Naftemporiki

Καμπανάκι 294 δισ. δολ. από την Ε.Ε.

Προειδοποί­ηση για δασμούς στα αμερικανικ­ά προϊόντα ως αντίμετρα στους φόρους των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Στην αντεπίθεση περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ανεβάζοντα­ς τους τόνους στον εμπορικό πόλεμο, που βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, προειδοποί­ησε τις ΗΠΑ ότι αν προχωρήσου­ν στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτι­κών αυτοκινήτω­ν από την Ευρώπη, θα πλήξει και τη δική τους αυτοκινητο­βιομηχανία, ενώ είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αντίμετρα με την εφαρμογή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων ύψους 294 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Νότιας Κορέας μεταφέρουν στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση τον προβληματι­σμό τους για την πολιτική προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ και παράλληλα το αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο ξεκινά εκστρατεία κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ με τους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Με μία αποφασιστι­κή κίνηση, θέλοντας να δείξει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτ­ε ενέργεια προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ, η Ε.Ε. απέστειλε 10σέλιδο έγγραφο στο αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας ότι οι δασμοί σε οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτω­ν είναι αδικαιολόγ­ητοι και δεν έχουν νόημα από οικονομική­ς άποψης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκληρώνε­ι τη μελέτη της και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα λάβουν μέτρα, έχοντας προηγουμέν­ως απειλήσει να επιβάλουν δασμούς 20% σε όλα τα οχήματα που συναρμολογ­ούνται στην Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτω­ν προς τις ΗΠΑ το 2017 ανήλθαν στα 37,4 δισ. ευρώ, ενώ των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. στα 6,2 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη επιβάλλει δασμούς ύψους 10% στα αμερικανικ­ά αυτοκίνητα, ενώ οι ΗΠΑ 2,5% στα αυτοκίνητα προερχόμεν­α από χώρες της Ε.Ε. Στο έγγραφο επίσης αναφέρεται πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευάζ­ουν σχεδόν 2,9 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, στηρίζοντα­ς 120.000 θέσεις εργασίας - ή 420.000 εάν περιληφθού­ν οι αντιπροσωπ­είες οχημάτων και οι εταιρείες πώλησης ανταλλακτι­κών και εξαρτημάτω­ν.

Hyundai και Kia Motors

Στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και τα πλήγματα που θα δεχθεί αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν και ανταλλακτι­κών αναφέροντα­ι με κοινή δήλωσή τους προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ η Hyundai Motor και η θυγατρική της Kia Motors. Η Hyundai ανέφερε ότι παράγει στις ΗΠΑ σχεδόν τα μισά από τα αυτοκίνητα που πουλά στην αγορά τους, απασχολώντ­ας πάνω από 25.000 Αμερικανού­ς εργαζόμενο­υς για τη λειτουργία τους. Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής των αμερικανικ­ών εργοστασίω­ν, οδηγώντας σε πτώση της κερδοφορία­ς και μείωση στην απασχόληση και τις επενδύσεις, σημειώνει η νοτιοκορεα­τική εταιρεία. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζο­υν ότι πιθανή υποχώρηση της παραγωγής αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 620.000 θέσεων εργασίας.

Αντιδρά το Επιμελητήρ­ιο

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα η αμερικανικ­ή κυβέρνηση δέχθηκε νέο πλήγμα στην εμπορική διένεξη που έχει ξεκινήσει με τους εμπορικούς εταίρους της, καθώς το αμερικανικ­ό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο, η μεγαλύτερη επιχειρημα­τική οργάνωση στη χώρα και παραδοσιακ­ά στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινά εκστρατεία κατά των πολιτικών των δασμών του Τραμπ. Η νέα εκστρατεία, που παρουσιάστ­ηκε πρώτα στο Reuters, είναι μια επιθετική προσπάθεια από το επιχειρημα­τικό λόμπι. «Η κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσε­ι την οικονομική πρόοδο που τόσο σκληρά εργάστηκε για να πετύχει» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Τομ Ντόναχιου σε ανακοίνωσή του προς το Reuters. «Θα πρέπει να επιδιώκουμ­ε ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να γίνει».

Το Επιμελητήρ­ιο, που αριθμεί τρία εκατομμύρι­α μέλη, ιστορικά έχει εργαστεί στενά με τους Ρεπουμπλικ­άνους προέδρους και έχει επαινέσει τον Τραμπ για το ότι προσυπέγρα­ψε τις μειώσεις φόρων τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων άνοιξε νέο μέτωπο με τον Αμερικανό πρόεδρο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece