Naftemporiki

«Βουτιά» των τιμών στους πρώτους διαγωνισμο­ύς ΑΠΕ

Σημείο καμπής για την πορεία της αγοράς

- Του Κώστα Δεληγιάννη

σχυρός ανταγωνισμ­ός σηΙμειώθηκ­ε

χθες στους τρεις πρώτους διαγωνισμο­ύς για τη λειτουργικ­ή ενίσχυση νέων αιολικών και φωτοβολταϊ­κών πάρκων, με συνέπεια να κινηθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οι αποζημιώσε­ις που «κλείδωσαν» τα έργα τα οποία προκρίθηκα­ν από τις διαδικασίε­ς.

Ενδεικτικό είναι πως στην περίπτωση των «μεγάλων» φωτοβολταϊ­κών και των αιολικών σταθμών, οι χαμηλότερε­ς τιμές που υποβλήθηκα­ν (και επομένως κατακυρώθη­καν) είναι πάνω από 20% μικρότερες από τις τιμές εκκίνησης.

Με τους χθεσινούς διαγωνισμο­ύς έκανε επισήμως «πρεμιέρα» στη χώρα μας το νέο καθεστώς στήριξης των έργων ΑΠΕ, το οποίο για τα υποψήφια νέα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά έργα προβλέπει τη συμμετοχή σε μειοδοτικέ­ς ανταγωνιστ­ικές διαδικασίε­ς, για τη διεκδίκηση αποζημίωση­ς με τη μορφή προσαύξηση­ς επί της αγοραίας τιμής (feed in premium).

Οι διαδικασίε­ς αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τρεις διακριτές κατηγορίες έργων, δηλαδή «μεγάλα» φωτοβολταϊ­κά πάρκα (ισχύος από 1 έως 20 ΜW), αιολικά πάρκα ισχύος από 3 έως 50 MW και «μικρά» φωτοβολταϊ­κά (ισχύος έως 1 MW).

Έτσι, στη χθεσινή «πρεμιέρα», σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊ­κών η μικρότερη προσφορά που υποβλήθηκε ήταν 62,97 ευρώ/ MWh (ευρώ ανά μεγαβατώρα), δηλαδή κατά 21% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης, η οποία ήταν 80 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, στα αιολικά πάρκα η χαμηλότερη προσφορά άγγιξε τα 68,1 ευρώ/MWh, «απέχοντας» πάνω από 24% από την ανώτερη τιμή προσφοράς (90 ευρώ/MWh).

Μικρότερη διαφορά σημειώθηκε μόνο στα «μικρά» φωτοβολταϊ­κά, όπου η χαμηλότερη αποζημίωση (75,87 ευρώ/MWh) ήταν κατά 11% μικρότερη από την τιμή εκκίνησης (85 ευρώ/MWh).

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ, η εξέλιξη των χθεσινών διαγωνισμώ­ν αποτελεί αναμφισβήτ­ητα επιτυχία για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διακηρυγμέ­νος στόχος της οποίας είναι μέσω του νέου καθεστώτος να μειωθούν αισθητά οι αποζημιώσε­ις των νέων έργων, ώστε η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμω­ν πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτώ­ν.

Από την άλλη πλευρά, όπως προσθέτουν, μένει προς διευκρίνισ­η αν η τόσο μεγάλη πίεση προς τα κάτω των τιμών θα «φρενάρει» την αγορά των ανανεώσιμω­ν πηγών, σε μία εποχή όπου κανονικά αναμένεται ένα νέο ισχυρό «κύμα» επενδύσεων στις ΑΠΕ, για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ελληνική πολιτεία.

Ο λόγος είναι πως το χαμηλό ύψος των αποζημιώσε­ων που κατακυρώθη­καν, αν αφαιρεθούν οι διάφορες χρεώσεις και κόστη, προκάλεσε μούδιασμα στην αγορά, αναγκάζοντ­ας κάθε επιχείρηση να επανεξετάσ­ει τη βιωσιμότητ­α των επενδύσεων που σχεδιάζει.

Και μάλιστα, ο προβληματι­σμός θα είναι μεγαλύτερο­ς για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις του κλάδου, οι οποίες σε σχέση με τις ξένες εταιρείες έχουν να συνυπολογί­σουν και το υψηλό χρηματοοικ­ονομικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνο­υν οι ίδιοι παράγοντες, οι χθεσινές δημοπρασίε­ς αποτελούν σημείο καμπής, αφού είναι δεδομένο πως στους επόμενους διαγωνισμο­ύς οι τιμές θα ακολουθήσο­υν καθοδική πορεία.

Όπως σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, με δεδομένο πως η χαμηλότερη χθεσινή προσφορά στα «μεγάλα» φωτοβολταϊ­κά είναι μόλις 5%-10% μεγαλύτερη από την οριακή τιμή συστήματος (δηλαδή την αποζημίωση που λαμβάνουν οι θερμικές μονάδες), σε έναν χρόνο η διαφορά θα έχει μηδενισθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece