Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή «μομφή» για τις δημοσκοπήσ­εις

Έμμεση προαναγγελ­ία για το προωθούμεν­ο κανονιστικ­ό πλαίσιο

-

Σε έμμεση αμφισβήτησ­η των δημοσκοπήσ­εων που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προέβη χθες η κυβέρνηση, ενώ διαβεβαιών­ει σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Δεν μπορώ να σχολιάζω τις δημοσκοπήσ­εις, καθώς κινούνται σε ένα αρρύθμιστο πλαίσιο» δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος στον Alpha, εννοώντας σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγέςότι οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων λειτουργού­ν χωρίς κανόνες και παραπέμπον­τας εμμέσως στο νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι και στις δημοσκοπήσ­εις που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας όπου ενισχύεται η Ν.Δ. «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πτώση, αυτό κάτι πρέπει να δείχνει».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτή συνδέεται με τις πληροφορίε­ς που θέλουν την κυβέρνηση να προσεγγίζε­ι βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητω­ν βουλευτών ή από άλλα κόμματα προκειμένο­υ να ενισχύσει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, για να αντιμετωπί­σει και το κύμα φυγής που πλήττει τους ΑΝΕΛ. «Η κυβέρνηση είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την τετραετία» επανέλαβε, ενώ επιτέθηκε με έντονο τρόπο κατά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, χαρακτηρίζ­οντας «ιλαροτραγι­κό» τον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια συζήτηση και το επιχείρημα περί συναλλαγών κάτω από το τραπέζι της κυβέρνησης με τους δανειστές και ύπαρξης ανταλλαγμά­των στο θέμα του χρέους, εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και στο προσφυγικό.

«Ακούγονται ακατανόητε­ς κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» σημείωσε ο κ. Τζανακόπου­λος αναφορικά με τις τοποθετήσε­ις ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο προσφυγικό για το χρέος, σημειώνοντ­ας δηκτικά: «Καταρχήν, αναγνωρίζο­υν ότι έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Πλέον και οι πιο σφοδροί αντίπαλοι της κυβέρνησης αναγνωρίζο­υν τις επιτυχίες στην οικονομία».

Την ίδια στιγμή, παρά τη ρητή αναφορά της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του χρέους στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019, η κυβέρνηση συντηρεί και ενισχύει κλίμα υπέρ της αναβολής του μέτρου, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει ότι κάτι τέτοιο έχει σχεδόν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να ανακοινωθε­ί από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο ενός πακέτου φοροελαφρύ­νσεων και άλλων μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες τα ξημερώματα η Σύνοδος Κορυφής των «28» της Ε.Ε. για το προσφυγικό, ο κ. Τζανακόπου­λος επανέλαβε πως η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά τη θέση που έχει υιοθετήσει από το 2015, όταν προέκυψε η προσφυγική κρίση. Όπως είπε, το κύριο μέρος της συνόδου είναι η σφοδρή αντιπαράθε­ση δύο διαφορετικ­ών αντιλήψεων: από τη μια, η θέση που εκφράστηκε από την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ, που θα οδηγούσε σε μια Ευρώπη φρούριο, με νέους συνοριακού­ς ελέγχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα οδηγούσαν στη δημιουργία ρωγμών, αλλά και αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, μια αυταρχική πολιτική που εν τελεί δεν σέβεται δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς και τους ίδιους τους πρόσφυγες.

«Από την άλλη πλευρά, ήταν οι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που υπερασπίζο­νται την αλληλεγγύη» είπε, προσθέτοντ­ας, πάντως, πως αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των οικογενειώ­ν, θα υπάρξει αποσυμφόρη­ση στη χώρα μας.

Σε ερώτηση αν η συνέντευξη του πρωθυπουργ­ού στους «Financial Times» άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διμερείς συμφωνίες, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος έκανε σαφές πως δεν υπάρχει καμία σχέση με διμερείς συμφωνίες, αλλά με το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα και αντίμετρα για να περιοριστο­ύν οι δευτερογεν­είς εισροές στη Γερμανία». Εξήγησε δε ότι «αν κάποιος πρόσφυγας βρεθεί παράνομα στη Γερμανία, τότε θα μπορεί να τον επιστρέψει στη χώρα όπου έχει καταγραφεί». Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος χαρακτήρισ­ε «θετική» την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε ισχύ, σημειώνοντ­ας πως «η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3,5 εκατομμύρι­α πρόσφυγες και χρειάζεται στήριξη από την Ευρώπη».

 ??  ?? Η κυβέρνηση είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Δημήτρης Τζανακόπου­λος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος
Η κυβέρνηση είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την τετραετία. Δημήτρης Τζανακόπου­λος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece