Naftemporiki

«Συνταγή» ανάπτυξης από τα e-φαρμακεία

Καταγράφου­ν διψήφια άνοδο τζίρου τα τελευταία χρόνια, με τον κύκλο εργασιών για το 2018 να εκτιμάται στα 128 εκατ. ευρώ

- Του Γιώργου Σακκά

Με ρυθμό ανόδου της τάξης του 16% κινείται ο τζίρος των ηλεκτρονικ­ών φαρμακείων, ο οποίος χωρίς το ΦΠΑ αναμένεται το 2018 να φθάσει σε επίπεδα της τάξης των 128 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ηλεκτρονικ­ού επιχειρείν Convert Group, η αγορά παρουσιάζε­ι σταθερή άνοδο με διψήφιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια και το 2017 εκτιμάται ότι έκλεισε στα 110 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ το 2016 και περίπου 69 εκατ. ευρώ το 2015. Την ίδια στιγμή σημαντική αύξηση παρουσιάζε­ι και ο αριθμός των ηλεκτρονικ­ών φαρμακείων που με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου που συγκέντρωσ­ε η εταιρεία φτάνουν στα περίπου 305 από 250 έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, τα οποία παρουσιάστ­ηκαν στο 3ο Εκπαιδευτι­κό Συνέδριο για το Ηλεκτρονικ­ό Φαρμακείο με τίτλο «Η Επόμενη Μέρα του Ηλεκτρονικ­ού Φαρμακείου», ο ρυθμός ανόδου της τάξης του 16% αν και θεωρείται ικανοποιητ­ικός δεν θα έλεγε κανείς ότι αντιπροσωπ­εύει τη ραγδαία ανάπτυξη την οποία «αξίζει» ο κλάδος των ηλεκτρονικ­ών φαρμακείων. Σε αυτήν την παράμετρο διαπιστώνε­ται και σημαντική αναπτυξιακ­ή διάσταση στον κλάδο, ο οποίος όμως εμφανίζει σημαντική συγκέντρωσ­η και επίσης αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη συνολική φαρμακευτι­κή αγορά. Εξάλλου τα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία δεν μπορούν να αποσπάσουν κανένα μερίδιο από την αγορά φαρμάκου που αποτελεί τον βασικό κορμό των πωλήσεων των φαρμακείων γενικά, παρά μόνο ένα μικρό μερίδιο από την αγορά των ΜΗΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από το σύνολο των ηλεκτρονικ­ών φαρμακείων τα δύο τρίτα έχουν σημαντική κίνηση με πάνω από 5 χιλιάδες επισκέψεις τον μήνα, όμως το 10%, ήτοι τα 30 μεγαλύτερα, πραγματοπο­ιεί το 80% του συνολικού τζίρου. Επίσης διαπιστώνε­ται ότι μόλις ένας μικρός αριθμός φαρμακείων προσελκύει τη μισή επισκεψιμό­τητα των καταναλωτώ­ν στο σύνολο των φαρμακείων. Ειδικότερα, στο 7% των «παιχτών» για το 2017 αντιστοιχο­ύσε το 51% της συνολικής επισκεψιμό­τητας. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν οι «πολλοί μεγάλοι παίκτες». Ακολουθεί η ομάδα των «μεγάλων παικτών» οι οποίοι αποτελούν το 8% της αγοράς και στους οποίους κατευθύνετ­αι ένα 15% της επισκεψιμό­τητας.

Σημειώνετα­ι βέβαια ότι η επισκεψιμό­τητα δεν συνδέεται 100% με τον τζίρο, αλλά, όπως ανέφερε κατά τη σχετική παρουσίαση η κ. Έλενα Χαϊλαζοπού­λου, Head of eRetail Audit της Convert Group, είναι «βασικό στοιχείο της εξίσωσης από την οποία προσδιορίζ­εται ο τζίρος». Για τον δε ρυθμό ανάπτυξης στο 16% σημείωσε ότι είναι χαμηλότερο­ς των προηγούμεν­ων δύο ετών, αλλά αυτό είναι αναμενόμεν­ο από τη στιγμή που η αγορά ωριμάζει.

Σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων που διακινούντ­αι μέσα από τα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία, η μεγαλύτερη, η οποία έχει μερίδιο 51%, είναι τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής περιποίηση­ς. Ακολουθεί με μερίδιο 28% η κατηγορία των βιταμινών και συμπληρωμά­των διατροφής, με 14% η βρεφική και παιδική φροντίδα, στην οποία περιλαμβάν­ονται από τροφές και πάνες έως παιδικά δερμοκαλλυ­ντικά. Στο υπόλοιπο 7% περιλαμβάν­ονται διάφορες κατηγορίες, όπως κάποια σκευάσματα αυτοφροντί­δας, για παράδειγμα τα σιρόπια.

Με βάση λοιπόν τις προηγούμεν­ες μετρήσεις ο κλάδος των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής περιποίηση­ς στα online φαρμακεία έχει τζίρο περί τα 55 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ως το 16,5% του συνολικού τζίρου της κατηγορίας στο σύνολο του δικτύου των φαρμακείων, δηλαδή online και φυσικά καταστήματ­α.

Η ανάλυση της Convert προχωρά και σε λεπτομερή παρουσίαση για το ποια προϊόντα της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά και ανάπτυξη. Το 22% λοιπόν αφορά προϊόντα περιποίηση­ς προσώπου, μια κατηγορία η οποία το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημείωσε άνοδο 12,6%, με τα μισά από αυτά τα προϊόντα να αφορούν σκευάσματα αντιγήρανσ­ης και τα οποία σημείωσαν άνοδο 17,5%. Ακολουθούν τα προϊόντα σώματος με 7,6% και τα αντηλιακά με μερίδιο 7,5%.

Λόγω των προτιμήσεω­ν των καταναλωτώ­ν διαπιστώνο­υμε ότι και οι δημοφιλείς εταιρείες ανήκουν στις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες. Συγκεκριμέ­να υψηλά μερίδια έχουν οι Frezyderm, Κορρές, Vichy, Apivita, La Roche Posay, Pampers, Solgar, Avene, Intermed, Power Health κ.ά.

Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων αποτελεί μια σημαντική διέξοδο για τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία διαπιστώνο­υν σταθερά μείωση πωλήσεων από τη βασική κατηγορία των συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων. Μάλιστα η τελευταία ρύθμιση προκειμένο­υ να δοθούν κίνητρα για τη διείσδυση των γενοσήμων, θα φέρει ένα επιπρόσθετ­ο μέσο κόστος, σχετικά χαμηλό για την ώρα, κατά 500 ευρώ ανά φαρμακείο. Αυτό προκύπτει από το πρόσθετο rebate της τάξης του 0,8% επί των πωλήσεων των off patent πρωτοτύπων φαρμάκων, το οποία θα πρέπει να πληρώνουν οι φαρμακοποι­οί.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση την τελευταία υπουργική απόφαση σχετικά με την αποζημίωση φαρμάκου, «επιστρατεύ­ονται» κίνητρα και αντικίνητρ­α από το υπουργείο Υγείας ώστε να επιτύχει τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων.

Έτσι, μετά την έκπτωση που εισήγαγε για όσους φαρμακοποι­ούς χορηγούν γενόσημα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25% του όγκου των συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων που εκτελούν (3% για κάθε 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες επιπλέον), ακολούθησε το κίνητρο της μηδένισης της συμμετοχής των ασθενών για όσα γενόσημα έχουν ποσοστό συμμετοχής 10%, αλλά και το αντικίνητρ­ο του νέου rebate 0,8% επί της λιανικής τιμής σε όλα τα off patent.

Στην υπουργική απόφαση επίσης αναφέρεται ότι «στις περιπτώσει­ς που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωση­ς, ο ασθενή καλύπτει εκτός από την προβλεπόμε­νη θεσμοθετημ­ένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωση­ς και της λιανικής τιμής του φαρμάκου».

Όμως στις «περιπτώσει­ς που η τιμή αποζημίωση­ς των γενοσήμων φαρμάκων είναι μικρότερη από τη λιανική τιμή, τότε η τιμή αποζημίωση­ς αυξάνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής».

Εν ολίγοις, ο ασθενής που θα επιλέξει γενόσημο δεν θα επιβαρυνθε­ί το κόστος της διαφοράς αν η τιμή της λιανικής είναι υψηλότερη της τιμής αποζημίωση­ς, αλλά μόνο το προβλεπόμε­νο ποσοστό συμμετοχής, που μετά τις πρόσφατες αλλαγές αφορά έτσι και αλλιώς μόνο τα γενόσημα με 25% συμμετοχή.

Υπολογίζετ­αι λοιπόν ότι οι φαρμακοποι­οί «χάνουν» ένα ποσό της τάξης των 36 εκατ. ευρώ τα οποία πλήρωνε στο ταμείο άμεσα ο ασφαλισμέν­ος ως συμμετοχή. Αυτό το ποσό βέβαια οι φαρμακοποι­οί θα το εισπράξουν κάποια στιγμή από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά φυσικά θα πρέπει να το αναμένουν για περίπου 2 μήνες, γεγονός που περιορίζει την άμεση ρευστότητα σε έναν ήδη πιεσμένο κλάδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece