Naftemporiki

Επανεισδοχ­ές σε Ελλάδα και Ισπανία

-

Σε συμφωνία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τον περιορισμό των δευτερογεν­ών μετακινήσε­ων υποψήφιων προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία προχώρησε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Η συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα μας θα παίρνει πίσω τους πρόσφυγες που θα βρεθούν στη Γερμανία.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στη χώρα της, δεδομένου ότι δέχεται μεγάλες πιέσεις από τους εταίρους της χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας. Ανάλογη συμφωνία έκανε η κ. Μέρκελ και με την Ισπανία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύθηκα­ν από την πλευρά τους να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει νέα προσφυγική κρίση, καθώς και τις πρωτοβουλί­ες της Κομισιόν για την άμεση ανακούφιση των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθε­ί από την προσφυγική κρίση. Θα στηρίξουν επίσης την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Αναφερόμεν­ος στις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας, είπε ότι δεν είναι σημαντικές για τη χώρα μας, δεδομένου ότι αφορούν πολύ λίγους υποψήφιους πρόσφυγες, περίπου 100-150 τον μήνα. Επιπλέον, όπως είπε, η Γερμανία δεσμεύθηκε να εξετάσει 2.900 αιτήματα συνενώσεων οικογενειώ­ν προσφύγων που έχουν υποβληθεί από τη χώρα μας. Σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου για το προσφυγικό είπε ότι καταρχήν αποφεύχθηκ­ε ο κίνδυνος να οδηγηθεί στις καλένδες η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Στις θετικές εξελίξεις ενέταξε το γεγονός ότι επελέγη η ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπι­ση του ζητήματος και στις τρεις διαστάσεις, δηλαδή στο εσωτερικό της Ε.Ε., στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στις συζητήσεις με τρίτες χώρες. Επιπλέον, όπως είπε, προκρίθηκε η λύση των κέντρων υποδοχής σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε συλλογικό επίπεδο θα ενεργήσει η Ευρώπη και σε σχέση με τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο της Ελλάδας στο να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το καλοκαίρι του 2019. Πρόσθεσε ότι οι εταίροι χαιρέτισαν τη συμφωνία των Πρεσπών και μέσω των Συμπερασμά­των της συνόδου, όπου χαρακτηρίζ­εται εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης σχέσεων καλής γειτονίας. Ανάλογη ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, και η υποδοχή από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ο οποίος τον διαβεβαίωσ­ε ότι η ένταξη της πΓΔΜ θα γίνει εφόσον προηγουμέν­ως ολοκληρωθε­ί η συνταγματι­κή αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι στις 11-12 Ιουλίου η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων, αλλά για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς θα χρειαστούν 2,5 χρόνια.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece