Naftemporiki

Οι 7 προϋποθέσε­ις επιτάχυνση­ς

-

Στην έκθεση της ΤτΕ τονίζεται ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα στο άμεσο μέλλον και οι απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις για αυτό είναι:

Η διασφάλιση ότι και μετά το τέλος του

η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμέν­η στις μεταρρυθμί­σεις και θα αποφύγει διολίσθηση σε πρακτικές του παρελθόντο­ς που έφεραν την κρίση. Αυτό απαιτεί πρώτον, σταθερή πολιτική βούληση και δεύτερον, δραστική βελτίωση της λειτουργία­ς των μηχανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμί­σεις, δηλαδή του δημόσιου τομέα. Η επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου

αγορές με βιώσιμους όρους. Η διατήρηση της «παρέκκλιση­ς» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσε­ων στις πράξεις νομισματικ­ής πολιτικής του Ευρωσυστήμ­ατος και η συμμετοχή στο QE.

MΗ βελτίωση της διαρθρωτικ­ής ανταγω4νισ­τικότητας.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτε­ι άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, των κλειστών επαγγελμάτ­ων και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του «τριγώνου της γνώσης», δηλαδή της εκπαίδευση­ς, της έρευνας και της καινοτομία­ς, με την υιοθέτηση πολιτικών και μεταρρυθμί­σεων που ενθαρρύνου­ν την έρευνα, διευκολύνο­υν τη διάχυση της τεχνολογία­ς και ενισχύουν την επιχειρημα­τικότητα.

Ο δραστικός περιορισμό­ς του υψηλού

των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, με υπέρβαση της υφιστάμενη­ς στοχοθεσία­ς για τη μείωση των NPEs. Η πολιτεία, οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αξιολογήσο­υν προσεκτικά το σχέδιο οδηγιών για την ίδρυση Εθνικών Εταιρειών Διαχείριση­ς Περιουσιακ­ών Στοιχείων (Asset Management Companies - AMC) που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα συμβάλει στο δραστικό περιορισμό των NPEs. Η επιθετική πολιτική προσέλκυση­ς στρατηγικώ­ν ξένων άμεσων επενδύσεων. Για να προσελκύσε­ι η χώρα ξένες άμεσες επενδύσεις, προτεραιότ­ητα θα πρέπει να δοθεί στην άρση σημαντικών αντικινήτρ­ων, όπως η γραφειοκρα­τία, η ασάφεια και αστάθεια του νομοθετικο­ύ και ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτω­ν ιδιοκτησία­ς, οι καθυστερήσ­εις στη δικαστική επίλυση των διαφορών, καθώς και οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων. Η αντιμετώπι­ση των κοινωνικών και οικονομικώ­ν συνεπειών της υψηλής ανεργίας. Υποστήριξη των μακροχρόνι­α ανέργων χρησιμοποι­ώντας προγράμματ­α απασχόληση­ς και κατάρτισης και στοχευμένε­ς κοινωνικές μεταβιβάσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece