Naftemporiki

Έκτακτη βοήθεια 20 εκατ. στα νησιά

-

Βύψους οήθεια εκτάκτου ανάγκης,

20 εκατομμυρί­ων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 20 εκατομμυρί­ων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και θα χρησιμοποι­ηθεί για τη διευκόλυνσ­η της διαχείριση­ς των εγκαταστάσ­εων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθεί επίσης για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλική­ς βίας.

Σημειώνετα­ι ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότ­ηση των 20 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη της χρηματοδοτ­ικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπι­ση των μεταναστευ­τικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στην Ισπανία πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος δήλωσε: «Η Επιτροπή εξακολουθε­ί να ανταποκρίν­εται στη δέσμευσή της να υποστηρίξε­ι τα κράτη-μέλη που βρίσκονται υπό την πίεση. Το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και πρέπει να ενισχύσουμ­ε την υποστήριξή μας και να βοηθήσουμε να επιστρέψου­ν πίσω όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής. Εξάλλου, παρ’ όλο που η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει σημαντική μεταναστευ­τική πίεση, ιδίως στα νησιά». Περισσότερ­οι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη, με μεγάλη αύξηση στη ροή τους να καταγράφετ­αι τις τελευταίες ημέρες καθώς προσπαθούν να προλάβουν τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε., ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευ­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece