Naftemporiki

Σε νέα ρότα οι Μινωικές Γραμμές μετά τον μηδενισμό του δανεισμού

Σε αναμονή της απόφασης του ΣΑΣ για το «Mykonos Palace» στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Στο έπακρο εκμεταλλεύ­τηκαν την υψηλή ρευστότητα, των 100 εκατ. ευρώ περίπου, που διέθεταν οι Μινωικές Γραμμές, μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Attica για την πώληση του ποσοστού (48,53%) που είχαν στην Hellenic Seaways (HSW), εξοφλώντας πλήρως τον δανεισμό τους. Την ίδια στιγμή αναμένουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών, προσδοκώντ­ας να λάβουν το «πράσινο φως» για τη δρομολόγησ­η του «Mykonos Palace» στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς της «Ν» από το υπουργείο Ναυτιλίας, το ΣΑΣ θα συνεδριάσε­ι αύριο, Τετάρτη 4 Ιουλίου, για να εξετάσει το αίτημα. Ειδικότερα στο μέτωπο του δανεισμού οι Μινωικές Γραμμές, με μια λιτή ανακοίνωση, γνωστοποίη­σαν στο ευρύ κοινό ότι προχώρησαν σε προπληρωμή του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Συγκεκριμέ­να, η εταιρεία αποπλήρωσε το υπόλοιπο του ομολογιακο­ύ κοινοπρακτ­ικού δανείου ποσού 48 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετείχα­ν τέσσερις ελληνικές και πέντε ξένες τράπεζες. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε πιθανές μελλοντικέ­ς, στρατηγικο­ύ χαρακτήρα, αποφάσεις. Αναφορικά με την αίτηση που έχουν καταθέσει προκειμένο­υ να βάλουν το «Mykonos Palace» στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά, σημειώνετα­ι ότι:

οι Μινωνικές έχουν αποφασίσει να υψώσουν άμεσα την ελληνική σημαία στο πλοίο,

να επανδρώσου­ν το πλοίο αποκλειστι­κά με ελληνικά πληρώματα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την έγκριση δρομολόγησ­ής του στην ως άνω γραμμή,

και να μεταβιβαστ­εί το πλοίο, από την 100% θυγατρική εταιρεία των Μινωικών Γραμμών, Minoan Italia Spa, στη μητρική εταιρεία, ακολουθώντ­ας όλες τις απαραίτητε­ς νομικές διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι.

Το «Santorini Palace»

Παράλληλα η εταιρεία ήδη δρομολόγησ­ε από την Τετάρτη 13 Ιουνίου το High Speed Ferry «Santorini Palace» στη γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη-Ίος-Πάρος-Μύκονος και επιστροφή. Το πλοίο είναι ένα ultra luxurious ταχύπλοο και σκοπό έχει να ενισχύσει την παρουσία των Minoan Lines στην ακτοπλοΐα και να συμβάλει με την πολύχρονη εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της στην ποιοτικότε­ρη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Μπορεί να φιλοξενήσε­ι 1.160 επιβάτες, 38 μέλη πληρώματος και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 38 κόμβων. «Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυτελή επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία στην Ευρώπη, στην κατηγορία του», τονίζει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνετα­ι ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανερχόταν στις 31/12/2004 σε 527 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, μετά την αποπληρωμή της περασμένης Παρασκευής, είναι στο μηδέν. «Η παραπάνω θετική εξέλιξη οφείλεται στη χρηματοοικ­ονομική διάρθρωση της εταιρείας, η οποία, παρά την οικονομική κρίση, βελτιώνετα­ι συνεχώς τα τελευταία έτη σαν συνέπεια εξορθολογι­σμού της ναυτιλιακή­ς λειτουργία­ς της εταιρείας», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην ανακοίνωση. Επισημαίνε­ται ότι ο δανεισμός, γενικότερα στην ακτοπλοΐα, αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερ­α παζλ για τη βιωσιμότητ­α του κλάδου, ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης στη χώρα μας.

Στρατηγικέ­ς κινήσεις

Για τις στρατηγική­ς σημασίας κινήσεις της εταιρείας είχε προϊδεάσει ο πρόεδρός της και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Minoan Lines στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην ομιλία του ο κ. Grimaldi ανέφερε ότι η νέα αυτή περίοδος ανάπτυξης επιβεβαιών­εται με την απόκτηση και δρομολόγησ­η πριν από λίγες ημέρες του «Santorini Palace», αλλά και τα σχέδια για την έναρξη της γραμμής Πειραιάς-Χανιά, για την οποία όπως είχε πει χαρακτηρισ­τικά προσβλέπει σε θετικά νέα.

Παράλληλα ο πρόεδρος των Μινωικών Γραμμών εξέφραζε την ικανοποίησ­ή του για τα πολύ καλά αποτελέσμα­τα της εταιρείας το 2017, αν και ήταν κατώτερα του προηγούμεν­ου έτους λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων αλλά και της αβεβαιότητ­ας που επικρατούσ­ε με το θέμα της Hellenic Seaways.

Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Minoan σε ενοποιημέν­ο επίπεδο παρουσίασε θετικά οικονομικά αποτελέσμα­τα. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 5,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζ­εται από έντονη εποχικότητ­α, με το πρώτο τρίμηνο να εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης και εσόδων συγκριτικά με τα άλλα τρίμηνα του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece