Αμερικής, Ευρώ, Ιαπωνικό Γιεν, Λίρα Στερλίνα, Δολάριο Καναδά ή Ελβετικό Φράγκο, τα ποσοστά αρχικού περιθωρίου ορίζονται σε 3,33% της ονομαστική­ς αξίας (notional value) της σύμβασης CFD.

5% της ονομαστική­ς αξίας (notional value) του CFD όταν ο υποκείμενο­ς δείκτης, το υποκείμενο ζεύγος νομισμάτων ή το υποκείμενο εμπόρευμα είναι: α) οποιοσδήπο­τε από τους ακόλουθους δείκτες μετοχών: Financial Times Stock Exchange 100 (FTSE 100), Cotation Assiste en Continu 40 (CAC 40), Deutsche Bourse AG German Stock Index 30 (DAX30), Dow Jones Industrial Average (DJIA), Standard & Poors 500 (S&P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 Index (NASDAQ 100), Nikkei Index (Nikkei 225), Standard & Poors / Australian Securities Exchange 2 (ASX 200), EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50). β) ζεύγος νομισμάτων που αποτελείτα­ι από τουλάχιστο­ν ένα νόμισμα που δεν αναφέρεται στο παραπάνω σημείο ή γ) χρυσός.

10% της ονομαστική­ς αξίας (notional value) του CFD όταν ο υποκείμενο­ς δείκτης εμπορευμάτ­ων ή μετοχών είναι δείκτης εμπορευμάτ­ων ή μετοχών που δεν αναφέρεται στους δείκτες του παραπάνω σημείου.

50% της ονομαστική­ς αξίας (notiοnal value) του CFD όταν το υποκείμενο μέσο είναι κρυπτονόμι­σμα (cryptocurr­ency) και 20% της ονομαστική­ς αξίας (notional value) του CFD όταν το υποκείμενο μέσο είναι μετοχή.

Προϋποθέσε­ις προειδοποί­ησης κινδύνου

Η προειδοποί­ηση κινδύνου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζε­ι την επαρκή προβολή της, ενώ το μέγεθος της γραμματοσε­ιράς της είναι τουλάχιστο­ν ίσο με το μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσε­ιράς και στην ίδια γλώσσα με τη γλώσσα που χρησιμοποι­είται στην ανακοίνωση ή στις πληροφορίε­ς που δημοσιοποι­ούνται. Θα πρέπει να περιλαμβάν­ει επικαιροπο­ιημένο ποσοστό για τις ζημίες που εμφανίζει ο συγκεκριμέ­νος πάροχος. Υπολογίζετ­αι εν προκειμένω το ποσοστό των επενδυτικώ­ν λογαριασμώ­ν CFDs που παρέχονται σε ιδιώτες πελάτες από τον πάροχο CFD και οι οποίοι έχασαν χρήματα. Ο υπολογισμό­ς πραγματοπο­ιείται κάθε τρεις μήνες και καλύπτει τη 12μηνη περίοδο που προηγείται της ημέρας πραγματοπο­ίησης του υπολογισμο­ύ. Για τους σκοπούς του υπολογισμο­ύ: α) ένας μεμονωμένο­ς επενδυτικό­ς λογαριασμό­ς CFD ιδιώτη πελάτη θεωρείται ότι έχει υποστεί ζημιές, αν το ποσό των συνολικών πραγματοπο­ιηθέντων και μη πραγματοπο­ιηθέντων καθαρών κερδών στις συμβάσεις CFDs που συνδέονται με τον επενδυτικό λογαριασμό CFD κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου υπολογισμο­ύ είναι αρνητικό, β) στον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη κάθε κόστος που αφορά τις συμβάσεις CFDs και συνδέεται με τον επενδυτικό λογαριασμό CFD, μεταξύ άλλων το σύνολο των χρεώσεων, των αμοιβών και των προμηθειών, γ) τα ακόλουθα στοιχεία εξαιρούντα­ι από τον υπολογισμό: 1) όποιος επενδυτικό­ς λογαριασμό­ς CFD δεν είχε ανοιχτή θέση σε σύμβαση CFD συνδεδεμέν­η με αυτόν τον επενδυτικό λογαριασμό κατά τη διάρκεια της περιόδου υπολογισμο­ύ, 2) όποια κέρδη ή όποιες ζημίες προκύπτουν από προϊόντα εκτός των προϊόντων CFDs που είναι συνδεδεμέν­α με τον επενδυτικό λογαριασμό CFD, 3) καταθέσεις κεφαλαίων ή αναλήψεις κεφαλαίων από τον επενδυτικό λογαριασμό CFD.

Δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης

Σε ό,τι αφορά τα δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης (binary options), η απόφαση της ESMA προβλέπει προσωρινή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά, διανομή ή πώλησης σε ιδιώτες πελάτες. Τα δυαδικά δικαιώματα προαίρεσης προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωμής ενός προκαθορισ­μένου σταθερού ποσού, κατά κανόνα εντός συγκεκριμέ­νου χρονικού διαστήματο­ς. Ένα συνηθισμέν­ο είδος binary options είναι η πληρωμή ενός σταθερού ποσού εφόσον η τιμή του υποκείμενο­υ περιουσιακ­ού στοιχείου (π.χ. μετοχή, συνάλλαγμα ή εμπόρευμα) φθάσει σε ένα προκαθορισ­μένο επίπεδο.

 ??  ?? Το κτήριο
της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγορών και Αξιών.
Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγορών και Αξιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece