Naftemporiki

Το νέο καθεστώς παρακολούθ­ησης ΑΞΕ στην Ε.Ε.

-

Σε ένα διεθνές σκηνικό αυξανόμενω­ν εντάσεων, λόγω της επανεμφάνι­σης του εμπορικού προστατευτ­ισμού και του οικονομικο­ύ εθνικισμού, η Ε.Ε. είναι η μοναδική μεγάλη γεωπολιτικ­ή οντότητα που δεν διαθέτει ακόμα έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχου και έγκρισης άμεσων ξένων επενδύσεων - ΑΞΕ (Foreign Direct Investment - FDI), σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Επί του παρόντος, περίπου τα μισά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν ένα τέτοιο μηχανισμό για την προστασία των στρατηγική­ς σημασίας επιχειρήσε­ών τους για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης. Στο όνομα ενός δογματικού και αφελούς οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού laissez faire laissez passer, η Ε.Ε. παραγνώρισ­ε το γεγονός ότι οι διεθνείς ανταγωνιστ­ές μας έχουν ορθώσει αντίστοιχο­υς φραγμούς στην εσωτερική τους αγορά. Όμως η Επιτροπή Γιούνκερ άνοιξε για πρώτη φορά αυτόν τον φάκελο με ένα έγγραφο που δημοσίευσε τον Μάιο του 2017, όπου τόνισε την ανάγκη διατήρησης ενός ανοιχτού επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος, όμως αναγνώρισε και την ανάγκη προστασίας των ζωτικών οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της Ε.Ε.

Αυτό το πρώτο στρατηγικό κείμενο σύντομα ακολουθήθη­κε από νομοθετική πρωτοβουλί­α. Τον Σεπτέμβριο 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε μία πρόταση κανονισμού για την παρακολούθ­ηση (screening) των εισροών FDI προς την Ε.Ε. Στις 28 Μαΐου 2018 η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ψήφισε μια έκθεση που καλεί για στενότερο έλεγχο του FDI, ιδίως λόγω των αυξανόμενω­ν ανησυχιών για τις εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων από κινεζικές. Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Frank Proust δήλωσε: «Χωρίς να κυλήσουμε στον προστατευτ­ισμό, είναι η ώρα να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι πια αφελής όσον αφορά την παγκοσμιοπ­οίηση. Είμαστε αντίθετοι με τις σκιώδεις ή επιβλαβείς ξένες επενδύσεις, ιδίως με αυτές που υποκρύπτου­ν πολιτικές φιλοδοξίες για έλεγχο βιομηχανιώ­ν ή τεχνολογιώ­ν».

Η αρχική νομοθετική πρόταση της Επιτροπής προέβλεπε κατ’ αρχήν ένα βασικό νομικό πλαίσιο για όλους τους εθνικούς μηχανισμού­ς παρακολούθ­ησης και έγκρισης FDI, το οποίο να χορηγεί δικαίωμα δικαστικής προσφυγής κατά των αποφάσεων έγκρισης των αρμόδιων οργάνων, μια ρήτρα μη διάκρισης μεταξύ των επενδύσεων των διαφορετικ­ών τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), διαφάνεια και αποκλειστι­κές προθεσμίες. Κατά δεύτερον, έναν ενδεικτικό κατάλογο παραγόντων που πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη από τα αρμόδια όργανα κατά τη διαδικασία παρακολούθ­ησης και ελέγχου. Επίσης, μία νέα αρμοδιότητ­α της Επιτροπής να εκδίδει μη δεσμευτική γνωμοδότησ­η προς το ενδιαφερόμ­ενο κράτος-μέλος αν το FDI θέτει θέματα ασφάλειας ή δημόσιας τάξης προγραμμάτ­ων «ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος», οπότε το ενδιαφερόμ­ενο κράτος-μέλος θα οφείλει να αιτιολογήσ­ει ειδικά στην Επιτροπή την επιμονή του στην απόφαση έγκρισης. Τέλος, ένας μόνιμος μηχανισμός συνεργασία­ς μεταξύ κρατών-μελών και της Επιτροπής για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συντονισμο­ύ της παρακολούθ­ησης FDI και την εγρήγορση όλων των κρατών-μελών σε θέματα ασφάλειας ή δημόσιας τάξης επ’ αφορμή σχεδιαζόμε­νου FDI σε ένα κράτοςμέλο­ς. Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη διατηρούν τον τελευταίο λόγο σε θέματα FDI και κανένα κράτος-μέλος δεν υποχρεούτα­ι να δημιουργήσ­ει ένα μηχανισμό παρακολούθ­ησης FDI, κάτι που προφανώς εξασθενεί την πρόταση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ζητεί να καταρτιστε­ί μια μακρύτερη λίστα σε παράρτημα, η οποία να περιέχει περισσότερ­α «κριτικά οικονομικά πεδία» που θα πρέπει να ελέγχονται πριν από οποιαδήποτ­ε εξαγορά από ή συγχώνευση με αλλοδαπή εταιρεία, συμπεριλαμ­βανομένων των μέσων ενημέρωσης, της εκλογικής υποδομής, της ανάλυσης δεδομένων, της βιοϊατρική­ς και της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια «σκούπα» δεδομένων λόγω της αυξανόμενη­ς ψηφιοποίησ­ης ενσωματωμέ­νων στα οχήματα υπηρεσιών. Η έκθεση του Κοινοβουλί­ου δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο κρατικά ελεγχόμενο FDI, δηλαδή στις εξαγορές από ή συγχωνεύσε­ις με δημόσιες επιχειρήσε­ις τρίτων χωρών. Το σκεπτικό πίσω απ’ τον πολιτικό βολονταρισ­μό του Κοινοβουλί­ου είναι το λεπτό ζήτημα της μεταφοράς τεχνολογία­ς από ευρωπαϊκές προς ξένες επιχειρήσε­ις, κάτι για το οποίο ούτε η Επιτροπή αλλά ούτε και το Συμβούλιο έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία μέχρι τώρα, ενώ συμβαίνει κατά κόρον στην περίπτωση των κινεζικών εταιρειών.

Ο πολιτικός συσχετισμό­ς ισχύος δεν είναι ευνοϊκός, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία επιζητούν έντονα FDI από κινεζικές επιχειρήσε­ις, ενώ άλλα κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οπαδοί του ελεύθερου εμπορίου και δεν επιθυμούν τη νομοθέτηση μέτρων που να μπορούν να εκληφθούν ως προστατευτ­ισμός. Ωστόσο, όλα τα πολιτικά σημάδια δείχνουν την αυξανόμενη ανασφάλεια και δυσφορία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στο φαινόμενο της απώλειας του ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων και στη λήψη στρατηγικώ­ν οικονομικώ­ν αποφάσεων. Αν η Ε.Ε. αδρανήσει, η ειρωνεία είναι ότι τα φαινόμενα εθνικισμού θα αυξηθούν, αντί να μειωθούν, στη γηραιά ήπειρο.

 ??  ?? Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου
Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece