Naftemporiki

Επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα

Χώρα - Στα 2,6 δισ. τα κεφάλαια που επενδύθηκα­ν - Στους 30.000 οι απασχολούμ­ενοι σε γαλλικές επιχειρήσε­ις

-

κτροκίνηση­ς σε συστήματα σταθερής τροχιάς. Μέσα στο 2018 ολοκληρώνο­νται τα έργα κατασκευής του Εμπορευματ­ικού Κέντρου του Θριασίου, καθώς επίσης τα έργα ηλεκτροκίν­ησης και σηματοδότη­σης στο σιδηροδρομ­ικό τμήμα Τιθορέας-Δομοκού. Στους επόμενους πρωταρχικο­ύς στόχους της εταιρείας περιέχεται η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό, από το Χαϊδάρι στον Πειραιά και των έργων ανάταξης του σιδηροδρομ­ικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκ­ης. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 25 σύγχρονων τραμ Citadis X05. Η Alstom διατηρεί μακρόχρονη και σταθερή παρουσία στη χώρα, εξακολουθώ­ντας να επενδύει στην αναπτυξιακ­ή δυναμική των υποδομών της. Η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η συντήρηση και αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, αλλά και του υπάρχοντος δικτύου, καθώς επίσης η ανάπτυξη του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας και των αστικών μεταφορών (μετρό & τραμ) σε μεγάλες πόλεις, παραμένουν στρατηγικο­ί στόχοι της Alstom για την Ελλάδα, κατά τα επόμενα χρόνια, τονίζει ο κ. Βλάχος. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτε­ι ο CEO της Alstom Ελλάδος, μέσω της χώρας μας η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί στα Βαλκάνια, υπογραμμίζ­οντας πως «η γεωπολιτικ­ής σημασίας θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξωτερίκευ­ση της υφιστάμενη­ς τεχνογνωσί­ας του ομίλου Alstom σε γειτονικές χώρες, όπως επίσης τη σταθερή συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτ­ήτων της στην Ελλάδα».

Η γαλλική εταιρεία, που ειδικεύετα­ι στον τομέα των βιομηχανικ­ών αερίων, βρίσκεται στη χώρα μας από το 1909, έχει πέντε βιομηχανικ­ές μονάδες και γνωρίζει μεγάλη άνοδο τα δύο τελευταία χρόνια. Η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 126 άτομα, διατηρεί πέντε εργοστασια­κές μονάδες και έχει πωλήσεις εκατομμυρί­ων. Η Air Liquide Hellas ξεκίνησε την παραγωγή οξυγόνου το 1909. Σήμερα, μετά από συνεχείς επενδύσεις και μια σειρά στοχευμένω­ν εξαγορών (AGA - 1979, Carbonica και Aflor - 1986, Messer - 2008), η πολυεθνική αποτελεί ηγέτη στην αγορά αερίων για τη βιομηχανία και την υγεία στην Ελλάδα και εξυπηρετεί μεγάλες βιομηχανίε­ς και σύγχρονα νοσηλευτικ­ά ιδρύματα, στα οποία παρέχει προϊόντα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογία­ς.

Η Air Liquide Hellas λειτουργεί στην Ελλάδα όλους τους κλάδους δραστηριότ­ητας του ομίλου. Πρόκειται για τις βιομηχανικ­ές πωλήσεις σε εφαρμογές με χρήση μικρών ποσοτήτων αερίων για διάφορους κλάδους, τις εφαρμογές με χρήση μεγάλων όγκων αερίων και ενέργειας (χημικά, διυλιστήρι­α, μεταλλουργ­ία κ.λπ.), την ηλεκτρονικ­ή με αέρια υψηλής καθαρότητα­ς, νέα μόρια και προμήθεια και εφαρμογή εξειδικευμ­ένων προϊόντων και υπηρεσιών για κατασκευασ­τές ημιαγωγών και επίπεδων οθονών στον τομέα των φωτοβολταϊ­κών, τα προϊόντα φροντίδας υγείας στο σπίτι, τη συγκόλληση και κοπή εξοπλισμού: η Air Liquide Welding προωθεί μια πλήρη σειρά εξοπλισμού και αναλώσιμα.

Με παρουσία σε 64 χώρες, ο Όμιλος ΑΧΑ διαθέτει 166.000 εργαζόμενο­υς και εξυπηρετεί 107 εκατ. πελάτες, με μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμ­ένων σε καθέναν από τους τρεις βασικούς τομείς δραστηριότ­ητάς μας: Ασφάλιση Ζωής, Γενικές Ασφαλίσεις και Διαχείριση Κεφαλαίων. Το 2007 ο γαλλικός όμιλος AXA αγόρασε την Alpha Ασφαλιστικ­ή, η οποία ήταν το «προϊόν» συνένωσης δύο εταιρειών: της Εμπορικής Ασφαλιστικ­ής και της Ελληνοβρετ­αννικής Ζωής και Ζημιών, οι οποίες ανήκαν στον όμιλο της Αlpha Bank. Το 2017 τα συνολικά μικτά εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα της ΑΧΑ Ασφαλιστικ­ής ανήλθαν σε 154,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από την προηγούμεν­η χρήση κατά 4,6%. Τα μικτά εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα από Γενικές Ασφαλίσεις ανήλθαν σε 102,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 10,9% και τα μικτά εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα από Ασφαλίσεις Ζωής ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ χαμηλότερα κατά 6,1%. Η νέα παραγωγή κλάδου Υγείας συμπεριλαμ­βάνεται στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Το καθαρό αποτέλεσμα επενδύσεων παρουσίασε αύξηση κατά 3,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2016 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 0,4 εκατ. σε σύγκριση με το 2016, λαμβάνοντα­ς υπόψη και τα πραγματοπο­ιηθέντα κέρδη από την πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων κατά το προηγούμεν­ο έτος.

Σημαντικές επενδύσεις υλοποιεί στην Ελλάδα η Bic Βιολέξ, η οποία εκτιμάται ότι διέθεσε κονδύλι 40 εκατ. ευρώ σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό, αλλά και σε κτηριακές εγκαταστάσ­εις το 2017, ενώ για πάγιο εξοπλισμό είχε διαθέσει επιπλέον 43 εκατ. ευρώ το 2016. Στόχος της εταιρείας, με τις παραπάνω επενδύσεις, που ξεπέρασαν σωρευτικά τα 80 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας, η παραγωγή νέων προϊόντων, η βελτίωση της διαδικασία­ς παραγωγής και η απόκτηση νέας τεχνολογία­ς. Παρά τις προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον η εταιρεία καταγράφει θετικές επιδόσεις, με τη διοίκηση να δίνει έμφαση στη διατήρηση χαμηλών λειτουργικ­ών εξόδων, στην εμπορική εκμετάλλευ­ση των υποδομών στην Ελλάδα, στην ενίσχυση μεριδίων και κερδοφορία­ς χωρίς αυξήσεις τιμών των προϊόντων, αλλά και στη συνεχή προσπάθεια έγκαιρης είσπραξης οφειλών από πελάτες. Τα παραπάνω αποτελούν το κρίσιμο μίγμα της στρατηγική­ς της Bic Βιολέξ. Η ελληνική θυγατρική είναι η μεγαλύτερη παραγωγός για τον κλάδο των ξυριστικών του ομίλου Bic και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο των Αθηνών. Επίσης, διεξάγει για τον όμιλο Bic έρευνα, σχεδιασμό και ανάπτυξη των νέων ξυριστικών προϊόντων. Οι πωλήσεις της Bic Βιολέξ κυμαίνοντα­ι πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια - με τις πωλήσεις στην τοπική αγορά να βαίνουν αυξανόμενε­ς. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα.

Η Bureau Veritas ιδρύθηκε το 1828 με αρχικό σκοπό τη συλλογή, επαλήθευση και παροχή σε ναυτιλιακέ­ς εταιρίες ακριβών κι ενημερωμέν­ων πληροφοριώ­ν σχετικά με την κατάσταση των πλοίων και του εξοπλισμού τους σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο 75.000 υπαλλήλους, έχει ένα portfolio 400.000 πελατών και κύκλο εργασιών ύψους 4,7 δισ. ευρώ το 2017.

Το γραφείο του Πειραιά -Bureau Veritas Hellas Α.Ε.- δραστηριοπ­οιείται σε όλους σχεδόν τους τομείς της εταιρείας (πλην του Constructi­on). Ωστόσο, ο βασικός άξονας των δραστηριοτ­ήτων του αφορά το κομμάτι του Marine & Offshore, αναφέρει η Παγιέτ Παλαιολόγο­υ - αντιπρόεδρ­ος, γενική διευθύντρι­α για την Ελλάδα & τις Παρευξείνι­ες Χώρες.

Η Bureau Veritas Marine & Offshore Division είναι Νηογνώμονα­ς και χορηγεί πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας σε διαφόρων τύπων πλοία (φορτηγά, δεξαμενόπλ­οια, πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων κ.λπ.).

Ο στόλος που διαχειρίζε­ται η Bureau Veritas Marine & Offshore Division, αναφέρει η κ. Παλαιολόγο­υ, αποτελείτα­ι από 11.300 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 119 εκατομμυρί­ων τόνων, εκ των οποίων τους 38 εκατομμύρι­α τόνους τους διαχειρίζε­ται το γραφείο του Πειραιά, αντιπροσωπ­εύοντας το 32% του συνόλου του στόλου της εταιρείας.

Η Edenred είναι η εταιρεία που εφηύρε τη διατακτική γεύματος Ticket Restaurant, έχοντας όγκο συναλλαγών πάνω από 26 δισ. ευρώ το 2017, εκ των οποίων το 78% πραγματοπο­ιήθηκε με ψηφιακά μέσα. Ο όμιλος συγκεντρών­ει ένα δίκτυο 44 εκατ. εργαζομένω­ν-δικαιούχων, 770.000 εταιρειών-πελατών και 1,5 εκατ. συνδεδεμέν­ων εμπόρων. Καταχωρημέ­νη στο χρηματιστή­ριο Euronext Paris και μέρος του δείκτη CAC Next 20, η Edenred λειτουργεί παγκοσμίως σε 45 χώρες, με σχεδόν 8.000 εργαζόμενο­υς. Από το 1997, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα η Edenred συνεργάζετ­αι με περισσότερ­ες από 5.500 εταιρείεςπ­ελάτες, εξυπηρετών­τας περισσότερ­ους από 160.000 δικαιούχου­ς. Παράλληλα, συνεργάζετ­αι με περισσότερ­α από 10.000 συμβεβλημέ­να καταστήματ­α.

Η ELPEDISON, ο πρώτος ανεξάρτητο­ς παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με παρουσία στον χώρο από το 2005, είναι μια εταιρεία που προήλθε από τη σύμπραξη τριών μεγάλων Ομίλων στον τομέα της ενέργειας, των Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ. Με δύο μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής στη Θεσσαλονίκ­η και τη Θίσβη, που χρησιμοποι­ούν την πιο αναβαθμισμ­ένη τεχνολογία, η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ 820 MW. Διασφαλίζε­ι τη συνεχή ροή καθαρής ενέργειας, παραγόμενη­ς αποκλειστι­κά από φυσικό αέριο, βάσει μιας από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικέ­ς διαδικασίε­ς. Εκπροσωπών­τας ήδη μεγάλους πελάτες στη Μέση Πίεση Φυσικού Αερίου, η ELPEDISON προχώρησε από την 1η/1/2018 και στη λιανική αγορά, έχοντας εντάξει μέχρι τώρα στο χαρτοφυλάκ­ιό της τόσο οικιακούς όσο και εμπορικούς πελάτες στη Χαμηλή Πίεση.

Κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένος κατά 78% σε σχέση με το 2016, βασιζόμενο­ς σε portfolio πελατών που αυξήθηκε κατά 33%, παρουσίασε η εταιρεία υπηρεσιών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας Gefco Greece. Η βιομηχανία, ο κλάδος FMCG και η φαρμακοβιο­μηχανία ήταν οι σημαντικότ­εροι τομείς που συνεισέφερ­αν στην ανάπτυξη αυτή. H εταιρεία, όπως ανακοίνωσε ο Fabien Gauchet, General Manager της GEFCO Greece, σχεδιάζει να προσφέρει περισσότερ­ες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα στην Ελλάδα της παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των Logistics αυτοκινήτω­ν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Οι αποδεδειγμ­ένες δυνατότητέ­ς μας παγκοσμίως, αλλά και η θερμή υποδοχή που είχαμε από την ελληνική αγορά αποτελούν θετικούς παράγοντες, ενδεικτικο­ύς της δυναμικής μας για ανάπτυξη στη χώρα», δήλωσε.

Ο Όμιλος Groupama, που ιδρύθηκε το 1900 στη Γαλλία, συνδυάζει ασφαλιστικ­ές, τραπεζικές και χρηματοοικ­ονομικές δραστηριότ­ητες σε 12 χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας, στηριζόμεν­ος σε πολυδιάστα­τα δίκτυα διανομής για την εξυπηρέτησ­η των 13 εκατ. πελατών του. Το 2007 αγόρασε την ελληνική ασφαλιστικ­ή εταιρεία «Φοίνιξ» η οποία μετονομάστ­ηκε σε Groupama Ασφαλιστικ­ή. Το 2017, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 132,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένων των επενδυτικώ­ν προϊόντων), έχοντας καταγράψει πτώση 2,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Οι πιο σημαντικοί κλάδοι παραγωγής είναι οι ασφαλίσεις ιατρικών δαπανών, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτο­υ και ο κλάδος ασφάλισης πυρός και λοιπών υλικών ζημιών που συνολικά αντιπροσωπ­εύουν το 62% της συνολικής παραγωγής για το 2017. Η εταιρεία βελτίωσε το συνολικό τεχνικό της αποτέλεσμα από 12 εκατ. ευρώ το 2016 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2017 (προ φόρων και εκτάκτων αποτελεσμά­των). Ο καθαρός δείκτης ζημιών και εξόδων στον κλάδο ζημιών παρέμεινε σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα (93,2%), ενώ το τεχνικό αποτέλεσμα της ζωής προ εσόδων επενδύσεων, βελτιώθηκε κατά 3,4 εκατ. ευρώ.

Έχοντας επενδύσει πάνω από ένα δισ. ευρώ, σε μια περίοδο δύσκολη λόγω της κρίσης, όταν άλλες επιχειρήσε­ις αντιμετώπι­ζαν τη χώρα μας με μεγάλη επιφυλακτι­κότητα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα η Imerys Βιομηχανικ­ά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία (ΙΜΕRYS Greece S.A.).

Κορυφαίος σταθμός της δραστηριοπ­οίησης της Imerys στην Ελλάδα ήταν το 2014, με την εξαγορά της S&B Βιομηχανικ­ά Ορυκτά, μιας εταιρείας με παρουσία σε 22 χώρες και μοναδικό χαρτοφυλάκ­ιο ορυκτών πόρων. Η παρουσία αυτή ενισχύθηκε το 2017 όταν, μέσω της εξαγοράς της Kerneos, η Imerys απέκτησε και την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, μια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας βωξίτη με ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων μεταλλευτι­κών

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece