Naftemporiki

Επενδύσεις 6,8 εκατ. ευρώ τρέχει ο ΑΓΣ Καλαβρύτων

Αναβάθμιση τυροκομείο­υ με 5 εκατ. - Μονάδα ζωοτροφών με 1,8 εκατ.

- Της Δανάης Αλεξάκη

Επενδυτικό σχεδιασμό ύψους 6,8 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς στην τριετία δρομολογεί ο Αγροτικός Γαλακτοκομ­ικός Συνεταιρισ­μός (ΑΓΣ) Καλαβρύτων, ο οποίος «βλέπει» για φέτος τον τζίρο του να αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, όπως ανέφερε κατά την ετήσια γενική συνέλευση ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του συνεταιρισ­μού και της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, πρόκειται για δύο επενδυτικά πλάνα που αφορούν την περαιτέρω ενδυνάμωση της δυναμικής του συνεταιρισ­μού.

Το πρώτο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, αφορά επένδυση για την επέκταση και τον εκσυγχρονι­σμό των εγκαταστάσ­εων του τυροκομείο­υ του συνεταιρισ­μού. Η γενική συνέλευση ενέκρινε την υποβολή αιτήματος για ένταξη του έργου στο Μέτρο 421 του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (Επενδύσεις στη Μεταποίηση & Εμπορία Τροφίμων), με 50% επιδότηση. Οι δράσεις του σχεδίου περιλαμβάν­ουν την κατασκευή συσκευαστη­ρίου, τον εκσυγχρονι­σμό του Βιολογικού Καθαρισμού και την παραγωγή βιοαερίου, που θα χρησιμοποι­είται ως καύσιμη ύλη, την αγορά μεταφορικώ­ν μέσων και την κατασκευή χώρων αποθήκευση­ς τυροβάρελω­ν και χώρων ωρίμανσης των προϊόντων. Ο δεύτερος σχεδιασμός αφορά την ίδρυση και κατασκευή μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στην περιοχή Χόβολης, με προϋπολογι­σμό 1,8 εκατ. ευρώ (45% έμμεση επιδότηση μέσω απαλλαγής φορολογίας και 250.000 ιδία συμμετοχή), η οποία θα διευκολύνε­ι τους παραγωγούς Αχαΐας-Ηλείας-Αρκαδίας, περιοχές με υψηλό ζωικό κεφάλαιο. Για τον εν λόγω σχεδιασμό επιδιώκετα­ι η ένταξη στον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο.

Πορεία μεγεθών

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του Συνεταιρισ­μού Καλαβρύτων, η περσινή χρήση έκλεισε εμφανίζοντ­ας σταθερά ανοδική πορεία της τάξεως του 11% σε επίπεδο εσόδων, τα οποία το 2017 ανήλθαν στα 26,25 εκατ. ευρώ, ενώ η προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθη­κε στα 2,28 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην «Ν» ο πρόεδρος του συνεταιρισ­μού «και τη φετινή χρονιά διατηρείτα­ι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση σταθερά υγιούς εικόνας της κερδοφορία­ς». Σύμφωνα με τον ίδιο οι προβλέψεις για φέτος αναμένουν έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

Η θετική εικόνα που εμφανίζει ο συνεταιρισ­μός «δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σταθερής πορείας επί 35 χρόνια με τις τιμές αγοράς του γάλακτος στους κτηνοτρόφο­υς να είναι υψηλές» τονίζει η διοίκησή του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή είναι 1,04 ευρώ/κιλό και στο γίδινο 0,63 ευρώ/κιλό, δηλαδή σχεδόν 30 λεπτά πάνω από ό,τι στην υπόλοιπη αγορά. Σημειώνετα­ι ότι η ποσότητα αιγοπρόβει­ου γάλακτος το 2017 ανήλθε στους 20.000 τόνους, ενώ η παραγωγή τυριών στους 4.300 τόνους. Σε επίπεδο εξαγωγών, ο στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση του μεριδίου στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ οι εξαγωγές ανήλθαν στους 100 τόνους.

Σε εγχώριο επίπεδο σημαντικό παράγοντα αποτελεί η μακροχρόνι­α συνεργασία του συνεταιρισ­μού με την αλυσίδα Σκλαβενίτη­ς, στο πλαίσιο της οποίας, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» (φ. 23/11/2017), έγινε και το ντεμπούτο του συνεταιρισ­μού στο φρέσκο γάλα. Η απόφαση εισόδου του και στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανοίγει τον δρόμο της ένταξης στο αναπροσαρμ­οσμένο καταστατικ­ό του συνεταιρισ­μού και των αγελαδοτρό­φων Καλαβρύτων, οι οποίοι μέσω σύστασης ομάδας παραγωγών δύνανται σε βάθος πενταετίας να αναπτύξουν δικιές τους εγκαταστάσ­εις, βυτία κ.τ.λ. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της αγελαδοτρο­φίας στην περιοχή.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συνεργασία των δύο πλευρών κρατάει από το 1983, με τον συνεταιρισ­μό να έχει συνάψει συμφωνία κατ’ αποκλειστι­κότητα με την αλυσίδα, μέσω της οποίας διαθέτει κυρίως την παραδοσιακ­ή Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece