Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση αποδόσεων

Πιο ευνοημένοι οι γερμανικοί τίτλοι - Θετικό κλίμα στην περιφέρεια

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηπολιτική αβεβαιότητ­α στη Γερμανία, με τον εύθραυστο κυβερνητικ­ό συνασπισμό στον αέρα εξαιτίας των διαφωνιών για τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, και οι φόβοι περί γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου, έστρεψαν τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του γερμανικού χρέους, οδηγώντας τις αποδόσεις σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Μικρές μεταβολές και στις αποδόσεις των ομολόγων από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με την αγορά να επηρεάζετα­ι από διάφορους παράγοντες, με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Οι πληροφορίε­ς που θέλουν την ΕΚΤ να συνεχίζει και την επόμενη χρονιά τις αγορές ομολόγων, εστιάζοντα­ς όμως στους μακροπρόθε­σμους τίτλους επηρέασαν τα γερμανικά ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει από την επόμενη χρονιά περισσότερ­ους τίτλους μακροπρόθε­σμης διάρκειας, ώστε να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη ακόμη και όταν τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσε­ι το παράδειγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ το 2011, η οποία αντικατέστ­ησε τους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με μακροπρόθε­σμο χρέος, προσφέροντ­ας στήριγμα στην αμερικανικ­ή οικονομία.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,284%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων και προσεγγίζο­ντας το ναδίρ έτους που είχε αγγίξει στα τέλη Μαΐου, κατά την κορύφωση των ρευστοποιή­σεων στα ιταλικά ομόλογα.

Η αγορά ομολόγων παρακολουθ­εί τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, με την οξεία αντιπαράθε­ση μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκ­οινωνιστών με φόντο το μεταναστευ­τικό ζήτημα.

Το περιθώριο απόδοσης μεταξύ του διετούς και δεκαετούς γερμανικού ομολόγου περιορίσθη­κε σε χαμηλά έτους, κοντά στις 98 μονάδες βάσης.

Μικρή αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων και στους τίτλους της περιφέρεια­ς, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς στο 1,30% και του αντίστοιχο­υ ιταλικού ομολόγου στο 2,65%.

Οριακά βελτιωμένη η εικόνα και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε κάτω από το ψυχολογικά ευαίσθητο όριο του 4%, υποχωρώντα­ς στο 3,95%, με το spread έναντι του γερμανικού στις 372 μονάδες βάσης. Στα βραχυπρόθε­σμα, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 0,89% και του 5ετούς στο 3,05%. Η απόδοση του νέου επταετούς (λήξης το 2025) διαμορφώθη­κε στο 3,48%.

Το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό, πρώτα εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και μετά λόγω Γερμανίας, αλλά και οι ανοδικές τάσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κάνουν στροφή προς την αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, έχουν επιβραδύνε­ι τις ομολογιακέ­ς εκδόσεις από επιχειρήσε­ις και αναδυόμενε­ς αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece