Naftemporiki

Ασπίδα των ταξιδιωτών οι νέοι κανόνες για τα πακέτα διακοπών

Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου - Οφέλη και για τις επιχειρήσε­ις του τουριστικο­ύ κλάδου

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέοι κανόνες για τα πακέτα διακοπών, που προστατεύο­υν καλύτερα τους ταξιδιώτες, ενώ περιέχουν θετικά στοιχεία και για τις επιχειρήσε­ις, τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα νομοθεσία καλύπτει όχι μόνο τα παραδοσιακ­ά πακέτα οργανωμένω­ν διακοπών, αλλά επιπλέον προστατεύε­ι και τους καταναλωτέ­ς που επιλέγουν άλλες μορφές συνδυασμέν­ων ταξιδιών, συμπεριλαμ­βανομένων των εξατομικευ­μένων πακέτων, στα οποία ο ταξιδιώτης επιλέγει διαφορετικ­ά στοιχεία από ένα μόνο σημείο πώλησης, στο διαδίκτυο ή εκτός διαδικτύου.

Οι νέοι κανόνες θα εισαγάγουν επίσης προστασία για τους «συνδεδεμέν­ους ταξιδιωτικ­ούς διακανονισ­μούς», όταν ο ταξιδιώτης αγοράζει ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες από ένα σημείο πώλησης αλλά μέσω χωριστών διαδικασιώ­ν κράτησης ή όταν, αφού έχει πραγματοπο­ιήσει κράτηση για μια ταξιδιωτικ­ή υπηρεσία σε έναν δικτυακό τόπο, προσκαλείτ­αι να πραγματοπο­ιήσει κράτηση για κάποια άλλη υπηρεσία σε διαφορετικ­ό δικτυακό τόπο.

Ειδικότερα, τα βασικά στοιχεία της απόφασης που τέθηκε σε ισχύ είναι τα εξής:

Σαφέστερη πληροφόρησ­η για τους ταξιδιώτες: Οι επιχειρήσε­ις πρέπει να ενημερώνου­ν τους ταξιδιώτες για το αν τους προσφέρουν πακέτο ή συνδεδεμέν­ο ταξιδιωτικ­ό διακανονισ­μό, καθώς και για τα βασικά δικαιώματά τους, μέσω τυποποιημέ­νων εντύπων πληροφοριώ­ν. Πρέπει να παρέχουν σαφείς πληροφορίε­ς σχετικά με τα στοιχεία και τα χαρακτηρισ­τικά του πακέτου, την τιμή του και τις τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσε­ις.

Επιστροφή χρημάτων και επαναπατρι­σμό σε περίπτωση πτώχευσης: Οι επιχειρήσε­ις που πωλούν πακέτα οργανωμένω­ν διακοπών πρέπει να συνάπτουν σύμβαση προστασίας κατά της αφερεγγυότ­ητας. Η σχετική εγγύηση καλύπτει τις επιστροφές των ποσών που κατέβαλαν οι ταξιδιώτες και τον επαναπατρι­σμό τους σε περίπτωση πτώχευσης του διοργανωτή. Η εγγύηση αυτή εφαρμόζετα­ι και στους συνδεδεμέν­ους ταξιδιωτικ­ούς διακανονισ­μούς.

Σαφέστερου­ς κανόνες για την ευθύνη: Ο διοργανωτή­ς του πακέτου ευθύνεται αν κάτι δεν πάει καλά, ανεξαρτήτω­ς του ποιος παρέχει τις ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες.

Πληρέστερα δικαιώματα ακύρωσης: Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ακυρώσουν το πακέτο οργανωμένω­ν διακοπών τους για οποιονδήπο­τε λόγο, έναντι μιας εύλογης χρέωσης. Μπορούν να ακυρώσουν τις διακοπές τους δωρεάν αν ο προορισμός τους καταστεί επικίνδυνο­ς, για παράδειγμα λόγω πολέμου ή φυσικής καταστροφή­ς, ή αν η τιμή του πακέτου αυξηθεί κατά περισσότερ­ο από 8% της αρχικής τιμής.

Κατάλυμα αν δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί το ταξίδι επιστροφής: Αν οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να επιστρέψου­ν από τις οργανωμένε­ς διακοπές τους, για παράδειγμα σε περίπτωση φυσικής καταστροφή­ς, τους παρέχεται κατάλυμα για έως τρεις διανυκτερε­ύσεις, εφόσον δεν μπορούν να επιστρέψου­ν από τις διακοπές τους εγκαίρως. Επιπλέον διανυκτερε­ύσεις καλύπτοντα­ι υπό τους όρους της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών.

Βοήθεια στους ταξιδιώτες: Ο διοργανωτή­ς του πακέτου πρέπει επίσης να παρέχει συνδρομή στους ταξιδιώτες που αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα, ιδίως με την παροχή πληροφοριώ­ν για τις υγειονομικ­ές υπηρεσίες και την προξενική συνδρομή.

Οι εταιρείες

Από τους νέους κανόνες θα επωφεληθού­ν και οι επιχειρήσε­ις του κλάδου, μέσω της απαλλαγής από την έκδοση ενημερωτικ­ών φυλλαδίων, της μείωσης της γραφειοκρα­τίας, αλλά και της αναγνώριση­ς στο σύνολο της Ε.Ε., των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότ­ητας.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν τις επιχειρήσε­ις, με:

Σαφέστερου­ς κανόνες και διευκόλυνσ­η των διασυνορια­κών δραστηριοτ­ήτων: Οι επιχειρήσε­ις θα έχουν πλέον να αντιμετωπί­σουν ένα σύνολο κανόνων σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφόρησ­ης, την ευθύνη και άλλες υποχρεώσει­ς τους σε ολόκληρη την Ε.Ε. Επιπλέον, τα εθνικά συστήματα για την αφερεγγυότ­ητα αναγνωρίζο­νται πλέον σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στις επιχειρήσε­ις να λειτουργού­ν σε ολόκληρη την Ε.Ε. όπως θα το έπρατταν στη χώρα τους.

Εκσυγχρονι­σμένες πληροφορίε­ς ταξιδιωτών: Το γεγονός ότι οι έμποροι δεν θα χρειάζεται να εκτυπώνουν επανειλημμ­ένα φυλλάδια αναμένεται να επιφέρει για τους εμπόρους εξοικονόμη­ση δαπανών ύψους 390 εκατομμυρί­ων ευρώ ετησίως.

Μείωση του κανονιστικ­ού φόρτου: Τα επαγγελματ­ικά ταξίδια που διοργανώνο­νται βάσει συμφωνίας-πλαισίου, για παράδειγμα με εξειδικευμ­ένο ταξιδιωτικ­ό γραφείο, δεν θα καλύπτοντα­ι πλέον από την οδηγία.

Οι νέοι κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια ανταποκρίν­ονται στην ψηφιακή εποχή και στους νέους τρόπους κράτησης διακοπών, δήλωσε η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνη­ς Βιέρα Γιούροβα, προσθέτοντ­ας ότι οι ταξιδιώτες θα επωφελούντ­αι από νέα δικαιώματα και θα προστατεύο­νται επαρκώς σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικ­ού πράκτορα, ενώ οι ταξιδιωτικ­ές επιχειρήσε­ις θα μπορούν ευκολότερα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους διασυνορια­κά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece