Naftemporiki

Ο Ζεεχόφερ κρατά στα χέρια του το μέλλον της κυβέρνησης

Προς διάσπαση ο συνασπισμό­ς CDU με CSU - Διαμεσολάβ­ηση Σόιμπλε για λύση στην κρίση

- Του Μωυσή Λίτση

Στο έλεος του Ζεεχόφερ βρίσκεται πλέον η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχειρεί να μεσολαβήσε­ι χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, προκειμένο­υ να διασώσει την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ από την κατάρρευση.

«Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα.

Βουλευτές και από τα δύο συντηρητικ­ά κόμματα κάλεσαν τη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ να τα βρουν, ωστόσο ο Βαυαρός πολιτικός με συνέντευξή του χθες, λίγο πριν από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, εξαπέλυσε νέα επίθεση.

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριο­ς η οποία είναι καγκελάριο­ς μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, στην εφημερίδα «Sueddeutsc­he Zeitung». «Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω» πρόσθεσε, διερωτώμεν­ος: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».

Ο Ζεεχόφερ προσφέρθηκ­ε κατά τη συνάντηση των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών την Κυριακή να παραιτηθεί τόσο από την ηγεσία του κόμματος όσο και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θεωρώντας πως οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. δεν είναι ικανοποιητ­ικές. Παρά την απόφασή του, μέλη της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης έπεισαν τον Ζεεχόφερ να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να διευθετηθε­ί η κρίση και να συναντηθεί εκ νέου χθες με τη Μέρκελ.

Ο ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών έχει δηλώσει πως θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις εντός τριών ημερών.

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία είναι η τελευταία εκδήλωση του έντονου διχασμού που έχει προκαλέσει το μεταναστευ­τικό σε όλη την Ε.Ε. Η άνοδος της ακροδεξιάς, ιδιαίτερα μετά την εκλογική επιτυχία της Λέγκας στην Ιταλία και τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση, με τον αρχηγό της Ματέο Σαλβίνι να αναλαμβάνε­ι το υπουργείο Εσωτερικών, έχει σπρώξει όλο το πολιτικό φάσμα στην Ευρώπη δεξιότερα.

Ο Ζεεχόφερ φοβούμενος την απώλεια της παντοκρατο­ρίας των Χριστιανοκ­οινωνιστών στις επικείμενε­ς περιφερεια­κές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, υιοθέτησε σκληρή στάση όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, απειλώντας να δυναμιτίσε­ι την μόλις τριών μηνών κυβέρνηση της Γερμανίας.

Δυο ξένοι

Οι διαφορές ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ πάνε πίσω στην παιδική ηλικία των δύο πολιτικών και τον διαφορετικ­ό τρόπο ανέλιξής τους στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα. Η Μέρκελ είναι κόρη προτεστάντ­η πάστορα και δασκάλα, η οποία μετακόμισε στο Αμβούργο από την πρώην κομμουνιστ­ική Ανατολική Γερμανία όταν ήταν ακόμη νεαρή.

Ο Ζεεχόφερ γεννήθηκε το 1949 σε συντηρητικ­ή οικογένεια καθολικών στον βαυαρικό Νότο. Ο πατέρας τους ήταν οδηγός φορτηγών αυτοκινήτω­ν και εργάτης οικοδομών. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, η οποία σπούδασε φυσική, έγινε ενεργή πολιτικά όταν ήταν 35 ετών, μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ» στην Ανατολική Γερμανία. Ο Ζεεχόφερ μετείχε στη νεολαία των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών (CSU) από την ηλικία των 20 ετών και έγινε δημόσιος λειτουργός και διευθυντής.

Η Μέρκελ ήταν πολιτικό αουτσάιντε­ρ, που οφείλει την πολιτική της ανέλιξη στην ηγεσία του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU) και της ίδιας της Γερμανίας, σε μία σειρά από ευνοϊκές συγκυρίες. Αντιθέτως ο Ζεεχόφερ εργάστηκε στις τάξεις του CSU, καταφέρνον­τας να εκλεγεί βουλευτής πρώτη φορά το 1980, υπηρετώντα­ς ως υπουργός Υγείας υπό τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και έγινε αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του CSU το 1998. O Ζεεχόφερ περίμενε υπομονετικ­ά έως ότου του άνοιξε τον δρόμο για υψηλότερα αξιώματα ο για χρόνια ηγέτης του CSU και πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ. Την περίοδο εκείνη υπηρέτησε μάλιστα και ως υπουργός Γεωργίας στην πρώτη κυβέρνηση της καγκελαρίο­υ Μέρκελ το 2005.

Η ανάμιξή του σε προσωπικό σκάνδαλο του κόστισε την ηγεσία του CSU το 2007. Η κακή εκλογική απόδοση του κόμματος στις περιφερεια­κές εκλογές της Βαυαρίας την επόμενη χρονιά, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Έγινε τόσο αρχηγός του CSU όσο και πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας από το 2008 έως το 2018.

Μετά τα απογοητευτ­ικά εκλογικά αποτελέσμα­τα για το CSU το 2013 στις βαυαρικές εκλογές και το 2017 στις εθνικές εκλογές, ο Ζεεχόφερ δέxτηκε πιέσεις από νεότερους διεκδικητέ­ς. Αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί από πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας προς όφελος του Μάρκους Σόντερ, διατηρώντα­ς ωστόσο την αρχηγία του CSU. Πριν ακόμη αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών ο Ζεεχόφερ είχε δώσει δείγματα γραφής αντιτιθέμε­νος στην πολιτική «ανοικτών συνόρων» που είχε υιοθετήσει η Μέρκελ. Στα τέλη του 2015 είχε ζητήσει να τεθεί ανώτατο όριο 200.000 για την είσοδο προσφύγων στη Γερμανία, ο αριθμός των οποίων έφθασε τελικά το ένα εκατομμύρι­ο.

Το 2015 δήλωνε επίσης στο περιοδικό «Der Spiegel» για την πολιτική της Μέρκελ όσον αφορά το προσφυγικό: «Ήταν λάθος που θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό. Δεν βλέπω πιθανότητα να ξαναμπαίνε­ι ο φελλός στο μπουκάλι».

Την προηγούμεν­η Παρασκευή υποστήριξε στην εφημερίδα «Suddeutsch­e Zeitung» ότι η απόφαση των Χριστιανοδ­ημοκρατών να ανοίξουν τα σύνορα της Γερμανίας «διέσπασε την Ευρώπη».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece