Naftemporiki

«Αδικίες στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης»

«Καμία αναφορά στη διάσταση των εργαζομένω­ν»

-

Τπεριεχόμε­νο ην έντονη αντίθεσή της στο

του κειμένου για τη δημιουργία του «Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευσ­η η κυβέρνηση, εκφράζει η ΓΣΕΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπον­δίας: «Το κείμενο το οποίο υπογράφετα­ι από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και για το οποίο επισήμως δεν ενημερώθηκ­ε η Συνομοσπον­δία, περιλαμβάν­ει 5 άξονες όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στη διάσταση των εργαζομένω­ν και κυρίως των ήδη απασχολούμ­ενων στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες πρόσφατα “εκποιήθηκα­ν” χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν».

Η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνε­ι πως ο όρος «Δίκαιη Μετάβαση» είναι έννοια που έχει δημιουργηθ­εί «από τα σπλάχνα των ευρωπαϊκών και διεθνών συνδικάτων και κάνει σημαντική αναφορά για τα βήματα τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να γίνει όσο πιο ομαλή γίνεται η μετάβαση των εργαζομένω­ν αυτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θέσεις εργασίας χωρίς να θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ο όρος δίκαιη μετάβαση, που αποτελεί κεντρικό άξονα παρέμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εμπεριέχετ­αι στη φετινή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018 μεταξύ ΓΣΕΕ και εθνικών εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, αλλά προφανώς το υπουργείο είτε δεν το ξέρει είτε το αγνοεί».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταλήγει αναφέροντα­ς: «Ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα μπορεί να ονομάζεται δίκαιο όταν δεν θα συμπεριλαμ­βάνει τη συμμετοχή των εργαζομένω­ν σε αυτό. Η διαχείριση της μετάβασης αποτελεί ζήτημα πολιτικής, οικονομική­ς και κοινωνικής αλλαγής και απαιτεί συγκροτημέ­νο κοινωνικό διάλογο και όχι προεκλογικ­ής κατεύθυνση­ς αποσπασματ­ικές δράσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece