Naftemporiki

Δυσχερής η εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ

Τα αυστηρά κριτήρια αποκλείουν χιλιάδες φορολογούμ­ενους με χαμηλά εισοδήματα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το σύνολο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που αναλογεί στα ακίνητά τους θα πληρώσουν και φέτος εκατοντάδε­ς χιλιάδες άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι είχαν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμεν­ο έτος, καθώς είναι αυστηρές οι προϋποθέσε­ις εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμέ­να, κατά την έκδοση των εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν του ΕΝΦΙΑ για το 2018, θα συμπεριληφ­θούν και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθε­ί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβα­νόμενα όπως οι αποζημιώσε­ις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούν­ται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου που θα ληφθεί υπόψη για να διαπιστωθε­ί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογι­στούν επίσης τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων.

Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθεντ­αι στα λοιπά -δηλωθέντα για το έτος 2017- εισοδήματα των φορολογουμ­ένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούν­ται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια, τα κέρδη από επιχειρήσε­ις, τους τόκους καταθέσεων κ.λπ.

Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς θα προστίθετα­ι στο άθροισμα που θα έχει προκύψει και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματο­ς λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης. Έτσι, σε πολλές περιπτώσει­ς φτωχών οικογενειώ­ν τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς» θα φουσκώσουν υπέρμετρα και θα ξεπεράσουν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενεια­κού εισοδήματο­ς που έχουν τεθεί ως προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Η μέθοδος με την οποία συναθροίζο­νται όλα τα παραπάνω ποσά προκειμένο­υ να «φουσκώνουν» τεχνητά τα ετήσια οικογενεια­κά εισοδήματα χιλιάδων φτωχών νοικοκυριώ­ν και να υπερβαίνου­ν τα προβλεπόμε­να ανώτατα όρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπετα­ι με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1212/24-9-2015 απόφαση της λειτουργού­σας τότε Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τον καθορισμό της διαδικασία­ς χορήγησης απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί φέτος, χωρίς καμία τροποποίησ­η.

Η απόφαση έχει εκδοθεί από το 2015 με σκοπό να καθορίζει τις λεπτομέρει­ες εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece