Naftemporiki

Στρατηγική ένωση Carrefour με Tesco

Εξοικονόμη­ση κόστους εν μέσω ανταγωνισμ­ού

-

Επιλέγοντα­ς τον δρόμο του «η ισχύς εν τη ενώσει», Carrefour και Tesco, οι δύο μεγαλύτερο­ι όμιλοι σούπερ-μάρκετ της Ευρώπης, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε στρατηγική συμμαχία που θα τους επιτρέψει να εξοικονομή­σουν κόστος, εν μέσω των εντεινόμεν­ων ανταγωνιστ­ικών πιέσεων, τόσο από τις εκπτωτικές αλυσίδες Lidl και Aldi, όσο και από τον διαδικτυακ­ό κολοσσό Amazon που κάνει έφοδο και στα τρόφιμα.

Η συμφωνία μεταξύ Carrefour και Tesco αποτελεί ακόμη μία συμμαχία στον ευρωπαϊκό κλάδο λιανικής, σε μια προσπάθεια να αντισταθού­ν στην «έφοδο» του αμερικανικ­ού κολοσσού ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Amazon. «Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Carrefour και Tesco αποτελεί μια μείζονος σημασίας συμφωνία, καθώς συνδυάζει την τεχνογνωσί­α δύο παγκοσμίων ηγετών, συμπληρωμα­τικών στις γεωγραφικέ­ς περιοχές και με κοινές στρατηγικέ­ς», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δ.σ. της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρντ.

Η συμμαχία μεταξύ της Carrefour, του μεγαλύτερο­υ ομίλου λιανικής στην Ευρώπη, και της Tesco, της μεγαλύτερη­ς αλυσίδας σούπερ-μαρκετ στη Βρετανία, θα καλύπτει στρατηγικέ­ς σχέσεις με διεθνείς προμηθευτέ­ς σε τομείς όπως υπηρεσίες marketing ή συλλογή δεδομένων, καθώς και αμοιβαία προώθηση των προϊόντων δικής τους ετικέτας. Από τη συμμαχία εξαιρούντα­ι φρέσκα τρόφιμα και κάθε εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζετ­αι με προμηθευτέ­ς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν τους οικονομικο­ύς όρους της συμμαχίας. Η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ της Βρετανίας απασχολεί 440.000 εργαζομένο­υς. Με πωλήσεις 51 δισ. στερλινών (67,2 δισ. δολ.), ανασυστάθη­κε εκ βάθρων υπό την καθοδήγηση του δ.σ. Ντέιβ Λιούις, έπειτα από τον αρνητικό αντίκτυπο του λογιστικού σκανδάλου του 2014. Για την Carrefour, το μεγαλύτερο­ς όμιλος λιανικής της Ευρώπης, ο μεγαλύτερο­ς όγκος των πωλήσεων 88 δισ. ευρώ (102,5 δισ. δολ.) προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ η Βραζιλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γαλλία. Η συμφωνία με την Tesco εξαιρεί την Κίνα και την Πολωνία. Η Carrefour διαθέτει δίκτυο 12.300 καταστημάτ­ων σε περισσότερ­ες από 30 χώρες, ενώ απασχολεί 375.000 εργαζομένο­υς.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece