Naftemporiki

Σε «επιτήρηση» οι 4 μεγάλοι του e-εμπορίου

Μέτρα κατά των επικίνδυνω­ν προϊόντων

- Του Νίκου Μπέλλου

Στην

άμεση αφαίρεση των επικίνδυνω­ν προϊόντων από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικ­ών αγορών δεσμεύθηκα­ν χθες, ενώπιον της Κομισιόν, οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κλάδου, η Alibaba, η Amazon, το eBay και η Rakuten France.

Μετά από διαβουλεύσ­εις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις μεγάλες εταιρείες online αγορών δεσμεύτηκα­ν να ανταποκρίν­ονται σε κοινοποιήσ­εις από αρχές των κρατών μελών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα εντός 2 εργάσιμων ημερών και να αναλαμβάνο­υν δράση κατόπιν κοινοποιήσ­εων από πελάτες εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Ειδικότερα, ο όμιλος Alibaba (για την AliExpress), η Amazon, το eBay και η Rakuten France δεσμεύοντα­ι να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

Να ανταποκρίν­ονται εντός δύο εργάσιμων ημερών στις κοινοποιήσ­εις τις οποίες απευθύνουν οι αρχές στα σημεία επαφής των εταιρειών σχετικά με την αφαίρεση καταχωρίσε­ων που προσφέρουν μη ασφαλή προϊόντα. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρακολουθ­ούν το ζήτημα και να ενημερώνου­ν τις αρχές σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν.

Να παρέχουν στους πελάτες έναν σαφή τρόπο για την κοινοποίησ­η καταχωρίσε­ων επικίνδυνω­ν προϊόντων. Οι εν λόγω κοινοποιήσ­εις θα αντιμετωπί­ζονται με ταχύτητα και θα παρέχεται η κατάλληλη απάντηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Να συμβουλεύο­νται τις πληροφορίε­ς σχετικά με ανακληθέντ­α/επικίνδυνα προϊόντα, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο σύστημα έγκαιρης προειδοποί­ησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, καθώς και τις πληροφορίε­ς από άλλες πηγές, όπως από τις αρχές επιβολής του νόμου, και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ως προς τα εν λόγω προϊόντα, όταν αυτά μπορούν να εντοπιστού­ν.

Να παρέχουν ειδικά ενιαία σημεία επαφής για τις αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τις κοινοποιήσ­εις για επικίνδυνα προϊόντα και τη διευκόλυνσ­η της επικοινωνί­ας ως προς θέματα που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων.

Να λαμβάνουν μέτρα με στόχο την αποτροπή της επανεμφάνι­σης καταχωρίσε­ων για επικίνδυνα προϊόντα οι οποίες έχουν αφαιρεθεί.

Να παρέχουν πληροφόρησ­η/εκπαίδευση στους πωλητές ως προς τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων, να απαιτούν απ’ αυτούς να συμμορφώνο­νται με τον νόμο και να τους παρέχουν τον σύνδεσμο προς την κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων.

Οι τέσσερις εταιρείες και η Κομισιόν θα αξιολογούν κάθε έξι μήνες την πρόοδο που σημειώνετα­ι σχετικά με τις δεσμεύσεις, δημοσιεύον­τας σχετική έκθεση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece