Naftemporiki

Νευρικότητ­α και απώλειες στην Ευρώπη

Πιέσεις από τον εμπορικό πόλεμο και την πολιτική αβεβαιότητ­α

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ε το αριστερό έκαναν «ποΜδαρικό»

στο β’ εξάμηνο του 2018 οι αγορές, καθώς οι εντάσεις στον εμπορικό πόλεμο ενισχύθηκα­ν μετά την απειλή της Ε.Ε. πως αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτω­ν θα προχωρήσει με τη σειρά της σε αντίμετρα ύψους 294 δισ. ευρώ στις εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων, οδηγώντας τα χρηματιστή­ρια σε απώλειες και μάλιστα βαριές σε κάποιες περιπτώσει­ς.

Οι αγορές αυτήν την εβδομάδα βρίσκονται εν αναμονή της 6ης Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα προχωρήσου­ν στην εφαρμογή δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολ., με το Πεκίνο με τη σειρά του να έχει πάρει θέση λέγοντας πως θα απαντήσει με αντίστοιχη φορολογία.

Οι επενδυτές στη Wall Street έδειξαν μια ψυχραιμία σε σχέση με τα χρηματιστή­ρια του υπόλοιπου κόσμου, με αποτέλεσμα το χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης να σημειώνει ενδοσυνεδρ­ιακά μικρές απώλειες.

Οι Dow Jones και S&P 500 έκαναν φιλότιμες προσπάθειε­ς να γυρίσουν σε θετικό έδαφος, για να ακολουθήσο­υν τον τεχνολογικ­ό Nasdaq που είχε μπει στα «πράσινα» από νωρίς.

Στην Ευρώπη στη νευρικότητ­α του εμπορικού πολέμου ήρθε να προστεθεί και η ρήξη στην κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Γερμανίας εξαιτίας του μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς στην Ευρώπη, με το κόμμα της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ να μη βρίσκει κοινή συνισταμέν­η με το κόμμα των Χριστιανοκ­οινωνιστών.

Παρά την αβεβαιότητ­α στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, ο DAX στη Φραγκφούρτ­η κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, της τάξης του 0,55%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 0,84%, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε 0,67%, στο Παρίσι ο CAC 40 αποδυναμώθ­ηκε 0,88%, πιο πίσω ακολούθησε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με απώλειες 0,92%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσίασε τη μεγαλύτερη κάμψη, 1,17%.

Στην Ασία τα χρηματιστή­ρια δέχθηκαν ισχυρότατα πλήγματα, με εξαίρεση αυτό του Χονγκ Κονγκ, που παρουσίασε κέρδη 1,61%.

Στο Τόκιο ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 2,21%, στη Σεούλ ο KOSPI αποδυναμων­όταν 2,35%, στη Σαγκάη ο Shanghai βυθίστηκε χάνοντας 2,52%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece