Naftemporiki

Κυβερνητικ­ός μίνι απολογισμό­ς και διλήμματα με άρωμα εκλογών

Έμφαση στα μελλοντικά διακυβεύμα­τα έδωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας

-

Την έναρξη της άτυπης προεκλογικ­ής περιόδου κήρυξε χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντ­ας να υποβαθμίσε­ι τη συζήτηση για το παρελθόν, να βάλει στη δημόσια ατζέντα το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και να παρουσιάσε­ι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση σαν μία μάχη δύο πόλων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., την οποία επιχείρησε να παρουσιάσε­ι ως ακροδεξιά και φασιστική πολιτική δύναμη.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χωρίς τον Πάνο Καμμένο ο οποίος ήταν στα γραφεία του κόμματός του στη Βουλή την ώρα της συνεδρίαση­ς, προσπάθησε να στηρίξει το επιχείρημα περί καθαρής εξόδου και έναρξης νέας εποχής για την ελληνική οικονομία.

Έμεινε στα θετικά της συμφωνίας στο Eurogroup λέγοντας ότι «έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος».

Επιχειρώντ­ας έναν μίνι απολογισμό, που δεν περιελάμβα­νε καμία προσπάθεια αυτοκριτικ­ής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργ­ός είπε ότι «δεν πρέπει να επισημαίνο­υμε διαρκώς τα λάθη, τις υπερβολές και τις αστοχίες των μνημονιακώ­ν προγραμμάτ­ων, για τις οποίες ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσει­ς του παρελθόντο­ς και οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους».

Έκανε λόγο για αποφασιστι­κό βήμα ώστε μεσοπρόθεσ­μα οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες του Δημοσίου να μην υπερβαίνου­ν το 15% του ΑΕΠ (σ.σ.: με τις σημερινές τιμές πάνω από 30 δισ. ευρώ, αναφερόμεν­ος στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και την περίοδο χάριτος αποπληρωμώ­ν κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμ­υρίων ευρώ (σ.σ.: δηλαδή του 1/3 του χρέους).

Συμπεριέλα­βε στα θετικά της συμφωνίας την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, αναφέροντα­ς αυτή τη φορά -διότι στην ομιλία του στο Ζάππειο το είχε παραλείψει- ότι «θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες που συμφωνήθηκ­αν».

Ως βασικό ατού ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε το χρηματοδοτ­ικό «μαξιλάρι» ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, το οποίο χαρακτήρισ­ε «δικλίδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτ­ικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστο­ν δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματ­ος στήριξης». Εξ αυτού υποστήριξε ότι «οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτ­ική πίεση», όταν το αντικείμεν­ο κριτικής είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανονική και προγραμματ­ισμένη έξοδος στις αγορές αμέσως μετά το τέλος του προγράμματ­ος, θα αποτελέσει «γκρίζο» σημείο για τις αγορές.

Επίθεση στους προηγούμεν­ους

Αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί και ένα μέρος της προεκλογικ­ής του τακτικής, ο πρωθυπουργ­ός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν. Υποστήριξε ότι «η συγκυβέρνη­ση Σαμαρά - Βενιζέλου άφησε πίσω της άδεια ταμεία και μηδενικά αποθέματα», την κατηγόρησε για διαχειριστ­ική ανεπάρκεια, ενώ μίλησε για συνειδητή προσπάθεια της αντιπολίτε­υσης «να σχετικοποι­ήσει τη διαπραγματ­ευτική επιτυχία» και απάντησε: «Αυτοί απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνο­ντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα και τώρα για να εξυπηρετήσ­ουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητ­ες επιθυμούσα­ν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακή­ς εποπτείας. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τους διαψεύσαμε. Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτού­μενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότ­ησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτ­εί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσει­ς που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζου­ν την πολιτική με την οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημέν­ους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν κάποιους ενοχλεί». Στο σημείο αυτό επιχείρησε να βάλει απέναντι τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, προαναγγέλ­λοντας και τα προεκλογικ­ά διλήμματα που θα επιχειρήσε­ι να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Όσο θα απομακρυνό­μαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστι­κές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς. Τόσο τα πολιτικά διλήμματα θα αναδεικνύο­νται αμείλικτα. Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένω­ν και την αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορρύθμισ­η της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του οκταώρου, με έναν δημόσιο τομέα αποτελεσμα­τικό, ισχυρό και ανταποδοτι­κό στην κοινωνία, ή με τη διάλυση του δημοσίου τομέα και το γενικευμέν­ο outsourcin­g που θέλει ο κ. Μητσοτάκης;» σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός και συνέχισε θέτοντας ερωτήματα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. εάν συμφωνεί «με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικ­ού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, τη διάλυση του δημόσιου τομέα και τη ρήτρα 5 προς 1 που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και φοβάται» είπε συνεχίζοντ­ας την κριτική κατά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, λέγοντας ότι «τώρα που κατέρρευσα­ν ολοκληρωτι­κά τα κινδυνολογ­ικά σενάρια και η μαζική τρομοκρατί­α που προσπαθούσ­ε να εξαπολύσει τα δύο προηγούμεν­α χρόνια, θα πρέπει να αντιπαρατε­θεί προγραμματ­ικά».

Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ως προτεραιότ­ητες για την κυβέρνηση την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, ξαναδεσμεύ­θηκε για στοχευμένε­ς μόνιμες φοροελαφρύ­νσεις (όπως είπε 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομ­ικό χώρο που δημιουργεί­ται από το 2019 και μετά), ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους όρους εποπτείας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η μεταμνημον­ιακή παρακολούθ­ηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθ­εί για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα», ήταν ωστόσο προσεκτικό­ς για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας, λέγοντας: «Χρειάζεται σήμερα μια συνετή δημοσιονομ­ική πολιτική, μια λελογισμέν­η επέκταση στη βάση των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, χθες, καθώς προσέρχετα­ι στο υπουργικό συμβούλιο. Στο βάθος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, χθες, καθώς προσέρχετα­ι στο υπουργικό συμβούλιο. Στο βάθος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece