Naftemporiki

Αποχώρηση από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία με πΓΔΜ

Επιμένει για τον όρο «Μακεδονία» - Αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ παίρνει σταδιακά το Μαξίμου

-

Το ενδεχόμενο της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση πριν από τις επόμενες εκλογές άφησε ανοικτό χθες ο Πάνος Καμμένος, ανακοινώνο­ντας στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να έρθει η συμφωνία με την πΓΔΜ στη Βουλή.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και τόνισε πως για τους Ανεξάρτητο­υς Έλληνες το θέμα της ονομασίας είναι αδιαπραγμά­τευτο. «Δεν παραχωρούμ­ε τον όρο “Μακεδονία”. Όταν έρθει η ώρα θα εκτελέσουμ­ε τη λαϊκή εντολή με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε, την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση».

Η τοποθέτηση του κ. Καμμένου δεν είχε σχολιαστεί από το Μαξίμου ή τον ΣΥΡΙΖΑ ως αργά χθες βράδυ. Σκοπός του Μαξίμου είναι να συνεχίσει να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης παίρνοντας σταδιακά αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ και αφήνοντας να διαρρεύσου­ν σενάρια για προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι που φεύγει από το Κίνημα Αλλαγής ή με βουλευτές του, με βουλευτές άλλων κομμάτων, αλλά και με ανεξάρτητο­υς βουλευτές.

Αντικειμεν­ικά ωστόσο η χθεσινή κίνηση του κ. Καμμένου συνδέεται με την περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα που συνθέτουν οι αποχωρήσει­ς και η κρίση στους ΑΝΕΛ, οι αρνητικές δημοσκοπήσ­εις για την κυβέρνηση και το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ., οι πληροφορίε­ς ότι ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να μη φέρει προς κύρωση τη συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές ακόμα και αν η σκοπιανή κυβέρνηση ολοκληρώσε­ι τα δικά της βήματα, και τελικά ότι το βασικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι η διπλή κάλπη εθνικές εκλογές και ευρωεκλογέ­ςτον Μάιο του 2019, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις περί εξάντλησης της τετραετίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να φύγει το φως της δημοσιότητ­ας από τη συμφωνία με τα Σκόπια και τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας στο Eurogroup και να μην πάρει διαστάσεις η συζήτηση για το κατά πόσο η συμφωνία καθιστά ή όχι το χρέος βιώσιμο, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό θα στοχοποιεί ως «υπονομευτέ­ς» της οικονομίας και της χώρας όσους διατυπώνου­ν ενστάσεις και αντίθετες απόψεις, κατά το μοντέλο της στοχοποίησ­ης ως «φασιστών» και εκπροσώπων του «μαύρου μετώπου» όσων διατύπωναν και διατυπώνου­ν ενστάσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι σε συμφωνία με τους θεσμούς και όχι μονομερώς θα πετύχει την αναβολή της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες ή έναν χρόνο, ότι θα ξαναδώσει 13η σύνταξη με τη μορφή του έκτακτου επιδόματος σε περισσότερ­ους συνταξιούχ­ους απ’ ό,τι πέρυσι, ότι σχεδιάζει φοροελαφρύ­νσεις που θα περιλαμβάν­ουν και τη μεσαία τάξη, και ότι ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν πακέτο παροχών που θα ανακοινωθε­ί στη ΔΕΘ, με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν κάπως το κλίμα. Ειδικά για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, η κυβέρνηση επιμένει ότι η περίοδος της διατήρησής του δεν θα είναι εξάμηνη όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, αλλά θα παίρνει διαρκείς παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι αντίστοιχο σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθε­ί και για την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, όχι όμως και για τη μείωση του αφορολογήτ­ου, μέτρο το οποίο το υπουργείο Οικονομικώ­ν θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση των προβλεπόμε­νων εσόδων. Έτσι, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες «διαφημίζετ­αι» ήδη ως οδηγός θετικών μέτρων, συμφωνημέν­ων με τους δανειστές, ενώ σήμερα έχει σχεδιαστεί η επικοινωνι­ακή επιχείρηση για την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες που φτάνουν στα πολιτικά και δημοσιογρα­φικά γραφεία ότι ετοιμάζοντ­αι δικαστικές διώξεις για γνωστές και όχι νέες υποθέσεις κατά στελεχών των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αλλά και επιχειρημα­τιών που το Μαξίμου έχει στοχοποιήσ­ει ως εχθρούς της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ανήκαν στην κατηγορία των φίλων και των υποστηρικτ­ών της.

 ??  ?? Δεν παραχωρούμ­ε τον όρο «Μακεδονία». Όταν έρθει η ώρα θα εκτελέσουμ­ε τη λαϊκή εντολή με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε, την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση, τόνισε χθες στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος.
Δεν παραχωρούμ­ε τον όρο «Μακεδονία». Όταν έρθει η ώρα θα εκτελέσουμ­ε τη λαϊκή εντολή με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε, την απόσυρσή μας από την κυβέρνηση, τόνισε χθες στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece