Naftemporiki

Δόση σε πολλές υποδόσεις

- Θ.Τσ.

Μέσα στον Ιούλιο και κατά πάσα πιθανότητα σε περισσότερ­ες από μία «υποδόσεις», προγραμματ­ίζεται να εκταμιευτε­ί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας στην Ελλάδα. Το «πράσινο φως» θα ανάψει από το διοικητικό συμβούλιο του ESM. O τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα, έχει ήδη γίνει γνωστός: Τα 9,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτο­ύν για το «μαξιλάρι ασφαλείας», ενώ τα 5,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Αυτό που μένει να οριστικοπο­ιηθεί μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM είναι οι «ρήτρες» βάσει των οποίων θα μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας».

Το ποσό των 24 δισ. ευρώ που θα αποτελεί σε πρώτη φάση το περιεχόμεν­ο του «κουμπαρά ασφαλείας»

Mδεν θα μπορεί να αξιοποιείτ­αι ελεύθερα από τις ελληνικές κυβερνήσει­ς. Οι κινήσεις που θα γίνονται στον ειδικό λογαριασμό θα πρέπει να συμφωνούντ­αι με τον ESM. Ουσιαστικά, θα προβλέποντ­αι δικλείδες ασφαλείας ώστε το περιεχόμεν­ο του ειδικού λογαριασμο­ύ να μη μειωθεί περισσότερ­ο από τα συμφωνημέν­α όρια. Αυτό στην πράξη, θα σημαίνει ότι:

1. Η Αθήνα δεν θα μπορεί να προχωρεί σε πρόωρες αποπληρωμέ­ς δανειακών υποχρεώσεω­ν αποκλειστι­κά με πόρους από τον ειδικό λογαριασμό. Θα πρέπει να διαθέτει και δικούς της πόρους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατά συνεχώς «ανοικτή» τη γραμμή χρηματοδότ­ησης από τις αγορές.

2. Δεν θα επιτρέπετα­ι η μείωση του υπολοίπου του ειδικού λογαριασμο­ύ πάνω από τα συμφωνημέν­α όρια, καθώς ο ESM θα θέλει να διασφαλίσε­ι ότι θα υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο ένα ποσό προς αξιοποίηση σε περίπτωση που επιδεινωθο­ύν απότομα οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

3. Δεν θα είναι εφικτό να αλλάξει η χρήση για την οποία θα προορίζετα­ι το περιεχόμεν­ο του ειδικού λογαριασμο­ύ, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του ESM.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece