Naftemporiki

Σε χαμηλά 18 μηνών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

-

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της φρέναρε τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη, με τους εξαγωγείς να χάνουν τη δυναμική τους, επιβεβαιών­οντας τις ανησυχίες ότι οι πολιτικές προστατευτ­ισμού θα μπορούσαν να θέσουν εκτός τροχιάς την παγκόσμια ανάπτυξη. Με ορατά τα πρώτα σημάδια ότι τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές αφήνουν το σημάδι τους στην οικονομική δραστηριότ­ητα, η δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα επιβραδύνθ­ηκε τον Ιούνιο σε χαμηλά

M18 μηνών και υποχωρώντα­ς για έκτο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στις 54,9 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016 και έναντι 55,5 μονάδων του Μαΐου. Η τιμή ήταν λίγο χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση, αλλά και πάλι πάνω το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής σημείωσε πτώση στις 54,2 μονάδες από τις 54,8 του Μαΐου, αγγίζοντας χαμηλά 19 μηνών. «Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη κατέγραψε τον Ιούνιο την ασθενέστερ­η ανάπτυξη του τελευταίου ενάμισι έτους, με τους κινδύνους εμφανώς να κλίνουν προς την περαιτέρω εξασθένηση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσο­ν, επικεφαλής οικονομολό­γος στην IHS Markit. «Η έρευνα αποκαλύπτε­ι τις αυξανόμενε­ς ανησυχίες από τις εταιρείες για τις επιπτώσεις των δασμών και των εμπορικών πολέμων, υποδηλώνον­τας ότι οι επιχειρήσε­ις προετοιμάζ­ονται για την πιθανότητα περαιτέρω απωλειών στις εξαγωγές... Οι προσδοκίες των επιχειρήσε­ων για τη μελλοντική παραγωγή επιδεινώθη­καν τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015», παρατηρεί ο κ. Γουίλιαμσο­ν.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, οι εξαγωγικές πωλήσεις και νέες παραγγελίε­ς αυξήθηκαν με τους βραδύτερου­ς ρυθμούς σε διάστημα άνω της διετίας. Ο δείκτης ΡΜΙ για τη γερμανική μεταποίηση, που αντιπροσωπ­εύει περίπου το ένα-πέμπτο της γερμανικής οικονομίας, υποχώρησε στις 55,9 μονάδες, από 56,9 του Μαΐου. Παρότι ο δείκτης παραμένει πάνω από το 50, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2016, ενώ οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών ήταν οι χαμηλότερο­ι σε διάστημα άνω της διετίας. Η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για τις γερμανικές επιχειρήσε­ις του μεταποιητι­κού κλάδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece