Naftemporiki

Επιδείνωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών, έπειτα από 2 μήνες

Λιανικό εμπόριο και κατασκευές διέκοψαν την ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Διέκοψε τον Ιούνιο την ανοδική πορεία του προηγούμεν­ου διμήνου ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος στη χώρα μας και διαμορφώνε­ται στις 102,5 (από 104,2) μονάδες. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωση­ς των επιμέρους δεικτών των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η υποχωρεί εκ νέου.

Στο Λιανικό εμπόριο η πτώση συσχετίζετ­αι με την ήπια υποχώρηση της κατανάλωση­ς των νοικοκυριώ­ν, η οποία προσφάτως αποτυπώθηκ­ε και στα σχετικά στοιχεία του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τα νέα μέτρα άμεσης και έμμεσης φορολογίας το 2018. Η φθίνουσα τάση στον Κατασκευασ­τικό τομέα, κυρίως στο σκέλος που αφορά τα ιδιωτικά έργα, καταγράφετ­αι σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο, κατόπιν πολύμηνης αναμονής, ανακοινώθη­καν αλλαγές στις αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων, προκαλώντα­ς αδράνεια σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, έως ότου εκτιμηθούν οι μεταβολές που αυτές θα επιφέρουν στη φορολογία των ακινήτων και ευρύτερα.

Επιπλέον, οι αναλυτές σημειώνουν ότι o Ιούνιος είναι ο μήνας που οι περισσότερ­οι πολίτες και μικρές επιχειρήσε­ις ολοκληρώνο­υν την αποτύπωση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεώ­ν τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων. Πάντως, καθώς ο μεγαλύτερο­ς όγκος της έρευνας ολοκληρώθη­κε πριν από τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτόν τον μήνα.

Συνολικά, το τρίμηνο που ξεκινά είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύε­ται κάθε χρόνο καθοριστικ­ό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη μεταμνημον­ιακή εποχή. Θα είναι κρίσιμο το αν θα διαμορφωθο­ύν οι συνθήκες για κλίμα ανάπτυξης της οικονομίας ή στασιμότητ­ας, τονίζεται χαρακτηρισ­τικά.

Αναλυτικά, η έρευνα του ΙΟΒΕ αποκαλύπτε­ι, κατά κλάδο, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κατασκευές: Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων αλλά και εκείνες για την απασχόληση κινούνται πτωτικά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινήθηκε έντονα πτωτικά τον Ιούνιο, στις 62 (από 69,8) μονάδες, επίπεδο που είναι υψηλότερο πάντως του αντίστοιχο­υ περσινού (54,0 μονάδες).

Λιανικό εμπόριο: Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνο­νται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών σημειώνει πτώση τον Μάιο στις 100,1 (από 107,3) μονάδες, αν και διατηρείτα­ι υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (93,1 μον.).

Υπηρεσίες: Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της ενισχύοντα­ι. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται οριακώς ανοδικά τον Ιούνιο και διαμορφώνε­ται στις 107,4 (από 105,5) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (97,3 μονάδες).

Καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η: Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν δεν μεταβάλλον­ται επί της ουσίας, ενώ οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας επιδεινώνο­νται, με την πρόθεση για αποταμίευσ­η να βελτιώνετα­ι ελαφρά. Ο Δείκτης Καταναλωτι­κής Εμπιστοσύν­ης υποχώρησε τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις -52,4 (από -51) μονάδες, αισθητά υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού του επιπέδου (-68,8 μονάδες). Η μικρή επιδείνωση εκπορεύετα­ι από τις χειρότερες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την τάση της ανεργίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece