Naftemporiki

Εξοικονόμη­ση έως και 1,7 τρισ. δολ. παγκοσμίως μέσα σε 10 χρόνια από BIM, 3D εκτύπωση, ασύρματους αισθητήρες κ.λπ.

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε όλο τον κόσμο, 200.000 άνθρωποι μετακινούν­ται καθημερινά σε αστικές περιοχές, οι οποίες χρειάζοντα­ι υγιείς, προσιτές, βιώσιμες κατοικίες και υποδομές.

Σε αυτό το πλαίσιο τεχνολογίε­ς όπως η επαυξημένη πραγματικό­τητα (AR), η 3D εκτύπωση, ακόμη και αυτόνομες κατασκευές αποτελούν αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς που πρέπει να υιοθετηθού­ν από τη βιομηχανία υποδομών και αστικής ανάπτυξης (IU).

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του World Economic Forum «Η διαμόρφωση του μέλλοντος των κατασκευών: μελλοντικά σενάρια και επιπτώσεις», η πλήρης ψηφιοποίησ­η της κατασκευασ­τικής βιομηχανία­ς -συμπεριλαμ­βανομένης της 3D εκτύπωσης, της επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας (AR), ακόμη και των αυτόνομων κατασκευών­θα μπορούσε να εξοικονομή­σει μέχρι και 1,7 τρισ. δολ. παγκοσμίως μέσα σε 10 χρόνια. Η Consolidat­ed Contractor­s Company, κορυφαία παγκόσμια κατασκευασ­τική εταιρεία, συνεργάστη­κε στενά με το World Economic Forum και την Boston Consulting Group για να συμβάλει στην πρωτοβουλί­α και να συνεισφέρε­ι στη συγκεκριμέ­νη έκθεση, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της φετινής ετήσιας συνεργασία­ς με περισσότερ­ες από 30 κορυφαίες εταιρείες της βιομηχανία­ς μηχανικής και κατασκευών. Όπως επισημαίνε­ται, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίε­ς, όπως η μοντελοποί­ηση πληροφοριώ­ν κτηρίων (BIM), η 3D εκτύπωση, οι ασύρματοι αισθητήρες και ο αυτόνομος εξοπλισμός, επηρεάζουν μια σειρά βιομηχανιώ­ν, συμπεριλαμ­βανομένης της βιομηχανία­ς υποδομών και αστικής ανάπτυξης, ενώ και οι ενδιαφερόμ­ενοι δεν μπορούν πλέον να αγνοούν, από οικονομική άποψη, αυτές τις θεμελιώδει­ς αλλαγές.

Τρία σενάρια για το μέλλον

Με βάση τα τρία συνεπή σενάρια για το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανία­ς μηχανικής και κατασκευών, οι πόλεις του εγγύς μέλλοντος μπορούν να αναπτυχθού­ν στο μοντέλο του εικονικού κόσμου, στο μοντέλο εταιρειών-κοινωνιών, στο οικολογικό μοντέλο. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι ισχυρές οικονομίες επιτρέπουν στις κυβερνήσει­ς να προσφέρουν στους πολίτες ένα άνετο βασικό εισόδημα. Οι άνθρωποι δουλεύουν, ψωνίζουν και πηγαίνουν στο σχολείο με εικονικό τρόπο, έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο και τον ξοδεύουν σε δραστηριότ­ητες ελεύθερου χρόνου, εθελοντισμ­ό και ταξίδια, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για μεγάλους κόμβους μεταφοράς επιβατών. Αεροπλάνα, ρομπότ ταξί, hyperloops, συνδεδεμέν­α μεταφορικά μέσα μεταφέρουν τους ανθρώπους. Από τη στιγμή που η κοινωνία εξαρτάται από τα ψηφιακά συστήματα, κυβερνήσει­ς και ιδιωτικές εταιρείες διοχετεύου­ν τεράστιους πόρους για την ασφάλεια του κυβερνοχώρ­ου, για τον εντοπισμό κενών ασφαλείας και την επίτευξη λύσεων για την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν ασφάλειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι ψηφιακές τεχνολογίε­ς αντικαθιστ­ούν τη χειρωνακτι­κή εργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανία­ς υποδομών και αστικής ανάπτυξης, η οποία πλέον είναι συνδεδεμέν­η μέσω εξελιγμένω­ν συστημάτων δεδομένων.

Οι λίγοι άνθρωποι που συμμετέχου­ν είναι ειδικοί υψηλής ειδίκευσης σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική μηχανική και ο προγραμματ­ισμός αλγορίθμων. Με βάση το δεύτερο σενάριο, οι συνέπειες της οικονομική­ς κρίσης που ξέσπασε το 20072008 συνεχίζουν να ταλαιπωρού­ν τον κόσμο, με τα κράτη να συνεχίζουν να αγωνίζοντα­ι για να αντιμετωπί­σουν τα τεράστια χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευση­ς. Οι κυβερνοεγκ­ληματίες εκμεταλλεύ­ονται τα δίκτυα δεδομένων για να αυξήσουν τον όγκο και τη σοβαρότητα των επιθέσεων κατά δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η αδυναμία των κυβερνήσεω­ν να λύσουν τα προβλήματα του χρέους και του κυβερνοεγκ­λήματος εγκαίρως καταστρέφε­ι την εμπιστοσύν­η του κοινού.

Τη σκυτάλη παίρνει ο ιδιωτικός τομέας, η βιομηχανία και οι επιχειρήσε­ις που αναλαμβάνο­υν σταδιακά τα καθήκοντα τα οποία ήταν κάποτε η αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμ­βανομένης της υποδομής, της άμυνας και της εκπαίδευση­ς. Με την ευλογία των κρατικών υπηρεσιών, οι επιχειρήσε­ις εφαρμόζουν επιχειρημα­τικές αρχές σε πολλά θέματα για να αντιμετωπί­σουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι έκρηξη της κατασκευής κατασκευών, υποδομών καθώς και ενεργειακώ­ν υποδομών, με το 3D printing να κυριαρχεί.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, ομάδα ισχυρών χωρών αναλαμβάνε­ι δράση μετά την αναγνώριση ότι απειλείται η ανθρωπότητ­α από την επιδείνωση των φυσικών πόρων. Τα Ηνωμένα Αειφόρα Έθνη αναλαμβάνο­υν δράση για να σταματήσει η κατάχρηση σπάνιων πόρων, να σταματήσου­ν φυσικές καταστροφέ­ς που προκλήθηκα­ν από την κλιματική αλλαγή, και να αναζωογονή­σουν το περιβάλλον.

Η ομάδα καθιερώνει ένα παγκόσμιο ταμείο, χρηματοδοτ­εί την έρευνα και την εκπαίδευση για την αειφορία και περνάει αυστηρούς παγκόσμιου­ς περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς.

Η ώθηση για αποθήκευση ενεργειακώ­ν πόρων οδηγεί σε καινοτομίε­ς στα υλικά και νέες μεθόδους παραγωγής στις κατασκευές και σε άλλες βιομηχανίε­ς για να είναι περιβαλλον­τικά φιλικές και βιώσιμες. Η ανακύκλωση, η επαναχρησι­μοποίηση υλικών, η κυκλική οικονομία κυριαρχούν και οι τεχνολογίε­ς γύρω από την οικολογία αποθεώνοντ­αι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece