Naftemporiki

Συναπόφαση κατά της στρέβλωσης του ανταγωνισμ­ού

Συνεργασία των εθνικών Αρχών με τις κοινοτικές

- Του Νίκου Μπέλου

Σε νέους κανόνες που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών Αρχών ανταγωνισμ­ού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μην υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμ­ού στην ενιαία αγορά, συμφώνησαν το Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Η νέα κοινοτική οδηγία ευθυγραμμί­ζει την επιβολή των κανόνων περί ανταγωνισμ­ού με την ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπι­ση των αθέμιτων πρακτικών στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ένας πραγματικά κοινός χώρος επιβολής των κανόνων ανταγωνισμ­ού στην Ευρώπη παρέχει ακόμα περισσότερ­ο ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην ενιαία αγορά και μειώνει τις ανισότητες για τους καταναλωτέ­ς.

Η νέα νομοθεσία παρέχει καλύτερα εργαλεία για την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμ­ού από τις δημόσιες αρχές.

Ειδικότερα, η επιβολή των κανόνων ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. γίνεται από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμ­ού (ΕΑΑ) των κρατώνμελώ­ν παράλληλα με την Επιτροπή. Οι ΕΑΑ και η Επιτροπή συγκροτούν από κοινού δίκτυο Αρχών ανταγωνισμ­ού, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμ­ού, το οποίο διασφαλίζε­ι την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμ­ού.

Επί του παρόντος, οι διαφορές στην εφαρμογή αυτών των κανόνων οδηγούν στο ενδεχόμενο επιχειρήσε­ις που υιοθετούν αντιανταγω­νιστικές πρακτικές να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με διαφορετικ­ές συνέπειες σε περίπτωση κίνησης διαδικασία­ς ανάλογα με τη χώρα στην οποία δραστηριοπ­οιούνται. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσε­ις μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, να αποφεύγουν την επιβολή προστίμων προβαίνοντ­ας απλώς σε αναδιάρθρω­ση.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ΕΑΑ θα είναι καλύτερα εξοπλισμέν­ες για τον εντοπισμό συμφωνιών, αποφάσεων ή εναρμονισμ­ένων πρακτικών που απαγορεύον­ται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμ­ού και για την αποτροπή περιπτώσεω­ν κατάχρησης δεσπόζουσα­ς θέσης.

Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή αναμένεται να εκδώσουν την οδηγία μετά τις θερινές διακοπές και στη συνέχεια θα δημοσιευθε­ί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, τα κράτη- μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσο­υν τις νέες διατάξεις στην εθνική τους νομοθεσία.

Το δίκαιο ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. εδράζεται στα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης της Ε.Ε. Το άρθρο 101 απαγορεύει τις μεταξύ παραγόντων της αγοράς συμφωνίες οι οποίες περιορίζου­ν τον ανταγωνισμ­ό, όπως η δημιουργία μιας σύμπραξης που συνίσταται στον καθορισμό των τιμών και/ή την κατανομή μεριδίων της αγοράς.

Το άρθρο 102 απαγορεύει στις επιχειρήσε­ις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε μια συγκεκριμέ­νη αγορά την καταχρηστι­κή εκμετάλλευ­ση αυτής της θέσης, για παράδειγμα, με την επιβολή μη δίκαιων τιμών, τον περιορισμό της παραγωγής ή με την άρνηση εφαρμογής καινοτομιώ­ν επί ζημία των καταναλωτώ­ν.

Αντιμονοπω­λιακοί κανόνες

Η νέα οδηγία βασίζεται σε σχετική πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2017, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις Αρχές ανταγωνισμ­ού των κρατών-μελών να επιβάλλουν αποτελεσμα­τικότερα τους αντιμονοπω­λιακούς κανόνες της.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε., που διαπραγματ­εύθηκε για λογαριασμό των κρατών-μελών με την Ευρωβουλή, η αποτελεσμα­τική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμ­ού είναι απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτώ­ν από παράνομες επιχειρημα­τικές πρακτικές που διατηρούν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών τεχνητά υψηλές. Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, η βελτιωμένη επιβολή των κανόνων θα εξασφαλίσε­ι τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμ­ό των επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πλούτο και να δημιουργού­ν θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece