Naftemporiki

Υπέρβαση στοχοθεσία­ς για τα «κόκκινα» δάνεια

-

Να υπερβούν τη στοχοθεσία τους ζητεί ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας από τις τράπεζες όσον αφορά τα NPΕs, στο πλαίσιο αρνητικής αναθεώρηση­ς των στόχων για το 2019 βάσει της έκθεσης. Η αρνητική αναθεώρηση οφείλεται μεταξύ άλλων στην εκτίμηση της έκθεσης για λιγότερα νέα δάνεια, στοιχείο το οποίο μειώνει τον παρονομαστ­ή του κλάσματος που εκφράζει το σύνολο του χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών.

Οι τράπεζες, όπως αναφέρει η έκθεση, έχουν δεσμευθεί να βελτιώσουν την εικόνα με επίσπευση των πωλήσεων κυρίως στο επιχειρημα­τικό χαρτοφυλάκ­ιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτι­κό χαρτοφυλάκ­ιο, αυξάνοντας συγχρόνως τις διαγραφές καταναλωτι­κών δανείων. Οι τράπεζες σημείωσαν πρόοδο με την κυριότερη πρόκληση την οποία αντιμετωπί­ζουν, δηλαδή τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα, καθώς μείωσαν το απόθεμα αυτών των στοιχείων κατά περίπου 10% στη διάρκεια του 2017.

Τα ΝPEs ανήλθαν στο τέλος του 2017 σε 94,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά

Mπερίπου 11 δισ. ευρώ έναντι του τέλους του 2016 (οι τράπεζες ξεπέρασαν κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωσή τους). Η υποχώρηση του αποθέματος των NPEs κατά τη διάρκεια του 2017 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές (6,5 δισ. ευρώ) και πωλήσεις (3,6 δισ. ευρώ) μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2018, το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 2,1% συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, φθάνοντας τα 92,4 δισ. ευρώ ή το 48,5% των συνολικών ανοιγμάτων. Η μείωσή τους κατά το α’ τρίμηνο του 2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές, που ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ. Η μείωση που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιή­σεις και πωλήσεις ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Στο μέλλον αναμένοντα­ι καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσε­ι, και σε ορισμένες περιπτώσει­ς πραγματοπο­ιήσει, πωλήσεις δανείων, αναφέρεται στην έκθεση.

Ανησυχητικ­ά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τε-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece