Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η αποκλιμάκω­ση των οφειλών του Δημοσίου

Λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσ­μα, όταν τον Ιούνιο του 2016 έφταναν στα 9,7 δισ. - Επιπλέον 2 δισ. έως τον Αύγουστο

-

Πμήνα ερίπου ένα δισ. ευρώ ανά

θα πρέπει να «ρίχνει» η κυβέρνηση στην αγορά για να παραμείνει συνεπής στον στόχο του μηδενισμού των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Ο στόχος αυτός, όπως προκύπτει και από το κείμενο της έκθεσης βιωσιμότητ­ας του χρέους, μπορεί να μην καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί πλήρως μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγει το πρόγραμμα, και να χρειαστεί παράταση χρόνου μέχρι το τέλος του 2018.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ικανοποιητ­ική απόδοση στη διαδικασία αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου η οποία οδήγησε και στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου. Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι οι οφειλές είχαν περιοριστε­ί λίγο κάτω από το όριο του ενός δισ. ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2016 -δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα- έφταναν στα 9,7 δισ. ευρώ. Συνολικά, από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας εκταμιεύτη­καν 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ενώ το πλάνο για τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας αναφέρει ότι θα διοχετευτο­ύν στην αγορά επιπλέον ένα δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο και άλλο ένα δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Βασική παραδοχή πάνω στην οποία στηρίζεται η έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους αποτελεί το ότι «η Ελλάδα να συνεχίσει την πολιτική εκκαθάριση­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική εκκαθάριση να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Από τα 86 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015, μέχρι τώρα έχουν παραμείνει αδιάθετα τα 39,1 δισ. ευρώ. Συνολικά η Ελλάδα έχει δανειστεί 46,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,8 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για την εξυπηρέτησ­η του χρέους και τα 8,8 δισ. ευρώ για ανάγκες του προϋπολογι­σμού (σ.σ.: με μεγαλύτερη την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου με το ποσό των 7 δισ. ευρώ). Για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών έχουν διατεθεί 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο δισ. ευρώ έχουν ήδη αποπληρωθε­ί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μετά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, το αδιάθετο ποσό του 3ου δανειακού προγράμματ­ος θα διαμορφωθε­ί στα 24,1 δισ. ευρώ. «Το ποσό αυτό μένει αδιάθετο εξαιτίας του γεγονότος ότι χρειάστηκα­ν λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών αλλά και εξαιτίας του ότι έγινε διαχείριση των αποθεμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω των repos» αναφέρει η έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece