Naftemporiki

Αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία ο Ιβάνοφ

-

Προσκόμματ­α στη συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογ­ικού που επικύρωσε ήδη η Βουλή της πΓΔΜ επιχειρεί να θέσει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς αρνείται να την υπογράψει, καταγγέλλο­ντας ότι φέρνει τη χώρα του σε θέση «υποταγής» έναντι της Ελλάδας.

Με δήλωσή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA ο Ιβάνοφ τόνισε πως «δεν έχει εντολή να υπογράψει τη συμφωνία». Μάλιστα καταγγέλλε­ι ότι η συμφωνηθεί­σα αλλαγή του συνταγματι­κού ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία» παραβιάζει το σύνταγμα. «Δεν έχω εντολή να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου

Mστο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν να μην αποδεχθώ αλλαγή του συντάγματο­ς προκειμένο­υ να αλλάξει το συνταγματι­κό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότ­ητα του “μακεδονικο­ύ έθνους” και της “μακεδονική­ς γλώσσας”» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ. «Η συμφωνία φέρνει τη “Μακεδονία” σε θέση υποταγής έναντι μιας χώρας και συγκεκριμέ­να έναντι της Ελλάδας» κατήγγειλε και υποστήριξε ότι βάσει του Ποινικού Κώδικα της πΓΔΜ, προβλέπετα­ι πως όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο­ν πέντε ετών.

Δημοψήφισμ­α

Με το «όχι» του κ. Ιβάνοφ η συμφωνία αναπέμπετα­ι στο Κοινοβούλι­ο της πΓΔΜ, η οποία αναμένεται να την ψηφίσει εκ νέου στις 5 Ιουλίου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα ανακοινώσε­ι τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος. Βάσει του συντάγματο­ς της πΓΔΜ, η προεκλογικ­ή περίοδος για το δημοψήφισμ­α θα διαρκέσει 60 έως 90 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η επικρατέστ­ερη ημερομηνία για τη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος είναι η 16η Σεπτεμβρίο­υ ή και η 23η Σεπτεμβρίο­υ.

Αισιοδοξία Ζάεφ

Ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος ότι οι πολίτες της χώρας του θα πουν «ναι» στο δημοψήφισμ­α και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. Σε συνέντευξή του επισήμανε ότι το 80% των πολιτών της χώρας επιθυμούν την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. «Η “Μακεδονία” δεν έχει σχέδιο Β» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. «Δεν έχω αμφιβολίες, ξέρω ότι θα στείλουν ένα ενθαρρυντι­κό μήνυμα. Πρέπει να το κάνουν» είπε ο κ. Ζάεφ και ξεκαθάρισε ότι σε αντίθετη περίπτωση προτίθεται να παραιτηθεί.

 ??  ?? Γκιόργκι Ιβάνοφ: Η συμφωνία φέρνει τη «Μακεδονία» σε θέση υποταγής έναντι μιας χώρας και συγκεκριμέ­να έναντι της Ελλάδας.
Γκιόργκι Ιβάνοφ: Η συμφωνία φέρνει τη «Μακεδονία» σε θέση υποταγής έναντι μιας χώρας και συγκεκριμέ­να έναντι της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece