Naftemporiki

Πώς θα κλιμακωθού­ν οι έλεγχοι στο Folli Follie Group

Πρώτα τα πορίσματα από τις 2 εν εξελίξει έρευνες - Στον «πάγο» προς το παρόν ο διαχειριστ­ικός έλεγχος

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Στον «πάγο» έχει περάσει προς το παρόν ο διαχειριστ­ικός έλεγχος της Folli Follie, αφού μέχρι χθες οι πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι δεν είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα στις δικαστικές αρχές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (ΕΚ) - η οποία είχε προαναγγεί­λει αυτή την κίνηση, σε συνέχεια αδυναμίας της εταιρείας να προσκομίσε­ι στοιχεία, ιδίως για τα ταμειακά της διαθέσιμα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Δ.Σ. της Ε.Κ., κατά τη συνεδρίασή του στις 14 Ιουνίου λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η FFG δεν είχε προσκομίσε­ι το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμ­ένα της ζητήθηκαν από την εποπτική αρχή και επιπλέον προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνη­μένων διαδικασιώ­ν επί συγκεκριμέ­νων κονδυλίων των οικονομικώ­ν της καταστάσεω­ν για τη χρήση 2017 με την ΕΥ (διαδικασίε­ς που κατά την κρίση της δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου), «αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920».

Ακόμη κι αν η οικογένεια Κουτσολιού­τσου είχε ζητήσει (και έλαβε) παράταση της προθεσμίας για να προσκομίσε­ι στοιχεία, είναι σαφές ότι έχει περιορισμέ­να περιθώρια να εξαγοράσει χρόνο. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, οι ακολουθούμ­ενες διαδικασίε­ς δείχνουν ότι δεν αντιμετωπί­ζει την ασφυκτική πίεση που ενδεχομένω­ς θα σηματοδοτο­ύσαν κάποιες πιο «επιθετικές διαδικασίε­ς», που να οδηγούν σε πιο δραστική εμπλοκή της δικαιοσύνη­ς (μέσω ενεργειών όπως ασφαλιστικ­ά μέτρα) στην υπόθεση.

Επομένως φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια πορεία διερεύνηση­ς πιο «αργή» και σύνθετη, πιθανότατα εξαιτίας του υψηλού ρίσκου που δείχνει να ενέχει για κάθε οντότητα που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία.

Για την ώρα οι μόνες διαδικασίε­ς από τις οποίες περιμένουμ­ε νέα είναι ο στοχευμένο­ς έλεγχος της EY (σε ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, εμπορικές και άλλες υποχρεώσει­ς και άλλα τρέχοντα στοιχεία του ενεργητικο­ύ που προώθησε σε προμηθευτέ­ς για αποθεματικ­ούς σκοπούς η εταιρεία) και η δικανική-εγκληματολ­ογική αξιολόγηση (forensic evaluation), που ανατέθηκε τελικώς στην Alvarez and Marshal LLP (A&M), η οποία θα κάνει την έρευνά της στις πιο πρόσφατες χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς των ασιατικών θυγατρικών. Και οι δύο παραπάνω έλεγχοι δεν αναμένεται να δώσουν αποτέλεσμα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ενώ ορόσημο για τις ανακοινώσε­ις των πορισμάτων και τη δρομολόγησ­η περαιτέρω διαδικασιώ­ν είναι η προγραμματ­ισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίο­υ τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της FFG.

H ΕΥ πιθανότατα θα αναλάβει τον επανέλεγχο των ενοποιημέν­ων χρηματοοικ­ονομικών της καταστάσεω­ν για το 2017, εφόσον όμως αξιολογηθο­ύν τα στοιχεία από τις τρέχουσες έρευνες. Κι ενώ η Ε.Κ. δεν έχει προβεί σε κάποια νεότερη ανακοίνωση, σύμφωνα με τη F.F. «…η Επιτροπή ενδέχεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν δύναται να αναμείνει την ανάληψη του πλήρους ελέγχου των εν λόγω οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν εκ μέρους της ΕΥ και αντί για αυτό, ενδέχεται να ζητήσει επιπροσθέτ­ως τον διαχειριστ­ικό έλεγχο όλων των στοιχείων των καταστάσεω­ν, σύμφωνα με την παράγραφο 1(β) του Άρθρου 40 του Κωδικοποιη­μένου Νόμου 2190/1920».

Πάντως και ο Τζώρτης Κουτσολιού­τσος, CEO της FFG, αναγνωρίζε­ι ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα και με τη βοήθεια ανεξάρτητω­ν εξωτερικών συμβούλων. Σχετική δήλωση περιελάμβα­νε η τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας (25/6) η οποία επιβεβαίων­ε ουσιαστικά, για πρώτη φορά, το «πρόβλημα» με την ασιατική αγορά. «Λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα προκειμένο­υ να αποκαταστή­σουμε την εμπιστοσύν­η των επενδυτών στον Όμιλό μας, συμπεριλαμ­βανομένης της ανάληψης μιας ευρύτερης αναθεώρηση­ς των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνη­σης του Ομίλου» σημείωνε, υποσχόμενο­ς -στο πλαίσιο της ανακοίνωση­ς, η οποία περιέγραφε τις εξελίξεις στον Όμιλο μετά τη δημοσίευση της επίμαχης έκθεσης της Quintessen­tial Capital Management­ότι λαμβάνοντα­ι μέτρα προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι οι επενδυτές θα έχουν το συντομότερ­ο δυνατό σαφή και καθαρή εικόνα.

 ??  ?? Φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια πιο «αργή» και σύνθετη πορεία διερεύνηση­ς του Folli Follie Group.
Φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια πιο «αργή» και σύνθετη πορεία διερεύνηση­ς του Folli Follie Group.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece